Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    За рота е касно, прва доза е на 6 недели како што си пишала. Не знам зошто не ви ја дале тогаш, стандардна пракса е насекаде.
    Јас не сум во Мк, а од вакцините со боцкање прва доза прими на 3 месеци, таа беше шестовалентна. Тука за туберколоза не даваат.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    166
    И кај нас ја даваат рота. Моето ја прими рота и две со боцкања на 2 месеци и 10 дена, втора доза на 4 месеци.

3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.290
    Допаѓања:
    28.041
    До 12 недела се дава рота, ваљда затоа не и ја дале.

4. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.097
    Допаѓања:
    9.538
    И јас читав дека е касно сега веќе. Искрено не знам што да мислам веќе. На 5 недели бевме на контрола, тогаш мерење на колковите и општо преглед. И ни кажаа следно за 10 недели и тогаш вакцина.
    Ние реално како исфрлени од поплава бевме и не ни ни текна за рота. Пошто така ни остана у глава дека на следен преглед. И кога гледам сабајле, на 15 недели веќе втората доза треба да е примена, а не првата.
    Или не имаат заборавено или имаат нови препораки. Или имаме антиваксери за доктори. Не знам што да мислам. Да се крстам само дека нема да фати и да мине тешко. Пошто ако сега е ок и напредува ок, бе значи дека за година дена, кога би требало да тргне во градинка, пак ќе е ок. Што ако и падне имунитет. Не сакам ни да мислам значи.
    Ќе побарам и второ мислење овие денови што да правам. Мислам што можам да направам е работата сега :@.

5. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Не се секирај, ние сплет на околности и рота примивме само една доза, првата. Ама прашај си зошто не ви ја понудиле, или побарај го националниот план за вакцинација и види што пишува таму.

6. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.097
    Допаѓања:
    9.538
    Епа тоа. Пишува дека е препорачливо да се прими. Не знам дали ние требаше да си бараме термин за рота посебно. Ама некако не ми е логично, пошто они ги прават термините.
    Ај инаку да шо пие кафана. Беба два дена по ред спие од 8:30пм до 5:30ам. Прашав дал да будам, пошто будев изминатите ноќи накај 3 ама не ни пиеше нешто и се успиваше и решив да оставам. Ми рекоа да не будам. На три месеци има и повеќе од дупло родилна и расте во должина, да ја оставам да си спие. Ако е на мене метната има да сум наспиена мајка. Ќе си спиеме двете :D(fingers).
    Туку после шестовалентната дадовте парацетамол за болка или само ако качи температура?

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.380
    На никакво растојание, заедно ги давам. Откако наполни 3 месеци прима една капсула Бејбитол Д3 со Омега и три капки Пливит Д3. Ги давам сабајле нив и плус пробиотикот. Поточно 4 му давам зошто и од Бејбитол и од Пливит останува на лажица, прсти итн.

На 1209 и Giiirl23 им се допаѓа ова.
  8. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    82
    Од која возраст може да се дава на бебе млеко од крава?

9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.626
    Допаѓања:
    7.521
    Јас прв пат на полни 9 месеци, ставив во млечна каша малку, буквално 2 лажици бидејќи се спремаме за градинка, да има пробано.

За пиење не сум дала и во градинка не даваат. Ад планирам бар до 1,5 година.

Инаку знам и случај што од 5 месеци даваат за пиење ама секој со своето убедување и избор.

10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.206
    Допаѓања:
    24.618
    Моево изгледа ќе ја љуфни ротата, причина болест, примаше антибиотик, петокот го заврши, а ден пред предтоа големиот сипаници извади, сега ќе чекаме 2 недели да видиме дали ќе има малово сипаници, ротата можело најкасно до 8ми ноември да ја прими, а ако фати сипаници дотогаш нема да ја прими.... Другите не е проблем ќе се одложат и тие.
    Големиот не прими рота бидејќи ко ја воведоа тој имаше 7,8 месеци.
    Во втор скок е бебе, помалку спие преку ден, немирно спие, нервозно и има грчеви последниве 2, 3 дена....

11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.990
    Допаѓања:
    8.463
    Во србија не ја ставаат рота. Ја немаат во вакциналниот картон :?:

12. Shaya

Shaya Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    403
    Синко има 2 месеци и 1 недела, а тежи 6,5 кила, роден 3,5 кила. Некоја мајка со бебче ваква килажа да ми каже што килажа отприлика да очекувам на 6 месеци? :sweat: првороденче, на ексклузивно доење

На Dragana Gj. му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Ќе забави растот. И мојот беше така, после околу 3тиот месец веќе забави. Сеа на скоро 6 месеци е 7600, не ја дуплира родилната пошо се роди со 4100 ама супер е.

Него, дали џвакање на празно е знак на заби? Цело време детево џвака на празно, и кога го држам ме “бакнува” по лицето, повеќе ми личи дека се чеша. Вака нема нешто знаци на самата вилица, а и освен овие две работи, не е нешто премногу заинтересиран да става предмети во уста.

На Shaya му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    18.659
    Исти сме до некаде :)
    На 3ипол месеци има 7100.

На Shaya му/ѝ се допаѓа ова.
  15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.206
    Допаѓања:
    24.618
    Еве првото синче, 5 год декември ќе прави и има 24.5кг супер е, крупен е цело време ама нема ич меше, не личи воопшто дебел.
    Screenshot_20231026_025416.jpg
    Сега малово на 2 месеци и 10 дена дома мерено е 7кг со шпикозни без пелена. Двете ми се на екслузивно доење и првото и ова, само доење без чај
    @Ceneva кај нас рота ја воведоа 2019та, ко што пишав погоре првото не ја прими бидејќи беше голем 7, 8 месеци.

На Dragana Gj. и Shaya им се допаѓа ова.
  16. Girl239

Girl239 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    299
    Mooeto na 1 mesec i 17dena 5800imase se rodi 3900 sega vise 3ipol meseca smo

17. AlchinovaR1979

AlchinovaR1979 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    729
    Девојки колку пати во денот треба да кака бебе старо 7 недели ? Имаше еден период кога какаше по 4 пати во денот со голема мака . Сега ми кака буквално после секој подој. Носен на педијатар поради плачење на секое какање , ни го променија пробиотикот и два дена сме вака. Дали е нормално?

18. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Моето е скоро 3мес но од старт така ни се случува. Некој ден кака буквално со секое јадење дури нема да се дојаде ќе почне да кака. Некој ден кака само еднаш пообилно. Но не плаче кога кака, не користам пробиотик никаков.

На AlchinovaR1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.206
    Допаѓања:
    24.618
    Моето какаше нон стоп, 10 пати сиг, на секое менував пелена, сега малку поретко, 2 м и 10 дена, ама пак се 6 пати минимум, жолто сенф течно. Биогаја само му давам од 2 недели.

На AlchinovaR1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. AlchinovaR1979

AlchinovaR1979 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    729
    Епа исто сме и ние. Јас давав Babytol Neonate,меѓутоа на секое какање имавме мака и плачевме неконтролирано. Сега по препорака на педијатар давам Waya пробиотик и детево не се чувствува дека кака.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.