Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Kikiiiii111

Kikiiiii111 Активен член

Се зачлени на:
    22 август 2023
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    26
    фала ти нај многу на светот.. вака кога ќе слушнам се смирувам♥️

На јolene и Ceneva им се допаѓа ова.
  2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.204
    Допаѓања:
    24.618
    Имам пишано, првото ми беше многу мрзливо бебе, плус мн тешко бебе, во кг тешко, прв пат се сврти на 8, 9 месеци :wasntme: а глава држеше од болница што се вели :D голем се роди и беше стабилен со главчето на месец, ама како ќе го легнев дп година и повеќе така стоеше, значи ич не се мрдаше. Прооде на 14 месеци се беше во ред... Секое дете е различно не се водете по книга.
    Еве второво 2 и пол месеци е многу поживо, поактивно бебе, ако го легнам настрана се обидува да се сврти на меше, само на газе го држам цврсто и се врти, со помош. Исто големо бебе вчера дома мерен по шпикозни беше 7400г. Иста мајка ги роди засега се многу различни во се.

На AlchinovaR1979 и јolene им се допаѓа ова.
  3. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.097
    Допаѓања:
    9.536
    Мене ми е интересно кај мојата и не знам дали сте забележале вие кај вашите. Има денови на пример кога повеќе е физички активна. На пример мрда со газе горе, нозе горе, пробува на страна да се сврти, лежи со задоволство на под и има денови кога повеќе пробува да гука и писка. Па денови кога повеќе сака да набљудува околу неа. И денови како денес кога само ќенка и не сака ништо освен да ја држам и гушкам. Или ја не знам да и угодам шо точно да и правам. Ама лепенка е денес. Знам баш дека некна се исплашив од што цел ден глас не пушти. И следниот ден пискаше најгласно до тогаш. И некој пат ми се чини како да надзадува, а она уствари нема желба за тоа у моментот, па следен ден покажува дека уште подобро може.

На MeryS, Sofi.ja и lackygirl им се допаѓа ова.
  4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.204
    Допаѓања:
    24.618
    Исто како нас возрасните, не ни е ист секој ден, еден ден ми се лежи во пижами цел ден, др ден ми се дотерува и ми е шета :D
    Така стално кога учат нови работи, ќе го направи денес на пр ќе се сврти, после неколку дена нема воопшто да се врти, па тек после ќе се врти како цел живот да го правеле тоа :D исто со одењето, тргна да оди, после неколку дена не се пушташе да оди сам, па потоа си тргна и не застана...

Скок бр 2 до утре пиши дека е, денес цел ден спие, се буди плачи, в раце и на цицка презаспива и пак исто во круг.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Dpokahontas

Dpokahontas Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    133
    Некои совети за бебе од една недела, никако не можам да го заспијам навечер за денски нема проблем ама навечер не сака никако да спие. Само плаче, кемка и само на града заспива, па после ждригнување се буди и пак со плачење. Веќе не знам што да правам мизерно се осеќам, сакам да му помогнам но не знам како

6. Kikiiiii111

Kikiiiii111 Активен член

Се зачлени на:
    22 август 2023
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    26
    Фала ти многу, секое бебе е различно во право си. Јас само сакав ете да си прашам пошто педијатаров кога му кажав дека не се врти ме погледна чудно |(

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.528
    Допаѓања:
    6.518
    Na pod na meshe ili na grb da lezi poveke?

8. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.331
    Допаѓања:
    19.533

И на меше и на грб ставај бебе на под да лежи. По 10-15 минути

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.528
    Допаѓања:
    6.518
    Stavam na meshe se buni mnogu ne saka ama sega ke ja stavam i na grb.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  10. BadKarma94

BadKarma94 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    278
    Внимавај на прозорци на будност, да не е преспано или преморена. Има еден куп ствари на интернет кои можат да помогнат како да се навикне дека е ден и дека е ноќ. Мене совети од интернет ми помогнаа, ќе си видиш што функционира кај твоето. Ама сеуште е многу мало не се грижи премногу. Знам дека ти е тешко сега ама ќе се навикне. Само биди упорна да е во темно и тивко навечер, потпевнувај нежно, или хмкај му (не знам како да се изразам), од вибрациите на твојот глас ќе се смири. И никако тв пуштен или телефон во близина барем 1 час пред спиење. Сината светлина ги расонува

На Dpokahontas му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Girl239

Girl239 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    297
    Od koga pocnaa da vi se vrtat od stonak na grb?

12. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.331
    Допаѓања:
    19.533

Почни до 20-30секунди секој ден зголемувај, занимавај со некоја играчка што ја сака мојот збори гуга со едно мече. Де му гуга де му вика многу е интересен :rofl:

Од 2ипол месеци. Ни покажа и сега борба е да седи на стомак одма се врти и се смее :D

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. FairyRedForest

FairyRedForest Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2023
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    454
    Јас си имам слатка мака со малечката ве молам за помош.
    Малата сеуште нема месец направено кога е будна само сака на цице да биде. Не шетање не нишкање ќе заспие на цице ќе ја оставам да завршам по дома работа за 5 10 мин плаче не е равотата само на цице да биде ми е страв за понатака да не се научи така ќе неможам да мрднам од неа.

14. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    18.659
    Дали на 4 месеци ги треселе рацете вашите бебиња? Во моментот е возбуден.
    Се мислам дека прочитав тука некоја пиша нешто такво,а за првото дете се сеќавам дека се грчеше така и со раце и со нозе од возбуда,ама тоа некаде после 6тиот месец.

15. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.990
    Допаѓања:
    8.462
    Моето е 5 месеци и кога е возбуден или лут му се тресат рачињата

На Carolin. и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  16. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    156
    Koga pocnaa da vi se smeat bebinjata? 7 ma nedela sme, pravi mnogu facijalni ekspresii, cesto e namurten so vegjickite no ushte nemal socijalna nasmevka.

17. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Бебче 3мес не знам кај грешам веќе 4-5 дена навечер ми плака пред заспивање од шо не може да заспие и нејќе ни во раци ни во количка ни да го думкам никако. Божем трети скок ама више ни скок ни ништо не ми е јасно ;(
    Преку ден гледам после саат и пол, макс 2 часа буден да почнам со заспивање и си заспива но 30мин спие. Обавезно го носам надвор околу 1 часот и кога ќе се врати јаде и спие скоро 2 часа. Тоа му е најдолга дремка. Навечер си имаме ритуал бањање, млекце и се е во ред додека одеднаш не му текне да плаче и не заспива (facepalm)

18. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Моето после еден месец, 40 дена се насмевнува. Очекувај наскоро ќе добиеш насмевка :inlove:

19. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    439
    Од стомак на грб околу 2 и пол, 3 месеци, но обратно се уште не, а сме 4++ месеци. Има обиди, но никако не успева. Да му помогнам некако?
    И од кога почнавте да ги држите бебињата свртени кон напред кога ги држите?

20. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.375
    Да, моето баш тој период негде се тресеше, ама прекина за брзо. Мислам дека не е поврзано со возбуда туку со доразвивањето на мозочето. Повеќе членки ми кажаа дека е нормално.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.