Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    382
    Допаѓања:
    573
    Ете дојдов да го пофалам докторот во костозглобна за преглед на бебиња...Објаснето,прегледано, се на се сум прилично задоволна...

Нормално не спомна дубаци,џампери,ниту форсирање на бебето, јадра развиени момата може да седи на 45степени.

Ни ја зголеми дозата на д3,наместо 5 капки 8 да примаме :)

И да за сите идни мајки првиот преглед да е кај 1,5 меееци, а вториот кај 4,5 месеци.Докторот рече подобро е намал размакнда се прегледите за да можат да интервенираат со време доколку нешто не е како што треба.

На sandza, Giiirl23, LivingGlam и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.990
    Допаѓања:
    8.462
    Мојот дасо го ставам на подлога да го преслечам се сврте одма на стомак и цуцлата му беше малку далеку. И ја нурна главата во подлогата го крена газо и се турна нанапред. Мамасити како права гусеница беше. Пукнав од смеа. И си ја дофати цуцлата.
    А од друга страна ме загрижува нешто, се вртеше и од стомак на грб едно време и сега престана. Се нема свртено многу одамна. И малку послабо гука, а гукаше баш. Треба да паничам?

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.130
    Кај кого бевте? Д-р Шешо? Од него и јас бев супер задоволна за првото дете. Ако е друг пиши ми, треба да закажувам за бебо.
    колку вит Д ви препорача?

едит, те препрочитав и видов си пишала за Д :)

4. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Си има работа сега, си мисли голем е да се врти и да гуга, си нашол нова занимација.
    Нормално е да прават пауза од нешто, се фокусира сега на друго и затоа ги запоставува вртењата и гугањето.

@Panovic Пријатно сум изненадена од искуството со докторот. :)

Мојата сега вежба вртење од стомак на грб. Се потпира на едно раче, а со другото се клати. Се затетеравува, па се враќа, па кога се осети сигурна, се сврте.
    Крева нозе нагоре, си ги дофаќа стапалата, па кај да е и во уста ќе ги става.
    Крева газе на колена и како гасеница се витка. И телото и' е како баланс даска, ја прави вежбата супермен со раце и нозе во воздух додека е на меше :D Зацврстува грб, газе и задни мускули на бутчиња :inlove:
    Вика, брмчи, писка.

На le.soleil, princess5, Carolin. и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.990
    Допаѓања:
    8.462
    И моето си ги фаќа нозете. Многу се интересни сега. Во столица за хранење ми се исправа, и затоа сега во релаксаторот го хранам. Некако ми е мал за да ми седи.

6. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    382
    Допаѓања:
    573
    Кај Атанас Поп Стефанија бев, малце бев со резерва ама пријатно сум изненадена.Пријатен доктор во секој случај и посветен

За првото и јас бев кај Огнен ама сега не можев никако да најдам термин.

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Со каиши ќе го врзеш додека јаде.
    Не дека никој не става во релаксатор, ама не треба да јаде во релаксатор, несоодветна е положбата за јадење.
    Не е мал за да седи штом не е мал да јаде.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.204
    Допаѓања:
    24.618
    Денес цел ден се пули во раката и плачи, неможи да ја однеси в уста и се нервира.

9. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.990
    Допаѓања:
    8.462
    Едно прашање, синко мој дома на вага го покажува 8 кг ама рачунам да има 7800 некаде, го вагав со тазе преслечен памперс и шпикозни. Памперс актив 3 ка се до 10 кг а 4 ка почнуваат од 9кг , а веке на неколку пати ми се изместува горе пелената и се мокри синко на алишта. Дали тоа значи дека сме веќе за 4 ка ?

10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.204
    Допаѓања:
    24.618
    И моево е исто така мерено вчера кај матичната, јас уште 3ка ставам, ама кај да е 4ка ќе треба. Јас се водам по детето, на пр лепенките скоро на крај му се залепени од бабу лове пелените, исто на ножињата да не му прави ластикот траги, тогаш менувам бројка.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  11. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Исто се мислам и јас денес на контрола на 3 месеци го мереа 7650 е но гледам дека 3ката од babylove почна да му прави црвени траги на нозите. Не знам дали да купам 4ка...

12. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2014
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    761
    Еве денес бевме на ортпопед и баш ја прашав докторката и рече дека не е идеална положба ама колку и да го вртиме бебето пак ќе си ја фати таа положба. Рече дека најчесто бебињата тоа го прават кога сфаќаат дека се одделени од мама и во тоа наоѓаат утеха :)

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MeryS

MeryS Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2023
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    114
    Кај нас има 7 кг и од кај 6 и 800 почнав навечер да му ставам baby love 4ка. Да ги дотрошиме уште 20тина пелени 3ка за преку ден и ќе преминеме на 4ка скроз. 3ка му протекуваа и му правеа црвено во кенгур и во седиште во кола. Не се големи, таман се 4ка ако пишува дека се од 8кг.

На atz1995 и lackygirl им се допаѓа ова.
  14. popins

popins Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    253
  15. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.375
    Ооо души мали. Ете гледаш тоа не ми текнало. А положбата е баш некако како ембрион положба, можеби затоа им се допаѓа и така си наоѓаат утеха.

На lipstickmadness му/ѝ се допаѓа ова.
  16. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.097
    Допаѓања:
    9.535
    Денеска само што ми стаса. Ја зедов оти нон стоп и се рацете во уста, ја чешкаат жлабинките.
    А во кој смисол чуда треба да прави за смирување?
    Мека е и полесно се витка и стиска од обичните глодалки и е од природен каучук. Ама моето не знае баш да глотка, диреконо цица се што стави во уста. Ја лигавеше преска едно време, ама јас ако ја наместам, сама само до уста и ја фрла. Треба време да ја научи сигурно. Евентуално да ти кажам за некое време дали и како ќе ја сака.

Едит. Прочитав во опис што пишува, ајде баш ќе видам. Тоа што писка па не е баш нешто специјално, писка како и секоја друга гумена играчка, а моето не реагира баш на тие звуци. За другото можеби, ќе видиме. За мека мека е стварно.

На Viveki му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Dpokahontas

Dpokahontas Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    133
    Препорака за шишенце со најмал проток за новороденче две недели старо. Имам на бејбилав ама мислам дека кога пие адаптирано како да се дави

18. Dpokahontas

Dpokahontas Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    133
    И дали шишенцата и цуцлите после секоја употреба ги превривате?

19. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.492
    Допаѓања:
    10.546
    Avent natural тие имаат природен проток како брадавица, и да послесекојаупотреба мора да се стерилизира и шише и цуцла

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.000
    Допаѓања:
    34.785
    Ние ја имаме жирафата прстен и таман си ја држи сам