дали нормално ви какаа бебињата после прво вакцинирање (рота и онаа во бут)? моето бебе кака 4 пати на ден, се нема искакано од вчера вечер (се вакциниравме вчера денски). Денес само сабајле мочан нормално, попладнево само еднаш мочкан. Дали е тоа нормална реакција? Нема грчеви и не му е тврдо мешето....
На колку недели ги примивте првите вакцини(тие во 2 месец)? Дали имавте некакви реакции и дали исвен крвна слика е нешто друго потребно? Дали сите три ги примивте одеднаш или пак со кратко одложување(освен рота)?
Вакцините ги прими точно на денот кога наполни 2мес. Сите три одеднаш една во уста и по една во двете нози. Крвна слика не ни бараа не ми ни кажаа телефонски дека треба. Реакции имаше само малку поспаност неколку часа по вакцините. Лепев лепенки директно на боцканите места ги менев на 5-6 саати. Не качи температура после неколку часа си беше весел и најнормален.
Ве молам кажете ми јас сум веќе исцрпена неможам. Бебето ми е 3недели навечер спие се буди на 2 саати ама преку ден одвај два саати ја успивам на секаков начин и еден саат спие најадена преоблечена се она па не спие и цел ден ми поминува во успивање. Искуства?
Ние вчера примивме и исто како членката погоре, немаше температура, спиеше и цицаше повеќе и еве денес после 24 часа се искака убаво (иначе кака 4 пати на ден). Единствено ние не примивме две со боцкање, туку една, шестовалентната само, таа за стрептокока ќе ја прими на 4 ипол месеци, така се договоривме. Ова во Млин балкан, вчера. Значи денес се си е ок со бебче, весел си е од вчера, како ништо да не се десило. Моето бебе беше така пред еден месец, значи почна да спие поредовно преку ден околу 7, 8 недела. Сега има 12 недели. Се опорави малку спиењето кога почнав со иста рутина - станување околу 8-9, цицање, игра, подолга прошетка во кенгур (спие во кенгур 1-2 часа), враќање дома и пак цицање, игра, дремка, па пак цицање, игра, бањање околу 7 ипол, успивање околу 8 ипол - 9. Кај нас за денски проблем беа и грчеви. Сега е потсмирен. Една грешка имав, а тоа е не знаев да препознаам знаци кога му се спие, оти не се секогаш се уклапаше со т.н. прозори на будност. Сега знам подобро, ако зева значи ептен му се спие и треба веднаш да го заспијам оти се преморува и после оди па заспиј го... Ама после 8 недела почна да плаче кога му се спие, што навистина многу ми помага. Држ се; после 40те дена или 6та недела ќе стане бебче малку посвесно, па се надевам ќе се подолеснува и сѐ друго.
И со двете така ми беше и ми е, сега е скоро 3 месеци бебе, уште цица на 2 сати, спие 20 до 40 мин, еднаш денот може да спие саат и пол до 2 ако сме излезени надвор на прошетка. И еднаш навечер врзува 3 до 4 саати. Тоа е новороденче спие, кака, јади, плачи претешко е во 2 дена дали 6 саати сум спиена плус големото со антибиотик ми е дома и то со мене ама првата година е најлесна (бар мене ми беше) . колку и да звучи сега смешно.
Осеќам дека повеќе и повеќе лудува навечер два пати стануваше сега на 2 3 саати навечер но не вреска како и денски. Дај боже се да се среди
Zdravo, sakam da pobaram sovet se raboti za mesecno bebe koga dise duri mu se pravi dupka vo stomakot i ispusta zvuk (kako igrackite kako sto cvikat koga ke gi pretisnes gumani igracki ) go odnesovme na lekar ni rekoa deka bilo normalno nemalo nisto zagrizuvacko uste ne bilo razvieno. No, premnogu ni e strav veke 3 nedeli taka dise ne znam sto da pravam
Да не се грчеви во прашње? Или пробај на пример 45 мин од ко ќе стане, пак да го заспиеш. Да не се преморува..ама да реално најтешки ни беа првите 6 недели. После 12 недела искрено како друго бебе да имаме дома. Или да пробаш да го замоткаш малку како повиенко. Не многу стегнато, само колку да е увиено со една тетра. На моето и тоа му помагаше да се смири и да поспие повеќе. Некои бебиња сакаат и во марама да седат. Мора да пробаш повеќе начини. Ептен е мало. Ќе се смени.
Дали на 8 неделно бебе имавте некаков дневен стриктен распоред? Пример вечерната рутина ни е секогаш во исто време 8-9 саат, меѓутоа будењето сабајле реално го оставам и да презаспие и он и јас и стануваме некогаш и 10. Преку ден, го оставам да води он, со тоа што прозорите на будност гледам максимално да ги користам за активности и стимулација. Сакам да кажам не бројам дремки ниту времетраење на истите, па дали тоа би можело да претставува проблем понатака кога ќе порасне?
Јас имам малку глупаво прашање Бебево на кревет кога е се врти и од меше на грб а се крева и со нозете и газето и се бутка нанапред, на земја кога е на подлога само го крева газето ама му се лизгаат нозете и не успева да се бутне и еве на подлога не се врти од меше на грб. Се мислам дали можеби да земам подлога кај што ќе има повеќе grip или пак да го оставам вака па да си најде начин да се усоврши ?
Оставај го на подлога, ќе почне и таму да се врти. Ќе треба на подлога да извежба малку повеќе стомачни за да се задржи и побавно да се сврти на грб и да не ја треснува многу главата. После ептен ќе се мести и нема да се мава. На кревет му е меко и лесно.
И син ми има различно понашање на земја и на кревет. Помеко им е и полесно кога се на кревет. Он воопшто и не се врти од меше на грб дур е на земја, само обратно. А исто и на кревет слабо се врти така.
На секое јадење и ставам капки инаку ги плука. Секако пробуваме тешко заспива, светквата кога ќе дојде од работа се менуваме на саат време бидејќи два сати и треба да заспие еднаш на цице ја држев 4саати ј не заспа. Таква е и фенови провосмукалки и пуштам.
Фала Оли, многу ги ценам твоите совети . @Bella_Stella баш така бела и кај мојот, се има свртено на земја од меше на грб 2-3 пати ама многу потешко. На кревет последните неколку дена почна да вежба поинтензивно па дури и во спиење тоа прави
@lipstickmadness А и тоа што му се лизгаат нозете е вежба и ќе го усоврши на земја, тамам да зајакне за да стои на колена.
Не знам. Може капките не му одговараар. Има овде мајки повеќе задоволни од ширупот. Или пак да не е гладно? Напредува ли ок. Кака? Мочка?