Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.211
    Допаѓања:
    5.769
    Ако е во положба како во транспортер тогаш максимум 2 часа дневно.

2. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Мајки јадете ли пред бебињата? Јас некако не сакам да јадам пред него и го оставам во релаксатор со вклучен тв додека јадам. Гледам да завршам многу брзо... или ако не така тогаш седам до него а се вртам и гризнувам :$

3. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    166
    Дали ги мачкате на пеленската регија при секое менување пелена или кога инаку? Јас до сега 2 пати само ја имам намачкано, бидејќи гледам кога нема ништо и ништо да не ѝ ставам, па не знам дали грешам

4. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.097
    Допаѓања:
    9.535
    Баш треба да јадеш пред бебе. ТВ не сум пуштила од кога се роди бебе, релаксатор немам.
    Бебе мора да научи дека некогаш, скоро ќе дојде време за со лажича да срка. Дека јадењето е не само потреба туку и уживање и ритуали со фамилијата. Ние се трудиме во последно време да вечераме со неа. Она лежи на подлогата, а ние јадме до неа. Сега гледам да и купам и столче со дел за новороденче, за да може полека да се навинува и на маса да седи. Едвај чекам искрено да почнеме со вкусовите.

На Shaya, Fenix05 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  5. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    На секое менење бришам со памук коцки од ДМ натопенИ со вода и мачкам судокрем

На lalinda му/ѝ се допаѓа ова.
  6. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Да, знам дека треба да се поттикнува, но барем од кога ќе почне со вкусови и каши за да може и тоа да јаде. Вака не знам.. плус бебето ми е таков зјапач абе додека мијам садови или постилам алишта лежи до мене во количка и не го трга погледот во очи ме гледа цело време.

7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Не грешиш. Ако нема потреба, нема зошто да шлакаш кремови.
    Ако се зацрвени, тогаш со крем со цинк.
    Еднаш-двапати ако ја имам намачкано, газето и' е ок.

На 1209, lackygirl и lalinda им се допаѓа ова.
  8. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.097
    Допаѓања:
    9.535
    Јас искрено не гледам причина зошто да не јадеш пред него. Мене ми е јака кога почнува со устата и јазик да имитира.
    Нормално е да те гледа. Ти си му цел свет на него.
    И моето ме гледа кога се движам наоколу или работам нешто. Дури повеќе се заигрува ако не сум околу неа отколку кога сум до неа.

На Shaya, 1209, Fenix05 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Larea

Larea Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2020
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    644
    Дали може некој капки да се стават во носето на бебе месец дена? Мислам дека од што повраќаше му се затна носето и цела вечер хрчеше, се нервира не знам како да му помогнам.

10. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.990
    Допаѓања:
    8.462
    Само физиолошки раствор

На Larea и јolene им се допаѓа ова.
  11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.204
    Допаѓања:
    24.618
    Ако нема црвенило не треба.
    Зошто да не те гледа?

На lalinda му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.375
    Баш треба да јадеш зошто бебињата гледајќи учат. Тоа дека е зјапач, верувај сите бебиња се. :) Сѐ околу нив е ново и интересно и сакаат да истражуваат. Особено од мајката не го тргаат погледот зошто кај неа се осеќаат најбезбедно и со неа се 24/7. Маж ми кога ќе дојде од работа секогаш ми вика брее како заљубено те гледа, мене не ме гледа така. :D

На lackygirl, 1209, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.990
    Допаѓања:
    8.462
    И моето само во мене гледа, како хипнотизирано е :D. Мајка е мајка. Со татко му си има други ритуали. Му ја фака брадата, го куби за неа. И нормално го зема во раце и одма кај плакар и фрлаат алишта :rofl:

На Carolin., lackygirl и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.984
    Допаѓања:
    45.726
    И маж ми ми вика исто, вика види го како е заљубен во тебе:D Па кога ќе легнеме на спална он меѓу нас се лути оти иде накај мене, а не накај него.
    Сите бебиња се заљубени во мајките, они им се најбитна ствар на светот:inlove:

На Shaya, AlchinovaR1979, Ceneva и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    3.179
    Вака кога пишувате у депресии паѓам :D Мојава у татко и е заљубена. Само му се смее.

На no name5, kozuf, BadKarma94 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    2.130
    И мојот |(

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.375
    Хаха и моето со татко му има различна врска од таа со мене. Со него се поенергичните активности, мајка е повеќе за гушкање и смешкање :)
    Ќути моето среќа повеќе знае да се врти на лево, а татко му спие на таа страна. Па кога е меѓу нас цело време е пикнат кај него и маж ми не е до толку љубоморен. Да беше обратно гарант ќе си мрмнеше. :D Некни многу се смеевме. Него му вибрира алармот на саатот, а малово му го гаси уште пред да го осети. Не дека знае што прави, ама од што му свети. :D Викам нејќе да одиш на работа, те мести да се успиеш. :D
    Многу често девојчињата се повеќе по таткото, а машките по мајката. :)

На јolene, AlchinovaR1979, 1209 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.984
    Допаѓања:
    45.726
    Абе кај него не плаче, кај него секако само се смее, кај мене и се смее и ќенка и е лош, ама и заљубено ме гледа8) со мајките децата се различни, тоа е факт. Ама различни на убав начин.
    А моето луѓе мајка ми колку ја сака, не можам да ви опишам, полуден е по неа. Само штом ќе влеземе во влезот од зградата он веќе вршти од среќа, денес цел ден таму бевме, дете не престана да се смее, дома верувале или не ретко е до тој степен весел. Не знам што му прави женава ама толку е радосен просто не ми се верува. Со никој друг не е ваков, а и друго што заспива во неа без никакво бунење, за 2мин е готов. Жал ме фаќа многу што ќе ги разделам кога ќе се вратиме назад, многу ќе си фалат;(

На Viveki, lackygirl, Carolin. и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Macimaxi3

Macimaxi3 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2023
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    78
    Здраво мајки прворотка сум и не ми се јасни некој работи, како треба да се однесувам со бебето, навечер ако плаче како да го смирам, како да знам дека е гладо.

20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.204
    Допаѓања:
    24.618
    Душички премили се дури се бебиња :inlove: :inlove:
    И поголеми се мили ама бебе период е најубав. Гушкајте дури можите :inlove: еве го големипт 5 год веќе не сака многу гушкање :(

Бебуш е многу пораснат деновиве, ко ќе ме види се смее, па фаци прави како да се срами, баш заљубен во мајка :inlove: на сите му се смее, го бара брат му, му гуга :D раката уште не успеа до уста да ја донеси, успева ама кратко ја држи в уста и писка се нервира :wasntme: смешен ми е, имам заборавено вака некои работи од првото.
    Сипаниците поминаа има уште струпчиња остснати на лице и на главче каде што и најмногу имаше, фала богу лесно ги помина без температури :whew:
    Колку се плашев ама веќе помина... Рота вакцина нема да прими, веќе е голем, не успеавме со болести, антибиотик и сипаници, па со редовна вакцинација тек од декември ќе почниме, така ми рече матичната да накрени малку имунитет сега од сипаниците е паднат :|
    Алиштата, бодиња од новороденче веќе тргнав, расти брзо не му чинат веќе, се од брат му си носи, уште 4 дена и 3 месеци, кога поминаа :o

На Ceneva, BadKarma94, Carolin. и 4 други им се допаѓа ова.