1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Matea212

Matea212 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2015
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    84
    Ista pesna e bese i kaj nas jas spasot go najdov vo kolickata ja vozam niz doma i zaspiva polesno i ja ostavam vo kolickata dodeka ne zaspie cvrsto ako se podrazbudi samo ke ja zanisam i si prodolzuva pa posle ja premestuvam vo krevetce

На pilenka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Jas te citam i slicno bese i kaj mene, znaci do pred dve nedeli moeevo bebe celo vreme bese vo race,placese,kenkase,nemqse sansa da legne na.krevet,gosti doagaa,jas sedev so nea vo race, samo taka spiese...inaku i denes e isto preku den mn.retko spie....vo kolicka nesaka da zamisli da se vozi...no jas barem spaaot si go vidov so relaksator od kako go zemav, se smeni se, taa samo na nego lezi, si jq zanimavam,lulam, ednas dnevno ke ja zeman da prosetame niz soba da razgl3da i pak na nego....i jas se cudam kako mozese za eden den da se smeni,ama i se pogodi relaksatorov, a za resenie za prosetki utre odam po kengur, taman vo taa polozbq saka ,barem ke setkame prikvecer

На pilenka и ZojaP им се допаѓа ова.
  3. ZojaP

ZojaP Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2014
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    308
    imame i relaksator no samo 15/20 min max i e interesno :) me cudi kako saka vo race e vo kengur pak ne i e po kejf poveke od pola saat. postojanp saka da i menuvas polozbi zanimacii. takvo si e deteto izgleda pa ke si se naviknam posto stanuva se potemperamentna. a i sto se cudam vo stomak bese ronaldinjo taka ja vikaa sestrite od bolnica i lekarot se cudenese koga vo 35/36 nedela menuvase polozbi vo isti den pa zatoa i so carski se porodiv. samo da e ziva i zdrava so bremenosta sto ja imav fala bogu sto e so mene i zatoa ne mi dava srce da se pozalam od nea posto najvazno e sto e ovde so mene samo sakam ona da e radosna kako i sekoja.majka za svoeto dete.

На Kaetana и espana им се допаѓа ова.
  4. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    И син ми (вчера направи 4 месеци) во последно време преку ден е ќенкав пред да заспие. Спие 3-4 пати во тек на денот, ама ретко подолго од 30-40 минути. Јас кога го успивам ми треба повеќе време, де сака да цица, де нејќе, приплачува, исто ќе се бутне под пазуви, а татко му во количка го успива во рок од 5 минути :)
    Имам среќа што обожава да се вози во количка уште од кога е роден - сеедно дали во корпата, транспортерот или еве од неделава и само како количка, и секогаш кога е понапорен за заспивање, знам дека така ќе успееме. И надвор кога го возиме најчесто спие, дури и 2-3 пати што сме ручале во ресторан со мм тој го преспа ручекот. Во раце не можам да го успивам, има скоро 8 кила и премногу ми тежи за подолго да го нишкам.

На Tanjusce, heppymom, ZojaP и 2 други им се допаѓа ова.
  5. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    И кај нас е слична ситуација:) До пред некое време можев да се пофалам дека ќе ја ставев во креветче, цуцлата и ја ставам и сама си заспиваше, ќе се вртка и ќе си заспие. Ама сега нешто ме завркава со денското спиење, па кога ептен е нервозна и јас ја ставам во количка и така нишајќи ја заспивам. Инаку и мене како и на @darcy ми е тешка за заспивање во раце и скоро никогаш не сум ја нишала во раце, а заспива и цицајќи;).

На darcy му/ѝ се допаѓа ова.
  6. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Jas nikako ne uspevam da go nateram cuclata da ja drzi - ne se buni, ama ima nekoja cudna tehnika za cicanje so jaziceto sto posle 2-3 povlekuvanja ke ja turne. Vekje ne se ni trudam iskrenoo receno.

7. Matea212

Matea212 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2015
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    84
    Ete ja strucnosta na stazantite od detska klinika zosto doktor tesko da se najde 5 dena po red me vrakjaat so dijagnoza virus za noskeska da zavrsime vo kozle so.pleumonia ne sakaa ni inhalacii da mi dadat da i pravam gi molev na sekoe odenje da mi prepisat nesto zosto deteto ne e dobro ama ne spored niv na deteto ne mu bilo nisto i eve do kaj stignavme offff

8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.615
    Допаѓања:
    76.846
    Lele majki kako se spravuvate so toplovo, bebus e po bodi cel den i bosi noze a vrie cel, se nervira duri... Dlankite, stapalata ziva voda mu se pravat :/ neznam dali e pametno pa samo po Pampers da ostavam 2 meseci bebence... a i klima dali da uklucuvam :/ Sto pravite vie so pomali bebenca?

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.978
    Допаѓања:
    327.553
    Можно е и вирус да било,тоа бар мн лесно се гледа по крвната слика.Само за жал некои дечиња се склони секретот од нос и грло одма да им се спушти на плука и да се искомплицира состојбата.
    Кога е вирус во прашање без Т,и да ти дале антибиотик немало да делува .Антибиотикот делува само на бактетиска инфекција.

10. Matea212

Matea212 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2015
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    84
    Da taka e vo pravo si megjutoa deteto bese so strasna kaslica so slajmovi celi 10 dena i koga dojdovme nokeska tuka vo kozle na dezuren zosto pocna vekje opstrucii da pravi doktorkata mi rece deka kaj mali bebinja ne sekogas moze da se slusne naod na plukja sekogas e podobro da se napravi snimka zosto matea site simptomi na pleumonija i bronhit gi imase a oni nisto ne prevzemaa i sekogas me vrakjaa so terapija aqva maris

11. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Lele, jas denes prv pat ja soblekov gore po kratki rakavi bluzice, a nadolu si e ao dzivricki dolgi, ne se poti, duri stapalata i se nekogas ladnicki, a i dlankite....denes se podnoviv so bodinja so kratki i od utre ke ja oblekuvam, ama nadolu ne,rano mi e, a i vo stanov ne e toplo... :)

На Tanjusce и mariz им се допаѓа ова.
  12. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @Matea212
    Следен пат (дај боже да нема следен пат) само што ќе почне со секрет од нос или влажна кашлица носи го детето на доктор. Со аспирација и контроли ќе се истрга секретот и нема да има можност да се спушти надолу. Брисеви дали имате направено? Да не е сепак некоја бактерија?

@mariz
    Пуштам клима ама додека детето не е во соба затоа што е и таа нон стоп препотена. Денес се случи да пуштам и додека беше во соба, ама ептен кратко и на другиот крај од собата беше детето. Не можев, не се живее! А за разголување, стави го само по боди без ракави, а од време на време (кога менуваш пелена) остави го малце и по пелена. Ептен горештини се пред нас!

На heppymom, mariz и SpangeBob им се допаѓа ова.
  13. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Вашите се поголемκи! Моето има 25 дена и од вчеρа веќе му облеκов κρатκи ρаκавчиња гоρе! Долу сеκаκо не! Бебенца се ама и нив им е жешκо! А сρ пρепотува κога го дојам! Ρоса има на челчето мало? Ви се случува ли и вас?

14. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608

Ехееее.. Секое цицање сум со пешкирче до мене за да ја бришам. И нон стоп ја бришам.

Не се плашете мами да ги соблечете и долу по кратки, барем преку ден. Нема врска колку се мали. Особено ако се плачливи и нервозни. Бебиња не трпат жешко.

На SpangeBob и bella.s им се допаѓа ова.
  15. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Bebus moj ima 20 dena,nesum vo mk a ovde e vistinski pekol,po kratki e i nagore i nadolu,koga cicka se prepotuva se luti nemoze da spie od toploto,navecer ja pokrivam so tenko carsavce vednas se budi i go kloca se otkriva,klima izbegavam,mene nemie prijatna vednas ke me fati grlo ili glava,podoro vaka na kratki,znam deka e mala ama ovie gorestini nese izdrzuvaat..

16. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Под агол од 45 степени?

17. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    Да

18. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Како може да спие под агол од 45.
    Помислив избрзав што писав, сигурно згрешила членката, ама сега веќе ме заинтригира :)

19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.615
    Допаѓања:
    76.846
    Vikaat kako ti e na tebe, taka mu e i na bebeto... Mene preeska mi idese po gakji da se soblecam :D leeleee jas po bodi i se mislam uste da go rasoblecam, vie samo kratki gore :D kaj mene doma preeska bese isto kako i nadvor... Baska skletdzija debelko golemko moze zatoa ima razlika... Abe lezi na krevet na pelenka, go krevam ziva voda... a ne mozam da zamislam pa i bluza, corapi i zivri, utop kje bide... Eve i sega mu oblekov samo pizamki celosni bez bodi dole i corapcinja i kje go pokrijam so tenko carsafce, moram da mu olesnam zasto gledam se nervira..

На Kaetana и heppymom им се допаѓа ова.
  20. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    Ти ова сериозно???
    Никогаш не си била на ортопед со бебе или на асолен педијатар што спомнал ваква работа и што не препорачува спиење на ептен рамно?
    Ај те молам нареден пат пред да се 'мајтапиш' подобро информирај се, посебно што претпоставувам дека си мајка штом си во оваа тема.
    п.с. Размисли за аголот - надворешен + внатрешен = 180 степени...итн. да не повторуваме сега математика...