Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. MeryS

MeryS Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2023
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    114
    Кај нас на 3 и пол месеци почна сам да се крева. Сега е 4 и пол. Не го вежбаме и не го тегнам додека му се испружени рацете, туку кога лежи за да го земам во раце, му давам раце, ме фаќа и го фаќам и јас цврсто да не ме испушти он, и се крева сам до седечка положба па го зимам.
    Му покажавме на педијатарот и таму кај што ни пуштаат вакцини и рекоа дека смее така.

2. WinterQueen

WinterQueen Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2023
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    93
    Мајки моето малечко има 3 месеци и пред 4 дена ја прими 2рата роА на рота и по една со боцкање во ноџињата. Е сега од петокот се немам покакано некој совет? Тој е само на доење

3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.204
    Допаѓања:
    24.618
    Моево почна главче да крева од легната положба на грб, 3 месеци е, се стега и го крева и така стои неколку секунди, исто кога стои в раце во исправна положба се витка напред како кифла..мислам и првото вака правеше.
    Не е тоа вежба, нека си вежбаат други твоето не. Ќе му кажиш и готово не се замарај, оти многу знаат сите да кажуваат посебено ако ти е прво и незнаеш многу работи, нешто што не треба ќе правиш така од мајки, свекрви што кажуваат... Од прв ден дома од ко е донесено бебево имам коментари ладно му е облечи му ова, покриј го, а надвор пекол 16ти август породена, бебе си беше само по пелена и боди, на двете му реков не ми се мешајте јас си знам второ ми е и прекинаа да велат, или ако нешто речат одма сечам. Дојди мама ќе настини, ќе му фрлеше пелена, јад одма тргни ја :D тебе жешко ти е Да е па и него му е и велев, еве и ден денес двете го земаат в раце и со пеленче го виткаат :smirk: не го виткај дома е, топло му е, плус е в раце се топли на тебе му велам и го тргам пеленчето :D и стално му велам еве не настина од необлечен. Ама сега ич не ме замара не ме допира никој совет и коментар :D а со првото се нервирав.

На lalinda и 0ли им се допаѓа ова.
  4. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.527
    Допаѓања:
    6.509
    Dobar den majki.Do koga gi davate WAYa kapkite i espumisan? Vo vtornik sme na kontrola a mi se potrosija i ne znam dali da kupam,pedijaterot mi e nedostapen vo momentot :wasntme:

5. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.989
    Допаѓања:
    8.460
    Јас пробиотик waya се уште давам, а за една недела прави синко 6 месеци. А за грчеви престанав да давам кога наполни 3 месеци, зошто му престанаа грчевите.

6. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.527
    Допаѓања:
    6.509
    Grcevite i prestanaa uste pred mesec mislam ,potesko kakashe zatoa i dadoa espumisan.
    Inaku sme 3+

7. AlchinovaR1979

AlchinovaR1979 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    729
    TinyBabyShop- Primark скафандери

На sencuk му/ѝ се допаѓа ова.
  8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.665
    Мајки теменици кај веѓите исто со масло за теменици ги чистите?
    Гледам има неколку како лушпиња, сакам да ги третирам дури не се раширени.

9. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.697
    Допаѓања:
    21.366
    Син ми имаше само на веѓите. Ги исчистив со стерилна газа и вода кога беа омекнати после капење и не се појавија повторно.

На Isabel и IRBBB им се допаѓа ова.
  10. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.665
    Фала ти мама, ќе пробам така.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  11. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    156
    Кога почнавте да ги префрлате децата во друга соба? Кои се некои совети што би сакале да ги знаевте?

12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.204
    Допаѓања:
    24.618
    Како мислиш, за спиење или?
    Јас го шетам од прв ден по собиве дома, детска, спална, долу за јадење со него слегувам (кај свеки јадиме), кај мајка ми исто, па се пули по ѕидови, по тавани, разгледува.
    @KuklickaSk како е малото? Појави симптом, дека имаше спуштено?

На Kikikikiri0405 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Shaya

Shaya Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    403
    колку вит д им давате на бебушите (капсули - бебитол)? бебо е 3 месеци и 6,5 кила, не знам колку капсули бебитол се еквивалентни на 4 капки плива капките. ме збунува што ортопедот и педијатрот се као зголемеге доза, а на бебитол кутијата пишува една капсула до една година да се дава.

14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.290
    Допаѓања:
    28.039
    Не ништо. Пред 3 недели беше големиот болен, малото малку секрет во нос 2 дена толку. Ама на редовна контрола ми кажаа дека има мал наод и еве веќе 7 дена е со инхалации. Треба 12 дена да сд инхалира. Во меѓувреме големиот не одеше вп градинка, не се мешавме со никој, бевме и на воздух во Дојран цела недела, така што претпоставувам дека е од тој вирус пред 3 недели.
    Грев жив на 2 месеца три пати болен.

Вие како сте? Пројдоа сипаници?

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.290
    Допаѓања:
    28.039
    Син ми има многу. Земав пена за теменици на мустела, од 2 миења драстично се намалиј.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  16. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    156
    Да за спиење. Сега спие во колепка во спална со нас но почнува да ја надраснува. Сакаме да го префрлиме во креветче во детска(кое што немс да го собере у спална). И сакам да го префрлам за еден месец да спие таму навечер. Притоа сите дремки се во детска така да позната е и просторија и сѐ. Да напоменам живеам во стан, детската е на 2м од спална, имаме и куче што сѐ слуша ако бебе мониторов не фати нешто

17. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.697
    Допаѓања:
    21.366
    Бебе е 7+ месеци, веќе неколку месеци давам една капсула Бејбитол Д3+Омега и 4 капки Пливит Д3. Ортопед ни кажа три, ама останува на лажичката, ќе плукне, па ќе капне и затоа давам 4.

На Shaya му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.415
    Допаѓања:
    18.655
    Моето е 4ипол месеци има 8кг давам 1 капсула бејбитол и 1 капка вигантол(или 2 пливит може)

На Shaya му/ѝ се допаѓа ова.
  19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.204
    Допаѓања:
    24.618
    Да лесно ги помина, дури прелесно, ни тт само до 37.7 - 8 крена, малку осип, без чешање..
    Големиот дома е, пиеше тој антибиотик за стрептокока и еве уште е дома од страв пак да не донеси некој вирус, многу ми е мака што е дома ама многу е лошо за малово, паднат имунитет а ниту една вакцина нема примено.
    Нз за само не би оставила лично јас, ама секој си знае за себе.

На 3 месеци дали ви се плашат од непознати?

20. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Кај нас спие во детска од прва недела дома. Пробавме креветчето во спална но еден шкаф стана нефункционален, мм во дневна стана хаос..
    Без исклучок веќе 3 и пол месеци си спие во детска имаме камера и вратите се отворени цела вечер. Собите се една до друга многу е блиску реално. Е сега бебето уште е мало за да се превртува скроз и доста мирно спие. Ќе видиме натаму.

На 1001Ana1001 му/ѝ се допаѓа ова.