Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.289
    Допаѓања:
    28.035
    Немате гајле. Големиот мој од 1 недела спиеше во соба сам. Го слушав се што прави една до др се собите.
    Сеа има 4г, заспива кај него во соба, па спие на спална со нас :) од коа напраи 2г и сфати дека може да си дојде :))))

На 1001Ana1001 и atz1995 им се допаѓа ова.
  2. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Не се плаши мојот, но посматра некое време не се насмевнува. Потоа ако го закачнат одма се смее.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ivanaaa23

ivanaaa23 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2014
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    41
    Здраво бебето ми е старо 8 дена сега кога го преслекував имаше жолта столица накаај портокалово со црни линии :^) има простор за паника некој искуство |(??

4. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.665
    Не, уште се чисти од плодовата вода.

5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.202
    Допаѓања:
    24.614
    Така прави и моево :D ама на пр ако е како поспан, задреман, ако му се појави ново лице одма плачи :)
    Уште се чисти изгледа,
    мало е, иначе на доење таква треба да е столицата, жолто, сенф, портокалева, само без црно.

6. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Така ми се случи баш неќна. Пред зграда го возев во количка тој заспа и јас зборев со еден комшија. Кога се разбуди прво го виде него и тој му рече "Абе кај си ти" и кога си ја викна да плаче :o

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Здраво да ве прашам, стари сме 20 дена но тие витамините ДНА ОМЕГА многу грчеви и болки. Како вие им ги давате?

8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.202
    Допаѓања:
    24.614
    Јас му давав само Д3+К до кај 2 и пол месеци, потоа Д3+омега ама повраќаше од нив и ги прекинав, сега му давам само Д3-Вигантол

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MeryS

MeryS Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2023
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    114
    Од кога качи 5кг ортопедот ми кажа да давам 2 д3 бебитол или 800 единици д3. Тогаш имаше 3м и прекинав да давам к1, почнав 1на д3+омега и 1на само д3

На Shaya му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.989
    Допаѓања:
    8.460
    Денес бевме на ортопед овде во мк. Докторот вели машала јако дете. Имаш одобрение да го ставаш да седи, да лази, што сака тоа да прави :D. Две капки вигантол да давам и го извагаа на таа вага 8200. Срце мамино уште некој ден 6 месеци ќе имаме. Ќе ви бегаме кај поголемите батковци и дадички :l::hug:

На 0ли, Bebce1, Asja и 10 други им се допаѓа ова.
  11. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.289
    Допаѓања:
    28.035
    Имаме официално потврда од доктор дека бебе е со рефлукс. Има некое др бебе така да споделите искуство што и дали нешто помогнало?

На Asja му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.492
    Допаѓања:
    10.546
    Не е страшно мајка, повеќето бебиња имаат на почеток...
    Не знам дали го доиш бебето или со шише сте, кога ќе цица ќе го држиш со главата накај тебе (цице или шише), а со телцето и ножињата надоле да биде, јас ја потпирав со газето на мојата нога и ножињата и доаѓаа меѓу моите колена. Не знам како да објаснам, така да биде бебето како подисправено накосо.
    Исто преку ден кога ќе спие или од кога ѓе се најаде во релаксатор легнато, не седнато, туку закосено поставено. Исто има и душеци за рефлукс но ние не ккористевме тоа и не би знаела да ти посочам

13. Asja

Asja Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.112
    И мојата е исто со рефлукс откако се роди,по 5,6 пати на ден повраќа во млаз,и освен тие анти рефлукс мерки при доење,друго решение нема,баш како ти објаснила и @Viveki .. Арно бар твоето фино напредува,машала,моето ради рефлуксот послабо цица,кратко и плус тоа си повраќа..Оваа недела ќе ја носам на мерење,завчера наполни 4 месеци,се надевам до 6 кила стигнала,повеќе не.Ама тоа е,педијатарот ми предложи од 4 месеци да почнам со вкусови,штом и повраќа,ама јас не сакам оти гладна не е,млеко имам,би сакала да стигнам до 6 месеци ексклузивно доење.

На Viveki му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    439
    Моето бебе без рефлукс на 4 месеци беше 5900 грама, а на 5 месеци 6540, па педијатарот вели дека добро напредува. И ние сме на ексклузивно и исто планирам од 6 месеци со вкусови.

15. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.989
    Допаѓања:
    8.460
    Мамасити, ко да ме фаќа настинка. И грло чувствувам. Освен парацетамол и пантенол пастили што можам друго ако ме стегни.
    Незнам од каде ова чудо никаде немам отидено од како сум дојдена во мк. Само синко да не го фати се молам.

16. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.261
    Допаѓања:
    1.701
    Za grlo najefikasno mi e pregoren Seker so mleko I puter, probsj epten pomaga I kompir iseckan na krugovi navecer za spienje da vrzuvas...

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.696
    Допаѓања:
    21.365
    Мед со црн бибер, ќе го јадеш полека за да помине бавно низ грлото. Исто чист лимон голтка по голтка.

18. SiMpAtIcNaTa

SiMpAtIcNaTa Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2010
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    1.741
    Бебе е скоро два месеца. Освен за ноќно спиење досега, никако да фатиме некаков ред. Преку ден, ни сме наспиени ко што треба, ни сме најадени.
    На доење е и одвреме навреме пие од шише измолзено, затоа што така повеќе се најадува. На града кога е, ќе фати додека да се засити малку и после заспива, никако не можам да го разбудам. А спие само во раце, таман да го оставам се буди моментално и одма бара да цица без разлика што е најаден претходно. Прозорот на будност, некогаш воопшто го немаме, посебно насабајле затоа што цело време е поспан, а некогаш битки водиме додека да заспиеме .
    Се си мислам дека грешам а незнам каде. Нормално ли е вака?

19. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.289
    Допаѓања:
    28.035
    Прополис во грло. Не се секирај за бебе, го доиш, ќе му пренесеш све што треба и да се разболе за 2 дена ќе пројде

20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.289
    Допаѓања:
    28.035
    До 3 месеци нема баш некаков ред на спиење денски. Не грешиш, нека спие кога сака, каде сака, после 3м ќе се учите.

На SiMpAtIcNaTa му/ѝ се допаѓа ова.