Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.282
    Допаѓања:
    28.013
    Повраќа засирено млеко 1 до 1 ипол час по цицање. Некогсш повеќе, некога малку. Ако го оставиш на земја да игра на рамно, враќа млеко низ уста. На лик прави фацки како да му е кисело, се грчи, има многу гасови. Каката измени боја во зелена.
    Инаку, ако повраќа во млаз после цицање, исто се смета за рефлукс, и овие дечиња не качуваат доволно килажа зошто млекото не проаѓа низ меше. Ако се зголемува количината на повратено млеко по вториот месец треба да се направи ехо за да се види дали е се ок со мешето. Ми го кажа ова стручно докторката ама не запамтив како се вика медицински тоа.

Алергија на млечен протеин резултира со зелена кака и повраќање 1, 1 ипол саат по цицање. И кај бебињата на формула се јавува исто како и кај доените, ама не сум сигурна кое е решението за деца кои не цицаат зошто кај нас не знам дали се продава не млечна формула.

На lalinda му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Roxy1991

Roxy1991 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2019
    Пораки:
    180
    Допаѓања:
    149
    Vaka majki edno prasanje malata mi e 3 meseci mn i e zatnato noseto, pedijatarot ni veli da ne koristime nisto za vlecenje na slajmovi poslenive nekolku dena i prskam isomar ima malo podobruvanje no sepak nz koj da poslusam samo solennrastvor i tolku mi vika maticnata nejzina sovet ve molam.

3. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.589
    Допаѓања:
    5.936
    Здраво мајки

бебево ми е 7 дена.
    Кога го земам да го пресоблекувам толку се тегли,вреска се слуша во комшии

Како правите вие :
    Јадење па пресоблекување?

И кога се стартува со оставање малку на стомаче?

Колку често ги бањате новороденчињата?

Како се снаоѓате?
    Јас само плачам ,ми е тешко не знам што да правам

Опишете ми еден ден да ми дојдр идеа

Цело време е на цицКа и не можам ништо да направам ни да мочам ..

Како ги носете в раце дома,како ги држите при доење?

ИСКУСТВА, Ваши ВЕ Молам...

4. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    нас ни успеа пробај ако имаш време да се измолзуваш јас неколку дена да не го трошам замрзнатото пред подој место јас измолзував по 50тина мл. кај нас фати на тоа за преслекување горе да му вртат тие и цуцлата топла. прво се бунеше, па едвај 10-15мл пиеше му течеше од страна, денес еве два по 60мл веднаш ги испи сега ќе го вежбам секој ден неколку дена :))

само не ми е јасно колку млеко му треба за да се засити и заспие, има 3 месеци и е големко.. сега 120 кога испи плачеше сакаше уште.. можно е над 200?

На sandza му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Roxy1991

Roxy1991 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2019
    Пораки:
    180
    Допаѓања:
    149
    Go imav i jas istiot problem, moze mlekoto nenti e hranlivo ne ja zasituva. Mene pedijatarot mi vovede i adaptirano sega sum raat 3 meseca veru.

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    2.465
    Тука сме негде, моето има 12 дена.
    Јас го пресоблекувам па го дојам за да не му е лошо, но доколку многу плаче пробај откако ќе го надоиш па ќе го почуваш малку исправено, па после да му смениш памперс.
    За на стомаче не памтам кога почнав да го оставам првото, ова се уште го немам оставено. Чекав да му падна папучето да не го легнувам на штипката, му падна 10тиот ден, сега уште малку да се дочисти. Па деновиве ќе пробам малку да го ставам.
    За бањање, јас го бањам на 2-3 дена. И тоа на кратко, се уште го немам легнато во коритце.
    Јас имам помош од мајка ми инаку не знам и јас што би правела. Мене најтешко ми е што имам уште едно 3 годишно, кое си бара внимание. Најмногу навечер за спиење ме бара и тоа.
    За доење некогаш бара на секој саат, т.е. само што мислам сме завршиле тој бара пак, а некогаш знае да си поспие 2 часа.

Мене најмногу ме мачи главоболка, најверојатно од самото неспиење, а можеби и од хормоните.
    Бебето е добро, последниве 2 дена почна цело да се лупи. И првото така беше на мешето и му помина со јекодерм, ова сега цело се лупи, најмногу на мешето и стапалцата.
    А денес почна едното оче да му лачи, тоа малку ме загрижува. Читав некои ставале мајчино млеко, некои велат никако... не знам што да правам. Му го чистев со физиолошки и со газа, па ќе го прашам и матичниот доколку продолжи вака.

На SunnyGirl2 и јolene им се допаѓа ова.
  7. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    166
    Мајки на доење сме, смеам ли риба да јадам? Може ли нешто да ѝ влијае?

8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.282
    Допаѓања:
    28.013
    Добро правиш на окото, не ставај млеко. Само физиолошки раствор

На IRBBB и Isabel им се допаѓа ова.
  9. Easter

Easter Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2023
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    2.003
    Мајка , и јас плачев првите денови , кога мм почна на работа плачев и си викав што ли јас ќе правам сама од утре со бебе . Верувај дека ќе се снајдеш.
    Моево има 1 месец и има денови кога преку ден си сврзува и повеќе часа сон , а има и кога е будна 8 часа а измеѓу сврзала 2 пати по 5 мин или еднаш 10 .. Кај мене на цицка редовно си заспива ама ракава ми паѓа па кога ќе ја ставам на кревет одма пишти . Сега и научив нова финта па легнуваме и двете она цица и ќе заспие па јас ќе станам да завршам некоја работа.
    За пресоблекување ако ми е мирна ќе ја пресоблечам ако не ќе цица па после тоа ..
    На стомак веќе си ја ставам кај мене на нозе и си ја тапкам по грбчето .
    Ние ја бањавме секој ден откако сме вратени од болница, дур не и падна папчето само ја држевме над коритце со главата да гледа надоле , а веќе си ја ставаме и да лежи.
    За цицањето верувај и јас мислам дека само цицкава ја гледа и ја бара , па затоа си висиме цел ден на неа:D

На KidA, SunnyGirl2 и јolene им се допаѓа ова.
  10. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    9.500
    Честитки девојче, нека ви е живо и здраво!
    Сите плачевме, како поминува време и хормони се смируваат, плачеме помалку :D
    Ама реално прв месец е ред солзи, ред радости, не знаеш кај си што си ни па што си направил. Не се секирај, ќе се смири.
    Бабица немаш ли? Она баш за тоа ти е, на сите прашања да ти одговори и да ти помогне. Да го измери како напредува и да ти покаже позиции за доење. Ако не имаш советувалишта, не ли ти дадоа од болница флаери некои, каде да се обратиш, ако ти треба помош?
    Бебе се бања откако ќе му падне папче и од тогаш на меше може. На почеток по околу 10 секунди, по еднаш до два пати, на пример пред пресоблекување, па после ќе си зголемуваш, оно ќе те води колку и како може. Ние нашето на почетокот го бањавме преку ден, сега веќе секој ден. Она ептен сака да се бања и секоја вечер едвај чека, на почетокот не сакаше толку многу.
    За пресеблекување, да не му е ладно случајно? Зимо е сепак веќе. Пробај со фен на топличко од повиско да дува еден и види како ќе му биде. Не се плаши, бебињата сакаат звук на фен, еве моментално у подзадина ми бучи, за да спие. Ако е до тоа да му е ладно, има специјални греалки на стубче за бебиња, јас на моето и на старо му купив од ибеј.
    Бебе плаче, нормално е, оно нема поима каде е.
    Најдовте ли педијатар за У3? Може и порано да отидете, кога ќе почнат грчеви за да ви даде рецепти за капки и чепчиња од ким. Витамин Д исто треба да почнете со 500 единици.
    На почеток така е, и јас мислев никогаш нема да помине, ама верувај после два -три месеци друго е. Мајчински чувства се развиваат и зголемиуаат секој ден, нормално е на почеток да си збунета, ама верувај се што правиш по интуиција е во ред.
    Вие буквално во следни недели треба само да се гушкате и спиете и доите, остави домаќинство, бебе е поважно. Знам дека не се стасува ни до тоалет, ни да се зготви, ама пробај да се опуштите и нека ти помага маж ти во готвењето.
    Толку мало бебе штом станете, пресоблекување, доење, малку гушки и пак спиење. Дали и до саат време се на се е будно. Пробај да го оставаш кога ќе заспие, може ќе завлече и нема да те сети. Или дои го во легната позиција, па кога ќе заспие, да станеш.

@KidA педијатар ми рече, мајчино смее, и генерално и АД, колку сака толку да пие. На три месеци околу 150 пиеше, некогаш и повеќе ако е во скок.

Последна измена: 26 ноември 2023
    На Tiny Love, KidA, SunnyGirl2 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.041
    Допаѓања:
    10.449
    Штета не те прочитав кога си пишала пред некој ден, ќе ти кажев од мое искуство прво млечно да елиминираш од твоја исхрана.
    Ние не најдовме саглам доктор што ќе не посоветува, па со маж ми сами истраживме додека сите не убедуваа дека новороденче е нормално да бљуцка и да има грчеви и гасови.
    Среќа и ние не се откажавме па сами стигнавме до заклучокот.

Јас не јадам млечно од нејзини 3 недели и имаше подобрување веднаш. Ќерка ми имаше само пречести течни столици, засирено повраќање, грчеви и страшни киселини. Страшно плачење по цел ден. Во понатамошни фази доаѓа зелената, па и крвава столица. Среќа ние брзо сфативме што се случува па не стигна до тоа.

Баш фино што ја спомна докторкава, сакам да одам да ја консултирам пред да воведам млечно да видам дали ќе има промена, пошто ќерка ми е веќе 7+ и знам дека до сега може да има подобрување.

Инаку има специјални хипоалергени формули со хидролизиран кравји протеин. Ќерка ми е на доење, но ако мора од Х причини да пие адаптирано и давам Аптамил pepti syneo. Се наоѓа во поснабдени аптеки, го нема секаде. Чисто да си знаеш ако некогаш ти затреба.

На Fenix05 и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  12. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.282
    Допаѓања:
    28.013
    Мене ме нервира моментот на 'бебе е, нормално е' кога не е. И јас со помош на неколку фб групи за поддршка на gentle parenting сфатив дека треба да барам одговор што е со бебето. На другарка малото е 8месеци, уште му даваат формула од која повраќа засирено, не им даде никој одговор што е со бебе. Баш ќе им ја кажам оваа формула, фала ти.

инаку моево бебе не ни плачеше, само се витка цел од киселина, па ај си викаш не е ништо страшно

Последна измена: 26 ноември 2023
    На Giovanna и јolene им се допаѓа ова.
  13. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.041
    Допаѓања:
    10.449
    Да да, скроз иритира тој момент. Ама порано или покасно сам сфаќаш дека тоа не може да е нормално и дека не може да се остави на случајност само.

Сигурна сум дека има и други деца што се мачат недијагностицирани, а ретко кој те упатува на ова.
    Инаку формулата е понеубава на вкус, бебето може да и се мршти на другарка ти ако е манџија. Мојава ја пие ама па она јаде се што сум и дала.
    И за жал е скапа, 1250 е мало пакување од 400 грама. Вакви формули треба на рецепт да одат ама тоа е башка муабет. Нека проба, не губи ништо, а може ќе му биде подобро на бебето.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.989
    Допаѓања:
    8.460
    Не постои не хранливо млеко. Немојте ве молам со тие застарени муабети од нашите баби. А тоа што е цело време на цицка не значи одма тоа што вие мислите. Бебето е 7 дена си бара сигурност кај мајката. А контролата ќе покаже дали јаде доволно или треба да си стимулира членката повеќе млеко. Сепак кај неа допрва ќе се воспоставува лактација.

На LiquidLuna, kozuf, 21kike21 и 7 други им се допаѓа ова.
  15. Roxy1991

Roxy1991 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2019
    Пораки:
    180
    Допаѓања:
    149
    Vidi ne se tie starski mwabeti se ke kaze i bebeto koa ke go odnese dali kacuva na kilaza. Toa e najgolemiot faktor taka na edna moja drugarka nejziniot pedijatar i rece da bide samo na cicanje deteto ne i kacuvase na kilaza i posle krvata slika ne mu bese dobra me poslusa sama mu vodede Ad mleko i detenceto super si napreduvase. Jas samo sovet dadov ne pisav nisto loso.

16. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.989
    Допаѓања:
    8.460
    Тоа е знак дека нема доволно млеко а не дека не е хранливо. Или има некој друг проблем како неправилен хват на града на пример, или кратка ресица на јазиче. Ама нехранливо млеко не постои. Секое мајчино млеко е добро за своето бебе. И ад не треба да се дава дур не покажи вагата дека има потреба од тоа. И јас тоа го напишав дека контролата ќе покаже дали цица доволно. И ако не напредува да се види дали е проблемот недоволно млеко или тоа дека бебе не ја фаќа градата убаво. Има многу бебиња не факаат убаво и не внесуваат доволно млеко ради тоа. Нема активно цицање. И мајките мислат немат млеко и посегнуваат по дохрана. Треба се види до што е за да се превземи тоа што треба.

На LiquidLuna, 21kike21, warrior и 8 други им се допаѓа ова.
  17. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.723
    Допаѓања:
    46.336
    Јас имам глупаво прашање, не замерувајте.
    Наскоро доаѓаме за Мк, бебе ќе е 5-6 месеци. Со какви прегледи да почнеме, педијатар, ортопед?
    Малку сум изгубена, не знам што како треба. :)

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Мајки дали е во ред бебе да не сака да пие млеко. Овие три дена буквално го молам да пие. Единствено пред спиење и ноќеска пие цела доза од 180мл, а преку ден та 60, та 90 и тоа едвај со молење. Инаку си е најнормално весел, кака по 2 до 3 пати не е плачлив воопшто. Да напоменам и во 4ти скок е но не знам дали тоа има врска. Или пак можно ли е заби?

19. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    jac си направив сега проблем со млекото :worried: вчера пак се измолзував да вежбаме шише, и мм му даде и дури го оставив да го успие за проба и му успеа, ама резултат не знам како: денес на едната града максимален застој, имам не топче туку цела како плочка се осеќа горе и десно, многу голема тврда површина, и скоро не ми тече млеко од таму :( ни со пумпа, ни бебуш кога цица, со раце неколку капки само успеав :?:

совети?
    пробувам топло пред подој, после зелка, да ми цица од горе, масажа, од ништо абер нема :(

ќе си пукнам од мака за едно шише триста проблеми..

20. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.695
    Допаѓања:
    21.365
    Ортопед и педијатар ви е сосема доволно.
    Многу бебиња за време на скок имаат зголемен или намален апетит, чим е весел и полни пелени не се секирај.

На Luminary му/ѝ се допаѓа ова.