Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    3 саати максимум, но јас не се водам по тоа правило мојава цела вечер спие, а преку ден кратки дремки има и повеќе е будна и цица почесто. Јас не би будела бебе што спие иначе и мојава од 3та недела почна да ја врзува ноќта, а денски плаче само пред да се искака што значи не е преморена. :)

На Giinna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    156
    здравооо :) Кога почна детенцето да се превртува и дали нешто посебно вежбавте за истото? Ние денес правиме точно 3м, има потенцијал кога е на стомак да се сврти на десно, па да знам дали можам некако да помогнам

3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.198
    Допаѓања:
    24.606
    Секое различно, моево не се врти никако а е 4 месеци, само со моја помош се врти, првото на 8 месеци се сврти, здраво право дете.

На јolene, AlchinovaR1979 и 1001Ana1001 им се допаѓа ова.
  4. Giinna

Giinna Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    4.297
    Вчера не ја будев на 3 саати, на 4, може и 5 цицаше ама не полнење пелени а според интернетов мора 5-6 мочани пелени бар да има а она нема.

5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    А со килажа како е дали напредува?

6. Giinna

Giinna Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    4.297
    Па 8 дена има само, еднаш е носена на педијатар после болница и си ги имаше вратено 100те грама што ги изгуби во болница. Ќе ја будам деновиве на пола саат да цица и да видам дали ќе полни повеќе пелени, ако не мора да ја носиме пак

7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.281
    Допаѓања:
    28.013
    Не на пола саат. На саат ипол давај да цица

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Се додека не го ставив на земја не научи да се врти. Пробуваше на креветот но не му одеше. Сега е 4+ пред 2 недели почнав да го оставам на подлога и за една недела научи и на лево и на десно дури и си полежува на страна. Од меше ќе се сврти на грб. Од грб на меше не може уште. Допира нози става во уста палец. Како одеднаш се да научи откако почна на земја да лежи.

На 1001Ana1001 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. stoimanovskamarija

stoimanovskamarija Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    513
    Допаѓања:
    1.529
    Здраво мајки малото е 2 месеци и спие на една страна само му ставам и перничка да спие на другата страна он си се врти. Денес приметив кога го држам главчето му пага на таа страна не ја исправа и ме фати паника:(дали е нормално тоа бидејки се на таа стрсна спие па му е полесно и му виснува на таа страна. Некое искуство

10. Giinna

Giinna Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    4.297
    Мислев на 3 саати да цица, не знам зошто дум пишала на пола :?:без памет. Вие на саат ипол цицате?

11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.986
    Допаѓања:
    8.460
    Моето имаше жолтица и спиеше многу на почеток. Го будев на два и пол саати да цица. Булвално го кубев за да го разбудам. И супер напредуваше. И се уште цица на два и пол три саати иако има 6+ месеци. Како навика му е повеќе сега на толку да цица.
    Мој совет ако не ти се разбуди два саати да почнеш да будиш. Па ќе видете на контролата како напредува, ако има потреба почесто ќе нудиш. А кога ќе пркни и си земе сила ќе видиш само ќе си диктира кога ќе цица. Ако бара на саат на саат ќе даваш. На почеток мора така дур да си фати ред.

12. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.281
    Допаѓања:
    28.013
    Моето бебе е 3м и од старт цицаше на 2 саата и многу брзо растеше. За бебиња што не полнат доволно пелени се препорачува цоцање на саат ипол, два максимум

На Giinna и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  13. Nini30

Nini30 Активен член

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    9
    Zdravo majki, krvnata slika bese dobra i perijatarot ni dade zelelno svetlo za vakcina i bevme sega ne vakciniraa samo so rota, za 2-3 nedeli ni rekoja da dojdeme pak za da ne vakciniraa so drugite vakcini. Gi prashav na shto treba da pazam, mi rekoja samo ako kaci temperatura dajte paracetamol drugo nishto, a tuka citam deka so kakata treba da pazime da ne se cepne. Iskustva?

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.301
    Допаѓања:
    19.466
    Мене со првата рота ми кажаа да пазам за дента каката да не ја чепнам за да не се пренесе вирусот. Тој ден 2 пати какаше на 2та пати го измив од газето надолу. Ништи друго не се случи, немаше температура си веше весел

На Nini30 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Giinna

Giinna Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    4.297
    Кога стигнавте до 6 месеци :o машалааа. Те памтам од труднички, ко вчера да беше кога се породи
    Фала ти :l: ќе се трудиме денес да јс будиме и да форсираме цицање. Вчера прв пат почна така да спие цел ден и ја остававме мислејќи дека ќе предпие една тура и ќе си стане и ќе продолжи со врескање ко претходните денови :rofl:

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  16. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    156
    И тоа што викаш, знам дека не треба да се брзам
    Нас ни беше кажано да се внимава една недела и во ремедика и во јане сандански. Да се фрла каканата пелена во посебна ќеса од останатите и веднаш во ѓубре. Внимавај и да не си некаде на раце исечена, носи ракавици во тој случај. Ние пројдовме супер, без било какви симптоми. Ама нас ни кажаа тек средина на јануари за другите вакцини( ја прими оваа на 23.11)

На Nini30 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. popins

popins Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    253
    Baram sovet od nekoja majka sto pominala istoto. Bebe e 5meseci i edna nedela jako ne zdrma 4ti skok pa ne fati regresija na son sto realno neznam ni dali e pominata veke mesec dena a od denes 5ti skok....se budime na tocno 2saati veke cel mesec dusa nemam bidejki i sama ja cuvam preku den a tolku e aktivna radoznala. Dali dokolku i dadam dohrana nekoe ad pred spienje ke pokaze na son malku poveke ili da si kutam i traam da e ona ziva i zdrava. Od raganje sme na doenje a i mama ima prilicno poveke mleko.

18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.986
    Допаѓања:
    8.460
    Ееее мила лета времето. И мене ми е ко вчера, ама кога го видам синко гледам дека не било вчера :lol:. Многу брзо врви времето, уживајте во секој миг, и галете се многу. После ќе ги бараме овие денови, ама не се враќа наназад. И честитки. Да ви е жива и здрава.

Последна измена: 14 декември 2023
  19. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.281
    Допаѓања:
    28.013
    Нема ништо да смени дохраната. Кога ќе стане после првите 2 саата не давај одма да цица, земи во раце и пробај да го презаспиеш бебето. Да не поврзува цицање со успивање, пробај и денски цица-игра-спие. Ноќе на секое 2 будење пример давај да цица, би требало за некое време да почне да поврзува подолго спиење.

На popins му/ѝ се допаѓа ова.
  20. AlchinovaR1979

AlchinovaR1979 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    729

Здраво. Не правам ништо посебно , ниту го форсирам. Гледам да е повеќе на земја и му зборам час од лева , час од десна страна. Многу мрда уште од малечко и мислам дека затоа успеа да научи да се врти толку рано.

На 1001Ana1001 му/ѝ се допаѓа ова.