Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

3 саати максимум, но јас не се водам по тоа правило мојава цела вечер спие, а преку ден кратки дремки има и повеќе е будна и цица почесто. Јас не би будела бебе што спие иначе и мојава од 3та недела почна да ја врзува ноќта, а денски плаче само пред да се искака што значи не е преморена. :)

Giinna likes this.
  2. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

здравооо :) Кога почна детенцето да се превртува и дали нешто посебно вежбавте за истото? Ние денес правиме точно 3м, има потенцијал кога е на стомак да се сврти на десно, па да знам дали можам некако да помогнам

3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Секое различно, моево не се врти никако а е 4 месеци, само со моја помош се врти, првото на 8 месеци се сврти, здраво право дете.

4. Giinna

Giinna Популарен член

Вчера не ја будев на 3 саати, на 4, може и 5 цицаше ама не полнење пелени а според интернетов мора 5-6 мочани пелени бар да има а она нема.

5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

А со килажа како е дали напредува?

6. Giinna

Giinna Популарен член

Па 8 дена има само, еднаш е носена на педијатар после болница и си ги имаше вратено 100те грама што ги изгуби во болница. Ќе ја будам деновиве на пола саат да цица и да видам дали ќе полни повеќе пелени, ако не мора да ја носиме пак

7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Не на пола саат. На саат ипол давај да цица

Mihaela123456 likes this.
  8. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се додека не го ставив на земја не научи да се врти. Пробуваше на креветот но не му одеше. Сега е 4+ пред 2 недели почнав да го оставам на подлога и за една недела научи и на лево и на десно дури и си полежува на страна. Од меше ќе се сврти на грб. Од грб на меше не може уште. Допира нози става во уста палец. Како одеднаш се да научи откако почна на земја да лежи.

1001Ana1001 likes this.
  9. stoimanovskamarija

stoimanovskamarija Популарен член

Здраво мајки малото е 2 месеци и спие на една страна само му ставам и перничка да спие на другата страна он си се врти. Денес приметив кога го држам главчето му пага на таа страна не ја исправа и ме фати паника:(дали е нормално тоа бидејки се на таа стрсна спие па му е полесно и му виснува на таа страна. Некое искуство

10. Giinna

Giinna Популарен член

Мислев на 3 саати да цица, не знам зошто дум пишала на пола :?:без памет. Вие на саат ипол цицате?

11. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Моето имаше жолтица и спиеше многу на почеток. Го будев на два и пол саати да цица. Булвално го кубев за да го разбудам. И супер напредуваше. И се уште цица на два и пол три саати иако има 6+ месеци. Како навика му е повеќе сега на толку да цица.
    Мој совет ако не ти се разбуди два саати да почнеш да будиш. Па ќе видете на контролата како напредува, ако има потреба почесто ќе нудиш. А кога ќе пркни и си земе сила ќе видиш само ќе си диктира кога ќе цица. Ако бара на саат на саат ќе даваш. На почеток мора така дур да си фати ред.

Giinna likes this.
  12. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Моето бебе е 3м и од старт цицаше на 2 саата и многу брзо растеше. За бебиња што не полнат доволно пелени се препорачува цоцање на саат ипол, два максимум

Giinna and Mihaela123456 like this.
  13. Nini30

Nini30 Активен член

Zdravo majki, krvnata slika bese dobra i perijatarot ni dade zelelno svetlo za vakcina i bevme sega ne vakciniraa samo so rota, za 2-3 nedeli ni rekoja da dojdeme pak za da ne vakciniraa so drugite vakcini. Gi prashav na shto treba da pazam, mi rekoja samo ako kaci temperatura dajte paracetamol drugo nishto, a tuka citam deka so kakata treba da pazime da ne se cepne. Iskustva?

lackygirl likes this.
  14. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Мене со првата рота ми кажаа да пазам за дента каката да не ја чепнам за да не се пренесе вирусот. Тој ден 2 пати какаше на 2та пати го измив од газето надолу. Ништи друго не се случи, немаше температура си веше весел

Nini30 likes this.
  15. Giinna

Giinna Популарен член

Кога стигнавте до 6 месеци :o машалааа. Те памтам од труднички, ко вчера да беше кога се породи
    Фала ти :l: ќе се трудиме денес да јс будиме и да форсираме цицање. Вчера прв пат почна така да спие цел ден и ја остававме мислејќи дека ќе предпие една тура и ќе си стане и ќе продолжи со врескање ко претходните денови :rofl:

KuklickaSk likes this.
  16. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

И тоа што викаш, знам дека не треба да се брзам
    Нас ни беше кажано да се внимава една недела и во ремедика и во јане сандански. Да се фрла каканата пелена во посебна ќеса од останатите и веднаш во ѓубре. Внимавај и да не си некаде на раце исечена, носи ракавици во тој случај. Ние пројдовме супер, без било какви симптоми. Ама нас ни кажаа тек средина на јануари за другите вакцини( ја прими оваа на 23.11)

Nini30 likes this.
  17. popins

popins Истакнат член

Baram sovet od nekoja majka sto pominala istoto. Bebe e 5meseci i edna nedela jako ne zdrma 4ti skok pa ne fati regresija na son sto realno neznam ni dali e pominata veke mesec dena a od denes 5ti skok....se budime na tocno 2saati veke cel mesec dusa nemam bidejki i sama ja cuvam preku den a tolku e aktivna radoznala. Dali dokolku i dadam dohrana nekoe ad pred spienje ke pokaze na son malku poveke ili da si kutam i traam da e ona ziva i zdrava. Od raganje sme na doenje a i mama ima prilicno poveke mleko.

18. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Ееее мила лета времето. И мене ми е ко вчера, ама кога го видам синко гледам дека не било вчера :lol:. Многу брзо врви времето, уживајте во секој миг, и галете се многу. После ќе ги бараме овие денови, ама не се враќа наназад. И честитки. Да ви е жива и здрава.

Last edited: Dec 14, 2023
    Giinna likes this.
  19. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Нема ништо да смени дохраната. Кога ќе стане после првите 2 саата не давај одма да цица, земи во раце и пробај да го презаспиеш бебето. Да не поврзува цицање со успивање, пробај и денски цица-игра-спие. Ноќе на секое 2 будење пример давај да цица, би требало за некое време да почне да поврзува подолго спиење.

popins likes this.
  20. AlchinovaR1979

AlchinovaR1979 Истакнат член

Здраво. Не правам ништо посебно , ниту го форсирам. Гледам да е повеќе на земја и му зборам час од лева , час од десна страна. Многу мрда уште од малечко и мислам дека затоа успеа да научи да се врти толку рано.

1001Ana1001 likes this.