Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Boki_bokicka

Boki_bokicka Активен член

Се зачлени на:
    22 мај 2023
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    94
    Da mali se i jas koristam sleepy od zegin gi zemav 1ca ama ne mi se svigjaat em mali lepenkite slabo lepat ..Jas koristam shampon i losion na corine de farme preubavo mirisa a i ne se skapi

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  2. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.077
    Допаѓања:
    9.455
    Моето очигледно ко твоето поголемото ќе биде :D. Пет месеци е и сеуште не се врти. А не дека не може. Може. Бар од грб на меше. Ама мислам инает ми води, оти знае дека ја чекам.
    Нозете стигнаа во уста веќе од пред две недели, скроз се лула лево - десно со нозе у вис и фатени со раце. Се врти на страна. Глава исто врти, ама тој последен зафат за да се преврти, го нема.
    Лежење на меше не и е омилено и мислам дека затоа и не сака.
    На меше се дига со торзо, се дига и газ. На раце се потпира, ама уште нема укапирано како да се сврти пак на грб. Ама за тој маневар има уште многу да вежба. Се крева од лежачка позиција нагоре со глава. Пробува да стане. Ама дефинитивно омилено и е со нозе да си игра.
    И јаде компир и морков :rofl::rofl::rofl:. Мислев ќе плукне. Нема да сака, она се смее и уста отвара. Се мислев оброк кај 6 месец, ама ако јаде не знам. Да давам ли колку сака или само да пробува? Не сум мудра.

На AlchinovaR1979, lackygirl и sandza им се допаѓа ова.
  3. sandza

sandza Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2019
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    179
    И кај нас 4ти скок тера и плус регресија, ноќе будење на 2 часа некогаш и помалку :(. На првото дете дадов ад накај 7 месеци зашто не се издржуваше веќе и смени некако на подобро ноќе, дали беше до млекото искрено нез ... Дадов хумана ноќно млеко ама мислам сега го нема веќе кај нас.

4. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.406
    Допаѓања:
    18.646
    Јас немам совет, само да ти кажам и јас дека поминувам низ истото. Додека не наполни 4 месеци првото будење му беше после 4 часа,потоа на 3 или на 2 часа. Откако направи 4 па и сега 5ипол месеци се буди на 2 часа. Цуцлата ја плука револтирано,пробано со нишкање плаче и отвара уста.
    На 9ипол месеци ќе тргнам на работа ми се плаче уште сега како ќе издржам тогаш.
    Се сеќавам дека на 9м со големото имавме долг период на неспиење, т.е. будење на 20мин во текот на ноќта и знам колку ми беше ужасно иако тогаш покасно тргнав на работа(поради ковид продолжено породилно).
    Не знам сега дали сме во скок,ама ич не е забавно.

На LadyC и lackygirl им се допаѓа ова.
  5. Macemece

Macemece Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2022
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    34
    Zdravo majki, maloto ima 5 meseci , vo posledno vreme pri pienje na mlekoto od sisence pa duri i pri cicanje se zasrknuva do stepen da go snema nekolku sekundi bez vozduh dodeka go krenam da go potapkam i da se iskasla. Me zagrizuva sto e mnogu cesto da ne recam na sekoe jadenje moze da se sluci po ednas ili 2 pati. Dali nekoj ima iskustvo so ova , dali e samo od lakomost ili moze da e i nesto drugo?

6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.198
    Допаѓања:
    24.606
    Лакомост
    Моево од цицање така се засркнува на почеток дека повеќе му течи тогаш, не мн често ама 1 во денот да, во последно и од плунка мн често се засркнува и така одвај се враќа, неколку пати во спиење така ми направи, свеста ми се зеде...

На LadyC и AlchinovaR1979 им се допаѓа ова.
  7. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Ако му даваш почесто од шише провери ја цуцлата каков проток има. Ако е со повеќе дупчиња смени ја со помалку.

8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.198
    Допаѓања:
    24.606
    Јас не давам повеќе пробиотик, веќе 1 недела, имам уште, скоро полно е, ваја му давав последно, ама еве гледам нема никакви промени, исто е и со него и без него.
    На првото до година му давав онака без потреба изгледа.
    Што мислите?

9. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.077
    Допаѓања:
    9.455
    Лаки, овде во Германија кога бев последно на контрола. прашав, она беше 4 месеци тогаш. Докторката рече дека нејзината цревна флора е веќе оформена и нема потреба повеќе. Две дози зеде пробиотик.
    Се мислев дали да давам или не, и оставив да пробам како ќе е без. Немаше и кај нас промени. Се водам од тоа дека природата знае што прави. Да има студии дека пробиотк нема штета, туку бенефит. Ама па од друга страна, ние не сме израснати со пробиотици, нит пак нашите предци.
    На форумот генерално владее мислење, дека треба и убаво е да се дава бар до година.Ама како и се друго, секој за него треба да си одлучи.
    Се менуваат постојано некои нешта, еднаш нешто е добро, па после не е, и обратно. Така да секој според свое мислење.

На Larea и lackygirl им се допаѓа ова.
  10. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.986
    Допаѓања:
    8.460
    Ние сме израснати и нашите предци без пробиотик, да. Ама колку е било загадено тогаш колку сега. Веќе земјата е контаминирана и во тоа био јас не верувам да бидам најискрена. Јас давам ама и заборавам многу пати :wasntme:. Решив да давам до годинката. Колку бенефит има не знам ама штета нема од давање. И да секој најдобро да си одлучи. Ни давање, ни не давање е погрешно.

На јolene и lackygirl им се допаѓа ова.
  11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Ако му е океј без пробиотик тогаш така и терај ако видиш дека има пак давај по потреба.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.077
    Допаѓања:
    9.455
    Точно е, не е исто ништо повеќе, ама па од друга страна и ние како и секој друг жив организам, имаме способност да се адаптираме на новото нормално. Како што кажав никој не убедувам, секој со негово мислење.
    Јас тргнувам исто честопати од фактот, дека германците како нација се далеку по витални и поздрави од нас македонците. Па најчесто одлучувам да ги слушам препораките од тука. Е сега и без рота вакцина останавме, ама јбг, може па и во право беше докторка :D.

На Ceneva и lackygirl им се допаѓа ова.
  13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.198
    Допаѓања:
    24.606
    Оти без рота? Имам пишено повеќе пати дека моиве 2те не ја примија, ама воопшто не се грижам јас за неа.
    Па изгледа нема да давам и јас пробиотик, нека се јачи бебе :D ако има потреба некогаш да.

14. sandza

sandza Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2019
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    179
    Јас престанав да давам пред 3-4 недели, немаше никаква промена, освен во спиењето :rofl::rofl::rofl:. Мислам тука некаде ни се бебињата (4 мес). На првото дете прв пат дадов кога пиеше антибиотик.

15. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.077
    Допаѓања:
    9.455
    Оти некако ја пропуштивме :D. Кога бевме на контрола беше прекасно, ги прими само другите задолжителни, а предходно не ни направија термин, нешто одмори нешто хаос. И после докторка ни рече дека за деца кои убаво напредуваат, она не би ставала рота. И така остана.
    На почеток ми беше шубе, ама сега ми е ок. А и сплет на околности, повеќе од блиските не ставиле, па се поопуштив малку.

Едит: На нас ни препорачаа пробиотик оти беше на комбинирано, вајда да доев ексклузивно, немаше ни една доза да треба :D.

16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.198
    Допаѓања:
    24.606
    Мене матичната за рота само ми рече, ништо страшно демек не го чувај стерилно, ако фаќа на под или јади од под (дома секако) оставај го, така да си гради имунитет. Ексклузивно го дојам без ништо др, без чај, само Вигантол давам, ама дека царски затоа пробиотик. И првиот пат со првото и сега исто.

На AlchinovaR1979 и јolene им се допаѓа ова.
  17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Како даваше комбинирано, прво града па ад или? :)

18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.986
    Допаѓања:
    8.460
    Мила во србија не ја ни ставаат рота. Ја нема во вакциналниот план. И не ми е шубе. Секако ништо не можев

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  19. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.077
    Допаѓања:
    9.455
    Да, секој пат. Навечер евенуално сред ноќ, некој пат само шише па молзев. Некој пат само гради, зависи како беше јадена последно. После накај четврти месец почна да не сака да цица. Па молзев цел месец и давав, и на крај снемав млеко и сега од петти месец оставив и е само да на ад. Она не бара сега веќе на града, практично сама се одби. Јас потешко го прифатив фактот, ама тоа е тоа.
    Не знам колкаво е твоето, ако сте на комбинирано, нуди почесто да цицне и цуцла со најмал проток. Може кај тебе ќе се зголеми млеко.
    Јас свашта пробав и на крај се помирив. Стасав максимум до 50-50.

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.281
    Допаѓања:
    28.012
    Германците живеат во поздрава средина и јадат проверена храна. И скоро сите иселеници носат лекови од тука за секој случај:)

Инаку за рота, не дека е страшно што не примиле, ама рота вирусот не е обичен стомачен вирус. Откога е воведена вакцината за 70% помалку хоспитализации на деца со тој вирус има.

На AlchinovaR1979, lackygirl, Ceneva и 1 друга личност им се допаѓа ова.