Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.685
    Допаѓања:
    21.352
    Чувам во пластична кутија, на маса, на земја, насекаде. :D Не стерилизирам, мијам под млаз вода од чешма. Ништо му се нема десено до сега пу пу. Бактериите што може да се закачат на цуцла, глодалки и слично не се во доволна количина за да наштетат, а можат да помогнат да се створи имунитет. Така да само опуштено.
    Не знам за што е знак, а и моето почна да ја мрда од пред недела дена. Не можам да сфатам зошто. Се потрудив да видам во кои ситуации. Еднаш ја мрдаше кога го земав ноќеска да цица, дур да се наместам лежеше на спална и почна да мрда. Друг пат дур го соблекував после шетање од скафандерот, имаше и капа на глава. Мислам дека е знак на негодување, ама може грешам.

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  2. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Мамички како ги оставате бебињата да спијат. Велат најбезбедно е на грб, во болница ги оставаа настрана. Како е најправилно

3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.685
    Допаѓања:
    21.352
    На грб дур беше помал. Откако почна да се врти спие и на страна и на меше.

На AlchinovaR1979 и misli_si им се допаѓа ова.
  4. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.663
    Преку ноќ на страна го оставам, бидејќи првиот месец дена знаеше да повраќа во млазови. Преку ден на грбче.

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Only1

Only1 Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.149
    Мајки помагајте бебе е 3 недели.Неможам да издржам од што сум ненаспана.Преку ден спие нема проблем.Преку вечер не сака,не плаче ама не спие.Ќе му дадам да цица,ке заспие па ке почна да поврака,ајде пресоблекувај,па пак е гладно,ке цица,па ќе кака,па ќе почне да ика и цела вечер така во круг.Ќе заспие во раце ке ја оставам на кревет почнува да прете.Незнам да не спие многу преку ден,да пробам да ја будам.Еве сега се раздени сите стануваат,а таа во најдлабок сон.

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745
    a neli mozes i ti preku den da si spies dodeka spie toa?

На Only1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Only1

Only1 Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.149
    Не имам и друго дете,си бара и тоа внимание.

На H.VAGA и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  8. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Мораш да правиш атмосфери ден ноќ. Денски нека биде светло, малку галама нека спие во дневна релаксатор, гнездо. Навечер во темно не пали светла, во темно менувај памперс и цицање.. полека ќе научи што е ден што е ноќ.

Последна измена: 21 декември 2023
    На 1001Ana1001, Carolin. и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  9. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Пробај да и пушташ фен, има на Јутјуб, на почеток нема да реагира но подоцна ќе почне, кога сакаш да спие. Тоа ја смирува и ќе ја успива некое време.ставај и лигарчее, ќе спасиш неколку пресоблакања, и по јадење држи ја некое време исправена, така нека спие, уште не и се разработени цревцата, па храната и се враќа, ако лежи,обавезно да ждригне ако може, ама не со сила. Внимавај и на температурата, може преку ден ви е потопло дома тоа ја успива повеќе, а ноќе поладно па се буди.

10. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.099
    Допаѓања:
    2.476
    Мајка хелп :(
    Бебе ми е 6недели, од сам почеток се заучи на шише.Породена сум царски (прворотка), касно добив млеко. Пробував и со силиконска брадавица ќе фатеше малце на почеток, сега ич не сака. Вришти плаче, кажувајте чаре како да фати на града. Јас се измолзувам на секои 3часа, а му даваме и дохрана дека немам многу млеко.

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Only1

Only1 Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.149
    Фен пуштам да некогаш има ефект,ја држам исправено,но ретко кога ждригнува,ќе заспа во раце кога ја оставам се размрдува пробав и во кревтче и во гнездо и до мене и пак исто.А за темературата ќе пробам баш вечер да пуштам потопло во спална.Дента во дневна ни е потопло,а навечер во спална каде спие ни е поладно.Значи да не ја будам дента,да ја оставам да спие?

12. Giinna

Giinna Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    4.297
    На страна пошто знаат да повратат иако претходно после јадење повратиле и подждригнале

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.
  13. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Разлади во дневна, сама ќе стане, пробај да и фатиш ритам со јадењето, смени пелена и дај и да јаде, ќе видиш, навечер во спална потопло, па види шо како за ден два. Мојата од топло спиеше многу, мислевме дека е нормално, се додека не сфативме дека е од топлото. Сега константно се обидуваме да држиме температура околу 23 степени. И имаше некој ред се до грчевите, тогаш пак почна да не спие ноќе. Оти ноќе фаЌаат. И не и менувам место, на исто место спие во гнездо, ја однесов кај моите, таму не заспа цела ноќ, па после спиеше 12 саати, не можев да ја разбудам, од памет не извади. Во дневна спиеме и таа и јас и почна да спие од 12_1 последно јадење, до кај 5 -6. 7 недели е

14. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Пробај со шприц од ад млеко да и капнеш на града додека е за да фати.

Најкасно легнување во 22 часот треба да е. Прво преку ден треба да е по будно т.е. да дремнува по 15 мин или пола саат, саат зависи и вечерта ќе спие. Ако спие преку ден повеќе и ти врзува по 3-4 саати џабе ти е вечерта. Пример до 10 сабајле да му е врзан сонот а после тоа да си се буди и да јаде повеќе за да си ја врзе вечерта.

15. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.986
    Допаѓања:
    8.460
    Мами имаш системи за релактација. Тоа мислам ќе ти помогне постепено да се врати на града. Напиши ќе ти излезат. И таман ке стимулира повеќе млеко она на тој начин

16. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.986
    Допаѓања:
    8.460
    Неповикана ќе пишам. Моето не главата, раката ја шета лево десно за да ги чеша десните. Ама тоа е тој ефект. Плус пред заспивање велиш, тогаш најмногу се чешаат сите бебиња. Сметам дека нема место за грижа

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Nini30

Nini30 Активен член

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    9
    Zdravo majki, dali im davate Omega? Ako im davate mozhe da mi kazete sovet kakva, po kolku?

18. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    За бебево на бејбитол давам,а за големиот молерс.

На Nini30 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.299
    Допаѓања:
    19.464

До 3 месец давав Омега на бејбитол чиста, сега Омега ссо Д3 исто на бејбитол.

На sencuk и Nini30 им се допаѓа ова.
  20. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Од 8ми ден старост се дава Омега и Д3 +К1 на бејбитол.

На Nini30 му/ѝ се допаѓа ова.