Он до сега не ми правел проблем за спиење во креветче си спие ама овие два дена ете на што се должни.. Му дадов јаболче вчера во оние цуцлине од дм што се, да ги лади непцата ама тој си ка смазни една коцка Здравје да поминат празнициве па ке фатиме ред убаво со вкусовиве.
Почна од нова година па навака да сака да заспива во раци. Или во мене или во татко ми. Среќа што кога го ставам во креветче не се буди, ама сака да заспие гушнат. Изгледа истото ни се случува.
Здраво мајки се приклучувам на темава тазе породена втор ден пост царски уште сме во болница. Имам дилема бебе некако зарипнато ми плаче и одма паничам да не е болно јас бев настината, маж ми со маска го гледа кратко од далеку прашав педијатри сестри да не е болен сите викаат не не се чисти носето уште од раѓањето ама баш се плашам за него во период на настинки. Дали ако е болен ќе има и нешто друго мака или да барам некои испитувања плус да му прават? Вака е супер нана влече града плаче само за ручкање
Живо и здраво да е, големо да расти, се чисти, па ќе хрчка така подолг период, моево до кај 2 месеци па можи и повеќе, посебно ноќе хрчеше. Не верувам да е настинато, не се грижи го прегледуваат таму доктори.
Zdravo majki.. ovdeka edna mnogu zagrizena prv pat majka.. bebo e 2 meseci ama od ragjanje pravi nekoordinirani dvizenja, ja frla glavata napred, trese vilica koga cica i nekogas vo aktiven son vo spienje znaat da mu se zatresat racinja glavce.. prasav pedijatri mi rekoa do 3 meseci e normalno deka se refleksi i mozokot uste ne e razvien ama jas na sekoe takvo dvizenje poluduvam mislam deka nesto mu se slucuva na detevo i panicam. Dali ste imale nekoja slucno iskustvo? I dali navistina ovie dvizenja gi nadrasnuvaat do 3 mesec?
Убаво ти кажале педијатрите до 2 месеци не ни може да држи глава цврсто па затоа замавнуваат така, но ако ептен ти е мисла и немаш доверба колсултирај се со педијатриски невролог, јас го имам носено во систина поради други причини на невролог али среќа испадна се супер немаше мака.
Ova od dvajca pedijatri nevrolozi mi e kazano.. ama kako vlegovme vo tret mesec mnogu panika me fakja. Ne mozam da uzivam vo majcinstvoto od premnogu sto sum zagrizena.
Штом педијатар неуролог ти го има кажано тоа немаш место за грижа. А ако баш ти е толку мисла барај и трето мислење. Ама искрено не гледам потреба. Те разбирам дека се грижиш, многу добро знам како е кога ќе ти влези црвот, и во сеното после игла бараш.
Нормално е се што наброи, сега имаме многу лесен пристап за секакви потребни/непотребни информации и само да се избудали чоек не читај и не гледај тик ток, совет мој. Слушај доктори, за да зацврсти главче оставај го повеќе на меше, ќе си зацврсти мускули, моро рефлекс исто имаат кој траел до кај 6 месеци, се стресува со рачињата, нагоре ги крева, вилицата и моето така ја тресеше некогаш. Се ми гледа нормално мене.
Не му наоѓај маани на детето уживај и смири се. И моето прво истото го правеше и второво исто така еве ја 2ор месец стигна скоро како во штеќер да е брцната.
Инстаграм профили претеруваат со видеа од типот "Што правеше моето аутистично дете на 4 месеци". Само ствараат страв, а обично се работи кои на таа возраст сите бебиња ги прават.
Јас од порано сум гледала видеа сега од ко се породив не такви, ништо, ама нешто останало во сеќавања и прстињата палец и показалец ги држеше цело време заедно, леле кога ме запука филм, ама не отворив да гледам пак, ако ми излезеше само скролав.. Па гледав слики од првото дете како стоело и видов дека исто така било па ми олесна и ми помина филмот
Tocno i samo vlevaat strav a se poklopuvaat simptomi i tek google koga ke otvoris toa e kraj.. fala vi za odgovorite malku se smiriv
Здраво мајки, бебчето ми е 5м, но како влезе во 4ти м. дневните дремки ги приспива само 30мин. Точно на 30мин. се буди, како аларм да има Некогаш може да ми презаспие со нишкање ама ретко и тоа. Следиме прозори на будност и пак исто. Ве молам за совет и искуство.
Здраво мајки, тазе породена сум со прво бебе и уште сум во шок. Имам едно прашање за капките кои се примаат од 8ми ден, не знам дали добро сфатив, затоа што кога си одевме од болница бебе плачеше, сестрата ми збореше а јас у збунка. Дали ако е на мајчино и плус адаптирано треба витамин д3 и дха омега 3 или треба плус и к1? Дали има некој со слично искуство да ми каже?
Исто е и кај нас последните 2 недели, некогаш и 20 мин е дремката, еднаш денот спие 1 сат ако е преморен, на 16ти 5 месеци ќе прави. И бидна јаболче денес, за прв пат ветувачки е, сакаше да пробува од батко му е ова цуцлето, тој ич не го сакаше. Spoiler: Слика
Јас мислев дека К1 на сите бебиња препорачуваат. Син ми беше на комбинирана исхрана, ни дадоа Д3 со К1 од 8 ден, малку подоцна (после недела-две) и омега ни вклучија.
Првото дете од почеток беше со Пливит Д3, ни К1 ни ништо др, ни омега, порасна со Пливит Д3.. Со второво зедов Д3 со К и до кај 3 месеци ги давав, потоа зедов Д3 со омега и ги повраќаше и ги прекинав, сега е само со Вигантол Д3.
Иако сте на комбинирано д3+к1 даваш, а од 8ми ден +омега3 нас на 1 месец на контрола кога бевме ни кажа да продолжиме со д3+к1 па сега ортопед ќе ни каже која доза да ја даваме на д3 на скоро 2 месеци возраст. Иако сте на комбонирано не се знае колку внесува од витамините затоа треба да се даваат.
Ако спие повеќе од 10 часа навечер нормално е денски да спие 3 до 4 пати по 30 до 40 минути. Така да им се собере околу 12-14 часа вкупно спиење. Таман за таа возраст.