Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Само пробиотик да му се даде. И во текот на денот ако можеш вежбичките за колкови да му ги правиш, може тоа ќе помогне и масажа на меше како што врти часовникот во тој правец. Истуширај го гали го по мешето, кај нас ова помага. И пробај со влажна марамица кога менуваш пелена избриши му го газете од кај што кака може ќе упали и тоа само не брцај ништо внатре. :)

Maja1986. likes this.
  2. mellow

mellow Истакнат член

Да. Примаше антибиотик во болница и затоа имаше таква кака.
    Веќе се исчисти и среди.
    Кака жолто-сенф боја неколку пати на ден.

3. Maja1986.

Maja1986. Истакнат член

Само што пишав се искака малку му олесна заспа :D

DaisyDream likes this.
  4. Maja1986.

Maja1986. Истакнат член

Како мерите температура кај бебе од скоро 2 месеци ? Имам дигитален под пазуви пробав ми покажува 37.2 , која е нормална температура ?

5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Под пазуви со обичен топломер

Maja1986. likes this.
  6. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Здраво мајки имам две прашања :D дали да и дадам од моето млеко иако сум пиела аналгин или да го фрлам? И дали млекото го чувате некое време на собна температура или го фрлате? Прашивам и за мајчино и за вештачко, затоа што бебе не цица, туку се измолзувам.

7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Јас давам иако се имав напиено таблета.
    Млекото го чувам до 4 часа на собна темп, ако за 3 часа не стане да пие го ставам во фрижидер.
    Вештачко млеко негде до 1ч смее да стои на собна темп од кога е направено негде пишува 2часа. Јас и до 2часа стоено ад го имам дадено и океј било.

DaisyDream and Ouranio.toxo like this.
  8. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

a navecer neli i roditelite spijat ?
    Mora nekoj da bide buden 24 sati nad neho?

9. atz1995

atz1995 Истакнат член

Моето спие само во соба од првата недела, сега е 5++. Ќе видиме за натаму енос идат заби станувања превртувања.

10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Не е исто да е до тебе,да отвориш око да го ѕирнеш и во друга соба да немаш појма што се случува.

11. 1209

1209 Форумски идол

А зошто толку ароганција? Ова се научни факти и препораки од светска здравствена организација не од нешто што ние го измисливме.
    Не е исто да биде бебето до тебе во иста соба каде што може да го слушаш и ѕирнеш и да реагираш безо во недајбоже ситуации, кога е бебето во иста соба го слушаш, тоа кенка, испушта звуци и секако не запаѓаш во длабок сон туку умот ти е на штрек, ако бебето е во друга соба и не го слушаш може да заспиеш цврсто и да не реагираш ако му требаш, уморот најчесто го прави своето и ако имаш тивка сова телото само ќе ти заспие.
    Препораките не се за до големи да спијат ама барем првите 6м кога ризикот за СИДС е највисок, секако крајниот избор е на вас, како мислите да правете правете, јас следев препораки од некој што е постручен од мене.

12. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Nz kade vide arogancija?

13. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Nie vo ista soba sme, ne mi e zalepeno krevetceto za spalna, za zal nemam prostor, ama go slusam i zirkam povremeno, vo krevetce carsav na lastik i kebence samo, drugo dzidzinja nisto nema. Ponataka koga ke pocne da se vrti vo vrekjicka ke go stavam da spie zdravje.

Na hipp cajov za grcevi go ima nekoj sretnato? Zemav Becutan (ne go sakam poso sekjer ima) ama hipp-ov e mitsko sustestvo.

I ova da prasam, go merev doma, 4.300 e odprilika. Peleni babylove 2ka do sega terav, dali 3ka da zemam? Nekad mocan e so 2kava, dali se mali ne znam, dali loso gi mestam. Nekad e super sum u po 3 casa, nekad e lom za 1h.

14. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Знаеш иста мака имам со бејбилав абе првата ноќ се што имав облека беше мокра до сабајлето го облекував во 5 броја поголеми зошто снемав.....бекутан имав 3 пелени не пропуштија ни еднаш. Сега неколку денови не е мочан ама го стегам повеќе ми рекоа да има 1прст кога ќе пикнам простор ама пак знае да пропуштат..изгледа дека се некако малецки и доаѓаат многу кнап околу половинчето.

DaisyDream likes this.
  15. Алек***

Алек*** Истакнат член

Ne, ti bila dobro namestena pelenata,i mene mi se ima sliuceno. Eve ke ti pustam da gi sporedis. Jas zemav 3,ama uste mozam da teram so 2.

Attached Files:

DaisyDream likes this.
  16. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Izgleda, i ja gledam po lepenkine edna preku druga gi lepam duri od so se siroki. Probav i pampers activ 2ka, sleepy 2ka, i Pure 2ka. Za 15 dena 3 paketi potroseni, sega na 4tiot babylove sme i toj e pri kraj.
    Maskive se mocaat povekje. Drugarki mi vikaat od iskustvo so maski i zenski deka so maskive toa e. Kureto nadole go mestam, i kako uspeva od strana da protece ili vo grb uste ne mi e jasno.
    Pampers premium uste mi ostana, ama vikam aj babylove da dadam sansa poso se dosta poevtini.

@Алек*** fala, mozno e posto bas nekad e barut suv a prepolna pelena, a nekad prazna a toj mocan (facepalm)

17. Carolin.

Carolin. Популарен член

На хип чајот јас во веро го наоѓам. За пелени може тебе може на друга членка пишав, од стокомак има био биа така беа повисочки се горе, пробај ги околу 360ден беа едно. Нас ептен ни се погодија.

DaisyDream likes this.
  18. atz1995

atz1995 Истакнат член

За што е тој чај?

19. Carolin.

Carolin. Популарен член

За смирување на грчеви, чај од коморача, пишува дека може да се користи од првата недела на бебето. Јас му имам дадено сега брзо еднаш кога не можеше да се искака, дали беше од 10-15мл што се напи или му дојде да се искака ама се искака.

atz1995 likes this.
  20. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Ехеее моево и патронажната ја измоча ахахаахха
    Го пробав трикот со влажното марамче по меше пред да го преоблекуваш и стварно делува :D

DaisyDream likes this.