Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.756
    Допаѓања:
    9.507
    Мајки помагајте. Бебе е лакомо 11 дена старо од шише вчера ми се задави почна многу да повраќа едвај го вратив. Денес и од града, не ждрига многу тешко, го исправив после јадење и така се засркна и поврати малце. Немам душа во мене не знам како ќе ја преживееме оваа фаза педијатаров вика нормално е ќе пројде ама јас се тресам како лист. Кажете како да го држам после јадење, како да не се дави кашла како да го подригнам ;( странично ни рече да го дигнам и да штипнам за нога ама не почна да плаче одма може маж ми не го штипна доволно силно не памтам. Дали многу млеко му е ? Да му кратам на една града по 10мин или?

2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.572
    Не се плаши, моето исто правеше, ќе го исправиш и ќе го потапкаш по грбчето и ќе си се врати, кратење подој никако, колку сака нека цица мн е мало.
    И мене ми беше страв од прво ама после се навикнав.

На AlchinovaR1979 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  3. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Ваљда во текот на целиот ден, не наеднаш 2 часа. Вкупно 2 часа со паузи.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.756
    Допаѓања:
    9.507
    А тоа што ми се прејадува? :sweat: се тресам....сега го хранев се стегам цела

5. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.278
    Допаѓања:
    27.968
    Двете деца вака правеа. Ќе помине со тек на време после 4 месец. Кога ќе се заскрне сврти го надоле со глава и тапкај.
    Ако се прејадува ќе го држиш исправено по 30мин после цицање. За 30мин сигурно ќе ждригне. Не го легнувај беЗ да ждригне.
    Мака е, ама и ова ќе пројде, еве моето е сега 4м веќе не ждрига тешко и не повеаќа толку многу.

Еве ти позиција за тапкање кога ќе се заскрне.ова се користи и кога се засркнуваат од храна.
    download (1).jpeg
    download.png

На AlchinovaR1979 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  6. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.756
    Допаѓања:
    9.507
    Он ми се засркна вториов пат исправен на мене потпрен не знам што се случи ...па го ставав на рамо таму ждригна. А после подригнување да го легнам или држам уште?

7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.278
    Допаѓања:
    27.968
    Зависи од детето. Моиве двајца требаше да ждригнат по 100 пати. Легни го, ако спие мирно не треба пак да ждригне. Ако се витка, крени го пак да ждригне

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.961
    Feniksce i moevo nekad e lakomko, pa mlaznici niz usta niz nos tece mleko od sekade :drunk:
    Mnogu slabo mi zdriga detevo mene. Go drzam po 20mins-pola saat obavezno ispraven, ama nekad povrakja odposle. I ne zdriga za ziva glava.
    I posle grcevi ima. Epa ima, ama trista pozicii da go zdrignam probav i nejkeee.
    Ovie Colief kolku vreme im treba da deluvaat? Denes mislam 4ti den ni e kako davame. I cajce od anason davam. Prdi od toa, dobro e :D

На Ouranio.toxo и Fenix05 им се допаѓа ова.
  9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.572
    Јас па го исправам :D

Мене најмногу ми ждрига ако го исправам одма после доење, дирекно. Иначе 5 месеци од вчера па уште знае да поврати.

На AlchinovaR1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.756
    Допаѓања:
    9.507
    Мене исправен ми се задави, па го ставам на рамо од вчера цела вечер ждригнува и се комира како што бев згрчена исплашена фала богу добро ја поминавме ноќта без давење. Едино заспива на града на крај а ми тече многу млеко и ако не го тргнам се дави дека не голта одма и полни образи :x

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.572
    Исто и ова така правеше, ново и непознато ми беше бидејќи првото дете ни поврати ни ждригна.

Последна измена: 17 јануари 2024
    На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.278
    Допаѓања:
    27.968
    Ако ги исправиш дур се дави му иде подоле во грло/душник. Ако го наведнеш, ради гравитација ќе излезе што е заглавено. За ждригање исправен да

На lackygirl и Fenix05 им се допаѓа ова.
  13. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.671
    Допаѓања:
    21.339
    Не му давај чај, подобро ти пиј и преку тебе ќе прима. Не му го полни мешето без потреба со вода. До 6 месеци не се дава вода кога се на ексклузивно доење.

На 1001Ana1001, 0ли, DaisyDream и 2 други им се допаѓа ова.
  14. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    165
    Моето е скоро 7кг, уште користам 2ка бејби лове:D Пробав со 3та, големи се, неколку пати ми се помоча од тие, што никад претходно не се случило. Според кг што ги пишува на пакетот, одамна сме за 3ка, ама еве уште 2ка тераме.

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  15. DaisyDream

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.961
    A kakov caj da zemam, osven kim da varam so voda? Ako znaes nekoj da mi posocis. Thanks :l:

Definitivno golemi mu bea togas 2kive, zatoa kisnea. Eve sega e podobro, mislam poretko se slucuva, poso i e zbuckan i potporasnat (malce). Ke teram i jas so 2kive pa ke vidime. Fala.

На lalinda му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.671
    Допаѓања:
    21.339
    Пиј си го тој и евентуално Лактамикс, повеќе не можеш да направиш. Грчевите се фаза од развојот на дигестивен систем и мора да се помине тој период.

17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Ако го користиш сирупот нурс харвејс не ти треба плус да му даваш ким зошто има во сирупот. Читни го составот го пишав во темата "Грчеви кај бебињата".

18. DaisyDream

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.961
    Fala, uste ne sum go zemala. Vtornik na pedijatar sum pa ke prasam. Epten sme mali deka, 17dena denes. I za Colief patronaznata mi rece posle 14 dena, no jas porano pocnav, ne ja bivase samo so probiotik.

19. Bella10

Bella10 Активен член

Се зачлени на:
    18 мај 2022
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    89
    Здраво женски, бебе 5 и пол месеци, вчера го забележав ксј курето баш кај што почнува кожата му е испукана и е црвено местото. Јас не знам од што би можело да е тоа. Еве на сликава имам нацртано каде е пукната . Дали некој имал слично искуство? Figure_28_01_06.jpg

20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.572
    Потпарено е, Нема гајле, одмивај го со вода и бриши го и намачкај со нешто за пеленска регија, јас со Веледа го мачкам.