Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.277
    Допаѓања:
    27.966
    Дејзи, прво да кажам дека тој што го викаш дотичен доктор не им е доктор на моите деца.
    Но, докторот е еден од најдобрите неонатолози кој има спасено многу бебиња и на ГАК и во Филип 2. Знаеш колку фамилии му должат живит. Човекот е плус многу коректен, фер и е пред се човек.

Во право си дека не е во ред и не треба да стави прст во уста на бебе. И да не даде совет на тазе мајка не е во ред. Но, може има х причина зошто тпј ден така постапил. Сподели мислење и навистина не мора на секој пост да потенцираш. На сите ни се случиле х дешавки со доктори. На вакцинален пункт ма големиот му се искиваа во лице по што фати рсв.
    На бебево грешно му слушнаа наод на плуќа во Систина... ок е да споделиш, ама еднаш.

2. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.961
    Zatoa ne go imenuvav tuka, zatoa e doticniot, zatoa sto temava ne e za iskustva so doktori :)
    Veruvam deka e dobar neonatolog. No mislam kako pedijatar sega pocnuva, i ke stekne iskustvo kako da vodi pregled i ke bide top. Daj boze da ima mnogu zadovolni pacienti, stom e kako covek ok ke si dojde do svoeto. Bas mi e zal sto imav takov vpecatok i izgleda kako da "plukam" , ne mi e toa namerata.

Da prasam pak, dali nekoja majka davala dekstroza 10% (glikoza) za zoltica, i ako da kolku i kako?
    Mi preporacaa doktorka na detska klinika, no ne prasav kako da davam.
    Thanks.​

3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Ротата прави грчеви затоа и така прави гримаси и нервозна е. Давај пробиотик и ќе се среди. Истото го правеше и мојава

4. meri24

meri24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    555
    Na kolku nedeli za prv pat go legnavte bebeto na stomace?

5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Кога ќе падне папчето. :)

На SiMpAtIcNaTa му/ѝ се допаѓа ова.
  6. DaisyDream

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.961
    Taka mi kazaa, da go vodenime samo da ne go kisneme. Veke ne znam koj da slusam :D Ke stavam pelena ili flaster gaza sledno.
    Moze zatoa uste krvari i ne zazdravuva :sweat:

7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Со обем 36 се роди девојчево, а на поголемото мислам 38 дека му беше.
    На 1 месец и' беше 38, на 3 беше 40, на 5 месеци 43, на 7 порасна на 44,5.
    Поголемиот носи капа за 5-6 години, а нема ни 4 години.
    Генетика си е тоа, на некого се паднало да има поголема глава.
    Мене па ич не ми изгледа дека им се големи главите, не изгледаат нешто невообичаено или страшно.

На Kolumna, DaisyDream и lackygirl им се допаѓа ова.
  8. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Јас сигурно сум го наводенила, не дека тоа можеш да испазиш ама дирекно вода да му тече не, после бришење алкохол и прашок. Кога падна прашок не само хидроген и чистење, и да биде суво да нема корупчиња. Тоа треба да се суши, не да се водени. Се породив во Чаир таму ни рекоа да ги бањаме под млаз заради папочето. Ние немавме таква висока чешма па ја барав во корите стоејќи а маж ми посипува.на 12 ден и падна. Продолжив така да ја бањам се додека не и заздрави скроз

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Maja1986.

Maja1986. Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2023
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    308
    И мене ми кажаа да го воденам слободно само да не го киснам а од кога ке падне само хидроген 3 % ништо друго па еве океј сме

На Fenix05 и DaisyDream им се допаѓа ова.
  10. DaisyDream

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.961
    Na moevo mnogu rano deka padna moze zatoa uste krvari....4ti den padna, se izvadiv od pamet. I mnogu bese vlazno vnatre. Sega veke ne e. Utre pravi 20dena. Samo ima malce krv. Ne znam do koga e normalno. Vtornik na pedijatar sum pa bas ke prasam.

11. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Rodi 3480 grama, 50 dolg so obem 36. Posle eden mesec, imase 4200 grama, obem 38
    @Ceneva

12. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Мојата се роди 3050, 50 долга и 36 обем на глава.
    На еден месец беше 4000, 55 долга и 38 глава.

Поголемиот се роди 3280, 50 долг и 38 обем.
    На месец и 20 дена 4410, 59 должина и 39 глава.

Двајцава ми имаат прекрасни главчиња :inlove: Иако им се поголеми од просек.

Тамам си е, не е тоа нешто страшно па да се загрижуваш или да ти изгледа големо.

Последна измена: 20 јануари 2024
  13. stoimanovskamarija

stoimanovskamarija Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    513
    Допаѓања:
    1.529
    Здраво мајки, некој со слично искуство дали има. Малото е 3 и пол месеци цел месец затне и носе му фрли, ајде инхалации само и почнаа зелени мрсоли д влечам направивме брис имаше на едното око и ни дадоа цитерал капки, после направивме од нос искочи haemophilus influenzae и гентсмицин маст да ставаме еве веке 4ти ден никакво подобрување нема си фрли цело време како да му е суво, секрет нема веке ставамспреј ништо не излегува :( чист носот. Други симптоми нема убаво си пие млеко само што фрчи. Матичната не ми е педијатар немаме во нашиот град и не знае што да му даде :devil: пишува амоксоклав и панцеф сензитивни ама страв и било да не бил алергичен. Цитерал исто сензитивен не давала за во нос на толку мало бебе дали смеело]:) веќе нерви немам а со мастколку и да му ставам не може толку длабоко даотидекако капки. Некој да ме оправи што да правам IMG_20240120_102311.jpg

14. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    657
    Мајки кажете чаре за подждригнување :D женската моја некогаш подждригнува да ја слушне цела зграда, а некад ништо..

15. DaisyDream

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.961
    Isto i moevo. Epten retko zdriga. Doktor mi kaza ako cicaat pomalce zdrigale. Jas go drzam ispraven 20tina minuti sepak, posto znae i da mi blucne

16. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Моето е 2 ипол месеци и носето му фрчи уште од раѓање, како да му е затнато, нема други симптоми, нема секрет. Неколку пати сум ја носела на педијатар за тоа и на секоја контрола и кажувам, вели физиолошки раствор, капки аква марис 5-6 пати во ден по една во двете ноздри. Не не пратила на Брисеви. Не знам и нејзиното дали е во ред ама Пробај не се штетни, тоа е солена вода, ќе му го олесни дишењето, ние постојано ги користиме

На stoimanovskamarija му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.665
    Допаѓања:
    21.331
    Папочето се водени со проточна вода без никаков проблем. После бањање убаво се суши со стерилна газа или тетра. На моето му падна на 8 дена. Пред да падне чистев 3 пати дневно со алкохол, а откако падна уште некое време на секое менување пелена прскав 3% хидроген и бришев. Си зарасна без никаков проблем.

На marta993, Slonce91, DaisyDream и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Може, не знам, само информирам како ми кажале.

19. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    657
    Моето не цица… од шише јаде, а тука сме со возраста, ние сме на 3ти :D малку ме загрижува кога нема да ждригне, до сега неколку пати бљуцнала, а некогаш се дешава од после да ждригне од како ќе ја земам во раце ако не заспие. Иначе и јас ја држам сигурно 15 мин, може и повеќе понекогаш.

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.665
    Допаѓања:
    21.331
    Ова не е од ракав туку од неонатолошки сестри од болница кои ми покажуваа како да го бањам бебето дома, а и самите тие му го воденеа.

На marta993, DaisyDream и misli_si им се допаѓа ова.