Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    657
    И моето така прави, купив марисол физиолошки раствор, но многу ми е страв да ставам… како го правите тоа?

2. stoimanovskamarija

stoimanovskamarija Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    513
    Допаѓања:
    1.529
    Ставам марисимо спреј и чекам и пробувам дали нешто ке излезе но ништо како да си е чист и пак си продолжува да фрчи. Ние направивме брис зошто зелени имаше мрсоли.

3. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Па бебето во раце го смирувам легнато на рака главата назад и му капнуваме прво во едното па во другото дупче. Знае да се закашла го кревам и така

На Ouranio.toxo му/ѝ се допаѓа ова.
  4. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Моето примаше антибиотик уште во болница, амоксиклав, во вена. Како го провериле дали е алергично не знам. Мислам дека не му правеле брисеви туку заради покачено ЦРП. Ако не најди во понеделник некој педијатар јави се објасни му ја ситуацијата Па нека даде совет. Можеш да се јавиш и на повеќе. Некој ќе излезе во пресрет. Не сум блиска толку со мојата инаку би се јавила да прашам

На stoimanovskamarija му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.755
    Допаѓања:
    9.504
    Само на рамо успева и тоа така убаво качен високо желудник на рамо тапкање за 5секунди ждрига како дедо, ако го ставам подоле трае и по 15мин и после повраќа.

Последниве 2 денови зеза денски после ждригање ми се расонува и јас божем да го удремам малце на раце таму дуфта а го ставам одма аларм очи отворени, не верував дека е можно толку мал да се научи на раце, близина. Убаво ми е дека знам бара утеха во мене, ме осеќа, ми слуша срце и брзо ќе порасне ама за да не си направам беља го ставив во креветче буден пошшкав 3мин еве го кома е до мене.

Души мали си лета времето знам дека ќе порасне и нема да сака гушкање галење веќе ;( ...кажете трик како да си го погушкувам а да не го навикнам на раце уште од сега? Некогаш кога е буден си лежиме на спална еден до друг јас му зборам тој ме гледа рачиња става на мене :$:hug: ама си сакам и да го гушкам без да ми зборат мајкиве не го разгалувај...

Последна измена: 20 јануари 2024
    На Carolin., Ouranio.toxo, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.961
    I jas na race go naučiv :|
    Prvo baba dedo doma kako stafeta go podavaa, tatkovo isto ne dava ni da kenka odma go kreva, zal mu bilo. Sega i vo krevetce mu go poznavam kenkanjeto i obidot za placenje koga e za race, jas ne go krevam osven ako ne place bas, ama maz mi odma fup go zema i malce da zakenka. Koga ke ne sum doma ima da se cudat sto da mu pravat :D
    Od druga strana sto vikas prekrasna e blizinava, na gradi mi spie, i grcevi koga ima samo na mene se smiruva, dusice moe, samo go bacuvam koga mi e vo race.
    Svekrva mi taka mu pravi, nacican stom e, smeneta pelena, nema grcevi, i go ostava vo krevetce, mu šuška i so raka go drži za stomače i taka i zaspiva.
    Vikaat prviot mesec e kriticen za toa, kako ke se nauči taka ke tera.

На Carolin. и Fenix05 им се допаѓа ова.
  7. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.755
    Допаѓања:
    9.504
    Ќути уста ми падна денес од шшкање си ги стискам рацете да не го пофатам да го галкам фатам.....едвај чекав да пројдат 9 месеци мачење за сега да се стискам да не го гушнам. Кај мене па никој не го фаќа во раце фала богу освен љуби га мајка :wasntme: ама еве од денес се трудам да го задремувам вака без контакт ептен ако плаче неутешно од грчеви па да ме осети, поискусниве нека кажат како е најдобро да правиме

На Carolin. и DaisyDream им се допаѓа ова.
  8. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.968
    Допаѓања:
    8.435
    Па не е мало родено. Не се секирај. Сигурно педијатарот си го води и гледа дали ја прати кривата на раст за сите параметри. Моето бебе има пола сантим поголема глава од врсниците, ама мм има голема глава. Така да од генетика не се бега.

На Kolumna и DaisyDream им се допаѓа ова.
  9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.167
    Допаѓања:
    24.550
    Како ви убо на душата така да си правите, еднаш се бебиња мали :inlove:

На AlchinovaR1979, Carolin., Fenix05 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.961
    Zenski, crvecov moj 20 dena, preeska srce mi se zdrvi, kako uspeal da go iskloca kebenceto preku glava ne znam :sweat: Jas vo kujna on vo dnevna na transportno. Srekja odma go vidov.
    A doma ni e 25-26 stepeni (pretoplo e znam, na centralno sme). Sakam vrekjicka da mu zemam. Ama da ne e debela. Imam edna doma ama kako skafander e mnogu debela. Kade ima da poglednam. Online nekoj gledav, ama ima 0,5 toga, 1 tog, 2 toga. Pretpostavuvam 0.5 toga dosta ke e za zeskovo doma.
    Inace spie po bodi na kratki i spihozni. I bas tenko letno kebence.

Uspat da prasam i za akni na obravcinjata ima. Uste vtor tret den mu se pojavija. A sega ednata e polna gnojce, bas bubulicka. Dali nesto mackam pravam ili ke pominat sami.

11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.167
    Допаѓања:
    24.550
    Ако доиш од млекото намачкај го, јас така и кога се драска со ноктите го мачкам со млеко и во носе му прскам наместо спрејче некогаш, бебешки се тие ќе му поминат сами.
    За вреќичка баш има тема побарај ја @0ли ако можи ќе ти кажи има искуство со нив мислам.

На 0ли и DaisyDream им се допаѓа ова.
  12. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Сама си ја чувам со мм, далеку сме од сите и само совети, земи ја не ја земај, учи ја не ја учи, умотувај ја, не ја умотувај... па ми пукна филм и што си сакам тоа правам, ако сум уморна ќе ја оставам во релаксатор ако не сум, ќе ја играм. Се измачи и со млекото и со грчеви и повраќање и со запек и со се па ќе сум ја учела ја нешто на 2 месеци. И така кога ќе тргне во градинка сето ова ќе падне во вода и што да се мислам па и дали да ја гушкам или не. Она кога се си е во ред сама си заспива, кога има мака ме бара, и ќе ја земам ич не му ја мислам. Само за здравјето нејзино гледам да не згрешам нешто, другото се менува. Еве ја од вакцината наваму се заборави како друго бебенце е и што да ја учам

Последна измена: 20 јануари 2024
    На defocus, Carolin., lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    657
    јас ја ставам на гради, така се смирува и заспива, јас одмарам така грб и си ја галам :inlove::inlove:

На AlchinovaR1979, Fenix05, DaisyDream и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Ќе поминат сами, може и од топлото да му се појавуваат, забележи и ќе знааеш. Млекце твое, превриена вода со газа миј му ги. Обично во почетокот едни исчезнуваат други се појавуваат околу вратот и на обравчињата. Ако се гребе јас и ставав ракавички а сега и ги сечам и ноктите дека ги вади, не и се појавуваат веќе. Ништо страшно ќебето, ако е тенко, а
    само внивај во иднина. Мрдаат со рацете и нозете и случајно така се покриваат. Пострашно е со капа кога че си ја стават преку нос.

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Vrekjicka od Chicco prekrasna e. Skapa ama vredi. Ja go kupiv pogolemo i ke go koristim i slednata godina. Ama mnogu e ubava. Gledaj vo enci menci online

На Fenix05 и DaisyDream им се допаѓа ова.
  16. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.755
    Допаѓања:
    9.504
    Баш така.... мене ме излудеа
    Не го кревај не го нишкај, ќе го разгалиш, не го греј со рака за грчеви ќе те бара тебе, дај вакво млеко онакво, избањај го сега, напрај вака напрај така само прашалници мене во глава денес од емоции си плачев до него за да не го кренам а во право си ќе пројдат за час 9месеци породилно ќе се вратам на работа нема да ме гледа по 9ч дневно ќе помине времето, ќе потпорасне и што ако не сум пружала максимум внимание и љубов? Пробувам да се изолирам и игнорирам ама само ми зборат особено свекрвата дури 10пати истото го повтори во 30минути за разгалување на бебче од само 2 недели зошто го држев 2мин после доење да задреме а после кога заплака се пикна пред мене и го грабна во раце :x

На DaisyDream, lackygirl и misli_si им се допаѓа ова.
  17. stoimanovskamarija

stoimanovskamarija Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    513
    Допаѓања:
    1.529
    Фала мила, ке бараме некој од понеделник во соседниот град имаме приватна е ако треба ке го носиме. А инаку кој ке знае дали некој на нешто е алергичен додека не проба ама ајде разбери се

18. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2014
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    761
    Никој да не слушаш, бебе од две недели си бара близина, си ја бара мама. Гушкај го држи го, премногу е малечко за да створи навика, тоа уште не е свесно каде е. За навики има време, сега мазење, љубов и млекце :)

На kozuf, AlchinovaR1979, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.968
    Допаѓања:
    8.435
    Колку години имаш мајка? И млада мајка да си веќе си мајка. Тоа е твое дете. И ако сакаш цел ден во раце ќе го носиш. И да си го држиш и да си го милуваш. А и да не ќутиш.
    Јас за мое дете збор не давам да се каже. Не дека не пробува свекрва ми. Ама јас само одсечно, за дете да ми се не мешате и како кажам јас така ке биде. Ако ви кажам ова вака со него, така да биде и многу сугестии не сакам. И да ти кажам функционира. Само строг став и ќе се слуша твој збор.

На kozuf, AlchinovaR1979, LiquidLuna и 4 други им се допаѓа ова.
  20. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Koлки што читав до 6 месеци бебињата не појавуваат алергии ама сепак сето тоа не ми е проверено, од интернет е така што не би знаела