29 имам мајка...јас културно да не навредам некој ама душа ќе ми препукне од солење памет...на крај изреагирав малце побурно па се налути. И јас сама не сакам да го разгалам за понатаму ама мислам дека сега е премногу мал за да го оставам сам кога ќе осетам дека му требам јас. Фала ви
Бебе се спушта полу успано. Бебиња до 3 месеци се успиваат било како и имаат дремки колку сакаат. Од 3ти месец се трга цуцла(ако е голем љубител),се воведува ред на дремки и рутина за спиење. Првото дете го држев во раце зошто плачеше ден и ноќ иако не плачеше за во раце туку такво си беше бебето. Второво ми е мирничко па освен ако не зајде од плачење не го кревам. Или е на меше да вежба или цуцла за да задреме или така ја оставам сама ќе си се вртка ќе прета и ќе се искључи и така помирно спие сама кога ќе се успие одколку на раце. Друга работа намеато на раце пробај на нозе да го успиваш и да му пееш. Јас и вака ја успивам. И една најбитна работа ако го заспиваш во раце спуштањто да биде прво газето па грбот па главата.
Децата се разгалуваат со џипови и скапи играчки, со гушкање не. Ич да не му ја мислиш. Кога почнав да не се замарам толку и ноќе ми врзува од 1 до 5-6 и сама си заспива. И плаче само за храна кога нешто ја боли или и смета и ептен ако не може да заспие. Уживај си колку што можеш а они ако знаат подобро тупни им ја 24 саати па нека видат како се чува бебе. Со зборење и совет не се чува
Со време сфатив дека она не плаче за мене, туку само јас се трудам да видам што и е и затоа така, дали е мочана дали и се јаде порано дали и смета светлото. Дали и е жешко... Може па повеќе сака светло некогаш сакаат да си гледаат во нешто... а не е разгалување
Моето обожава да се гали. Тоа не би го сменила за ништо на светот. А ке се гали додека е мал, после нема да ти даде да го бакнеш. Затоа користи дур можеш. А со тоа нема да го разгалиш биди сигурна.
Dali e normalno skoro celo vreme da spije bebeto? Mojot ke napravi 6 nedeli vo ponedelnik. Do sega bese miren, sega placi povekje ama skoro celo vreme spije..
Majki,shto znaci temnozelena kaka? Veke nekolku dena bebushot moj ima takva kaka? Vesela e ,ne place,kacuva kilaza. Inaku ushte sme na doenje,5+ Da napomenam,vnimavam na ishranata nemam jadeno nitu marula,spanakj.
@Мариаа. Мајка ја да пишам апдејт..со скоков многу лошо поминуваме, премн ме бара мене, нервозна е, често знае да цица и да бара да спие на града, а знае и додека цица да потскокнува, мава со раце нозе...едно темпо што напраи, а ја болна спие преку цел ден, дежура ноќе...денес не спиеше од 12 ноќе до 13ч. преку ден..многу менува..знаеше до 7 да е активна преку ден од ноќта без престан ама сеа се повеќе и повеќе ги продолжува саати на будност се молам чудово да помине и она е измачена
Ајде издржи уште некој ден. Ќе се врати во нормала,па ќе поспиете и двете. Додека одморите,ќе почне друг скок и така... Мотивирај се дека после секој скок ќе ти покажува некоја нова вештина.
Како бе да не го кренеш? Како бебе од неполн месец на ред ќе учиш да не сака во раце? Кога ќе слушнам вакви небулози коса ми се крева еј! Прво бебенцето твое е толку малечко што уште не е свесно дека е посебна личност и ТИ си таа што најмногу му треба сега. Да го гушка, да го мази, да го разгалува. Знаеш ли колку бенефити има контактот кожа на кожа и за тебе и за него? Второ бебињата на таа возраст не плачат од хир или манипулација! Плачат зошто им треба утеха и таа утеха МОРА да им се пружи, нема поинаку. Сами не се способни да се утешат и оставени ‘да се исплачат за да им се отвори плучата’ како што милуваат да кажат некои ‘експерти’, само доживуваат стрес кој што многу лесно може да се манифестира во иднина. И трето и најважно! Тоа е твое дете. Во твојот стомак растело 9 месеци, ТИ си му дала живот, ти бдееш над него 24/7. Никој, ама баш никој освен ти и твојот партнер нема право да се меша и да дава коментари како треба со твое дете! Точка.
@Fenix05 Имам многу да ти пишам..ама ќе бидам кратка. Дај и тајм аут на сверкрва... Верувај ми ниедна 'помош' на светов не вреди повеќе од мирот и спокојот помеѓу тебе и бебе моментално. Вдиши ја секоја секунда максимално,и игнорирај се околу тебе. Бев иста таква со првото. Го поминав тоа...
И моето спиеше на почеток. Верувам дека е нормално кај секое бебе првите недели. Моето имаше жолтица па спиеше повеќе.
Поубаво од тоа нема на светот Јас со синко така денски многу пати си спиеме. Во креветче ќе спие пола саат, а така на мене знае и до два саати да спие. Гушкајте се мајка оти реприза нема
Да не и' дозволуваш да се пика пред тебе, ти си му мајка на тоа бебенце, таа нека го граба син и' во раце. Да си правиш како што сакаш и не и' се објаснувај многу, само строго. Нека се лути, уште подобро, нема да те замара. Оддалечи ја и нека не дреме на секое со вас, викај ја ако сакаш кога ќе е будно за да си поигра и толку. Што има таа да е тука кога го заспиваш, кога се буди и сл. Како баба, може да си поигра кога е будно и чао, затвори се во соба и нека брка работа. Свашта значи каква напаст знаат да се некои...
ќе издржам, работава е што она ми е душичка се мачи, ама што не поминало па и ова Во контекст на вашиов муабет девојки, имам среќа никој да не ми коментира од страна како треба да постапувам со мое дете, па си го користам секој можен момент да ми спие во раце, на гради, со часови да не мрднам. Си ја гушкам, мирисам, галкам, мама е една нема поубави моменти од тоа кога ќе ме фати да ме стиска со рачето, се милува со мене еве сега и со скоков, уште повеќе ме бара што воопшто не ми смета, си ја шеткам по дома, и зборам, споделуваме доста моменти заедно. Учи нови работи да, ме бара со поглед, па кога ќе ми се насмее, како да не ја гушкаш од сега плачам како брзо ќе пораснат и ќе ги бараме овие моменти, па наоѓам сила сè да издржам
Бебињата само што ви излегле од топло место, вашиот стомак. До 3 месеце не знаат ни ден, ни ноќ, се адаптираат на светот и мислат дека се едно со мајка им. Какво оставање, шушкање. Не ги учите на лоши навики, ги учите дека мајка им е тука за нив. Држете ги колку сакате, само 8 недели се новороденчиња.
@Fenix05 , не знам дали сте во иста куќа, на ист спрат или попатно е тука за помош, меѓутоа не дозволувајте со сопругот такви работи како грабање на дете од раце. Грчеви ако има кај моево баш во раце и се смируваа, кожа на кожа. Така да ако сметаш дека треба да си го држиш во раце, слободно. Ќе менува тоа и карактер и навики, така да уживај си.
Сами живееме мила....доаѓа кога ќе одлучи без најава и прашување а сопругот не гледа на ова како проблем туку помош и грижа за мене од нејзина страна. Мада кога кажав на 2цата пред 2 денови нема дојдено се надевам ќе биде подобро зошто се вознемирувам и му влијае и на бебчо а и јас почнав да имам ужасни болки во желудник од стресови. Фала ви на сите не ми беше намера да напаѓам или зборувам против, само сомнежите во себе да ми ги смирите околу бебенцето.
Уживај си, ќе ти треба помош секако, само ти кога ќе си прај си како мислиш. Стари луѓе, такви се, не значи дека се лоши, ама сакаат да се чувствуваат важни.