Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.531
    Допаѓања:
    7.301
    Од иста куќа ние, имав и јас ситуација да ми грабне дете од раце, сопругот не изреагира, јас ја направив голема.
    Точно е дека има моменти кога треба помош. Еве моево е во градинка запишано, па настинки, вируси, по цели 2 недели се случува да отсуствува, а со тоа мора и некој да ја чува. Не можам јас толку одмор или боледување да користам.
    Сепак, убаво е да се постават граници.

Понатаму сметај и со храна и со се. За старите нема ништо ако му дадат на дете 1-2 животинско царство чоколадо, ако му дадат 2-3 залачиња од манџата која ја јадат кога бебе е 5-6 месеци, нели да не гледа.
    Ако не дај боже јави некаква реакција, после ти си таа која ќе трча по доктори, која ќе оди ненаспана на работа, која ќе ги трпи сите нервози.

Не дека кај секое бебе јавува реакција, меѓутоа подобро е нели да се спречи.

Инаку убаво е што сака да помогне, јас повеќе пати имам пишано. Со бебе не ми треба помош барем не тој период. Помош ми беше да донесат ручек, да испеглаат алишта и постелнини од бебе.
    Моево тој период имаше навика ноќе да е по 3-4 часа будна, нели и јас со неа и дење едвај чекав да спие за да легнам и јас. Секое присуство на свекрвата и со најдобра намера, за мене значеше дека место да одморам бидејќи пак ме чека седење цела ноќ, јас ќе треба да седам со неа, слушам приказни за соседите или не знам кој таму, пијам кафе.

На WhiteCat33, kozuf, Bella_Stella и 4 други им се допаѓа ова.
  2. n0Limits

n0Limits Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2017
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    671
    Мајки, која апликација ја користите да пратите скокови кај бебињата?:)

3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.277
    Допаѓања:
    27.966
    Wonder weeks

На misli_si и n0Limits им се допаѓа ова.
  4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Не гледа на проблем зошто не е он цел ден дома и не гледа како бебе спие,јаде полни пелени итн. Ти си таа што се замараш за тоа и плус мајка му доаѓа он не се замара за дете мајка му се вртка и он е слободен. Но подобро скарај се одколку ти нервоза да имаш. Ради тоа грабнување од раце јас се иселив од дома за 6 саати све имав спакувано и тоа бебе имаше 2 и пол месеци и мастит фатив тогаш по тоа ќе памтам, ама после они не дојдоа едно добри 2 недели па после тоа само на 1 саат и пак ги немаше.

На Fenix05 и DaisyDream им се допаѓа ова.
  5. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.454
    Допаѓања:
    11.523
    Бебулкиве освен во креветче, на кои места ви заспиваат? Мислам на количка, корпа такви работи..

6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    На кревет 160х200 :D и во релаксатор. Додуша мојава кај и да ја оставиш ако и се спие ќе спие.

На AlchinovaR1979, Maja1986. и DaisyDream им се допаѓа ова.
  7. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.961
    Od denes, vo relaksator. 20dena e bebe. Inaku zaspiva na mene, posle go stavam vo krevetce, ama mi kenka place, mislis trnja ima. Vo relaksator go stavam , produzuva da spie.

8. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.454
    Допаѓања:
    11.523
    Мојава релаксатор не прифаќа, 10 мин и плаче вика :worried: а по колку ги оставате да спијат таму?
    И она кога и се спие, спие било каде, нај веќе ја оставам во корпа во дневна и во нејзино креветче. Зборов ми беше за положбата на телото, дали и колку е ок да спие било каде па кажете искуства..

9. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.755
    Допаѓања:
    9.506
    Јас педијатарот го прашав баш за корпата од макси кози со душече рече се додека е рамно да не му е свиткано телцето е ок, релаксатор ми рече да е кратко лежење моево секако во релаксатор не сака баш

На AlchinovaR1979 и Cherry blossom89 им се допаѓа ова.
  10. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Релаксатор 30 минути максимум. Така ни беше кажано од ортопед.

На Cherry blossom89 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.961
    Jas ne sum prasala, ama posto se stutkani nekako, veruvam max tolku e. Ke se najde kolku da go smiram nekad, ili da zavrsam rabota nekoja. Ne mnogu korisna rabota bil relaksatorov.

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Кратка дремка. Иначе има разлика од релаксатор до релаксатор. Пример mamaroo е најскапо али и најсвиткани се да не кажам како транспортерот, а овие што нишкаат лево десно само се по исправени. Секако не би спиеле многу таму.

Да не се лажеме ако е лошо да спие во релаксатор уште полошо е да спие во раце, цели скифлени без разлика како и да се држат полошо од ова нема.

На Fenix05 и DaisyDream им се допаѓа ова.
  13. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.184
    Допаѓања:
    2.073
    Сигурно е подобро 1 час во релаксатор отколку во раце. Бебињата што си преспиваат нон стоп во раце нели се стуткани? Јас сум го оставала секаде количка, релаксатор, креветче колку спие толку.

На DaisyDream и Fenix05 им се допаѓа ова.
  14. Girl239

Girl239 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    266
    Здраво мајки бебе 6 месеца има ноќеска наеднаш се разбуди со пиштење го зедовмо и почна како да се рипа да се притресува тоа неколку секунди и ке престане ке почне да плаче ка уплашен таке правеше некое време бевме на доктор настинат е имасе темп 37.5 и слајм затнат нос дали има некој искуство со ова рипање незнам што е ама не извади од памет

15. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.058
    Допаѓања:
    9.334
    Леле не ми збори до два месеци во какви се положби не спише. Де во раце, де врз мене исправено, де на нозе, де со глава врз мој стомак, нозе на кревет. Со саати ја држев и не мрднував, додека поминаа грчеви и прогледа малку.
    Сега веќе сама не сака во транспортерот во колата дури да спие. Си бара да се тегне.
    Муабетот ми е, не купив релаксатор, демек не бил добар. Ама од денешна гледна точка, ако бар малку лежеше во него, или дремнеше, ќе имав барем пола саат слободни раце да јадам ако не друго.

На lackygirl, Brpbrp и Carolin. им се допаѓа ова.
  16. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.265
    Допаѓања:
    19.363

Ее баш за тоа и јас го користев релаксаторот 20мин да каснам, нам поклон ни го донесоа, не знам дали би купила, зошо сите беа што ќе ти го нема да седи. Ама па еве го седи сега и тука му давам да јаде, дур да почне стабилно да седи.
    Спиеше што викаш во сите можни пози врз мене, уште на глава не го ставив и да знаев дека толку кратко ке трае ке чував ден и ноќ. Сега сака да се тегне на кревет нејќе во раце дури и цица легнат на спална

На јolene и lackygirl им се допаѓа ова.
  17. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Не се стуткани,убаво им е.
    Иако на нас ни изгледа дека не им е удобно.
    Они ја обожаваат таа топка положба како во стомак што биле.:)

Сепак има препораки и за релаксатор и за транспортер ограничено време,додека се сеуште вака мали.

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Maja1986.

Maja1986. Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2023
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    308
    Не мора да значи за релаксаторот еве јас купив од одма воопшто не сака да седи во него ни заспано ни будно се надевам дека ке засака ако не ќе го чуваме за второ дете :rofl::rofl::rofl:
    Омилено за спиење е транспортерот значи уште не ставен за шетање он веќе е заспан :D

На AlchinovaR1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.755
    Допаѓања:
    9.506
    Омилен ми е во таа позиција душа :hug: кога го кревам на рамо после ручкање обавезно ми ги собира ноџињата и си легнува цел :inlove::inlove::inlove::inlove: тоа најмногу ќе ми фали

На WhiteCat33, AlchinovaR1979, deniz333 и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.970
    Допаѓања:
    8.435
    Моето обожава да биде во релаксатор. Го добивме на поклон. Сам се лула, дури страв да те фати од страна кога го гледаш. Не ни требаат батериите :rofl:
    Инаку не спие во него. Синко спие во креветче, понекогаш до мене на спална, и ретко врз мене :hug:
    Инаку ваков е релаксаторот

Прикачени фајлови:

На kozuf, Carolin. и Fenix05 им се допаѓа ова.