Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    6.793
    Нараквици не сакаме,со ноктите сакаме да се гребиме по лице. Прееска крв си пушти на образот.
    Не знам дали да сечам нокти бебе е 3 недели,ми е страв некако. Со ножички да пробам или со ноктарче. Или ич да не пробувам..

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Maja1986.

Maja1986. Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2023
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    308
    Јас со турпија му ги средувам , страв ми е со ножички или ноктарче .
    Купив таков цел сет внатре имаше турпии , ножички и ноктарче . Турпиите се топ :)

На firequeenn му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.758
    Допаѓања:
    9.512
    Јас со многу малецка ноктарка од зегин му сечев додека спиеше. Пострашно замислував од што е. Ок еден со еден не се исти рамни ама небитно тоа :D сега за 5 денови гледам пак пораснале се одра на образ утре пак ќе сечам

На firequeenn и DaisyDream им се допаѓа ова.
  4. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.184
    Допаѓања:
    2.073
    Можеш да земеш било какви тропки, мечиња. На почетокот му ги покажував ги држев пред него спрема мешето не спрема главата за да саканда ги допре. Некогаш и намерно му ги носев до рака да ги осети. Зависи од бебето какво е моето е веќе 5++ но од помал си сака цело време игра да му пееш да му збориш да гриза играчки, глодалки. Најпрво нешто што се обиде да го држи е шишето додека пиеше пружеше раци кон него и сакаше сам да го стави во уста.

Во однос на спиењето јас од почеток практикував дневните спиења да му се во дневна соба да не е темно. За навечер од првиот ден имаме рутина бањање и пиење млеко па спиење, навечер спие во креветче во соба. Мислам дека бањањето за него стана асоцијација дека е ноќ и дека треба да спие.

На Dimssi му/ѝ се допаѓа ова.
  5. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Јас првата недела уште ѝ ги исеков, не можев да издржам. Навикната сум со ножички, така и на поголемото му сечев и уште му ги сечам со нив.
    Некако па мене страв ми е со ноктарка, ножички ми се погодени.
    Сечи слободно, полека.
    Какви ракавици, треба слободни да се рацете.

На DaisyDream, lackygirl и firequeenn им се допаѓа ова.
  6. Dimssi

Dimssi Активен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2024
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    27
    Фала ти многу :$
    Колку дневни дремки треба да има? За сега моето се уште спие кога сака, сакам веќе од 3 месец да правам рутина и за дење, а за ноќе веќе има некаква рутина

7. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.184
    Допаѓања:
    2.073
    Мислам дека за 3 месеци прозори на будност се час и 15,20мин. Заследи ги на инстаграм maminaspavalica и drgoodnight можеш да прочиташ добри совети, но не земај се здраво за готово гледај го и бебето.

На Dimssi му/ѝ се допаѓа ова.
  8. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.961
    Fala ženski, gi isekov so nožicka. Lesno bilo meki tie, odma odat. Dusice sega samo mafta so raciinjata i prstinjata, slobodni, kako dirigent nekoj e :D

На Kikikikiri0405, deniz333, Fenix05 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. annamommy98

annamommy98 Активен член

Се зачлени на:
    8 март 2023
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    38
    Здраво мајки
    деновиве бебе има шлајмови ги вади со какање денес каката и беше многу водна и малку како по темна, темно жолто дијареа мислам дека не е затоа што се искака само еднаш од што може да биде? инаку сме само на доење

10. klinkata

klinkata Истакнат член

Се зачлени на:
    4 септември 2011
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    88
    Од shopex на фб има електрична турпија од 0+ со посебни делови по возраст. Јас неа ја користам и сум презадоволнa зашо ако допре турпијата на кожата одма прекинува да работи

Прикачени фајлови:

• IMG_1071.jpeg
      IMG_1071.jpeg
      Големина на фајлот:
      76,8 KB
      Прегледи:
      32
  11. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.261
    Допаѓања:
    1.701
    Majkite Kako gi naucivte vasite bebenca da pijat od sisence kaj mene nikako ne saka I ne prifaka sisence.

12. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.478
    Допаѓања:
    11.554
    Девојкава моја се научи многу во раце..грчеви скокови, си искористи прилики и сеа сака во раце па голем дел од денот. Се мислам кенгур да си земам, ни дозволи и ортопед. Кој, од каде? Користите ли вие? И ако сте за да не земам, дајте совет како да бркам обврски низ дома а она да се занимава?

13. Dimssi

Dimssi Активен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2024
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    27
    IMG_20240127_203501.jpg
    Zdravo Sto moze da bide ova? Nad kolenoto se naoga, malata e 2++, go ima od pocetok. Prasano na pedijatar, receno nisto zagrizuvacki, sakav za sigurno da ve peasam i vas

14. DaisyDream

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.961
    Lele isto, zaradi grčevite nonstop vo race, i sega vo krevetce i relaksator ni 5 minuti ne sedi...samo zaspan go spustam direkt...a nema uste ni 1 mesec, sto ke bide ponataka koga ke zateži (facepalm)
    A denes pa cel den e na grada, smuka vlece ne ja pusta moze i cel saat preeska sedese dur ne zaspa. A go trgnam, odma place. I sega cucla mu staviv miren e. Si vikam mlekovo da ne mi e namaleno, ili pa taka si saka da dreme na mene ne znam.
    Sovet majkicki kazete čare :|

15. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.261
    Допаѓања:
    1.701
    Kako si gi custvuvas gradite prazni Ili ne ? Kaj mene taka pravi koga ke mi podnamali mlekoto celo vreme saka da e na grada bidejki nema.dovolno za da se najade I tije denovi mi se najteski, koga I'ma ke si se najade I mir.

16. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.478
    Допаѓања:
    11.554
    Не ти снемува млеко, така сакаат да заспиваат, моменти на блискост им се тоа со нас мајките. Мојава ќе цица 20мин и ритуал и стана да мрда прета негодува, сака да заспие на града и ќе и ставам цуцла и заспива кај градава. Топличко и е и и мириса на млекце па си заспива. Тешко заспива со скоков и само вака се успива цврсто. Чекам совети и јас :sweat:

На DaisyDream и Carolin. им се допаѓа ова.
  17. DaisyDream

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.961
    Pa prazni otkako ke gi iscica za grev se :D Ne mi se tolku naduvani kako pred 2 nedeli, meki se. Sega gledam sto sum zapisuvala, nokje cica na 3-4 casa, samo preku den zbesnuva, nekad na cas, cas ipol, duri i na 45 minuti nekogas posle podoj place bara pak. Na kontrola na 23 dena bevme vo vtornikot, ni kazaa deka ja vratil rodilnata tezina i plus 800grama kacil. Sega denes e 27 dena bebevo, znaci za 4 dena si vikam valjda ne se namalilo mlekovo. Pijam caevi eve sega laktamiks i holle zemav pa ke vidime, sledna kontrola na 40dena zdravje.

@Cherry blossom89 izgleda toa ke e, me bara dusice, i so grcevive kakov mi e žalen, mislam na glava ke mu dadam da mi se kaci samo da ne place.

На deniz333 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.758
    Допаѓања:
    9.512
    Мајки ми треба совет
    Вчера му го забележав газето се вцрвило и ајде на секое го мијам, ставаме пудричка каде каде е подобро денес често менував пелена, оставав малце без пеленче да дише да се суши се супер ама го преморив бебо со саати буден зошто таман се нацицал сме смениле се измочкал искалал јас одма на туш, менувам.. е сега конечно заспа преморен беше и слушам рафалките пак ќе го разбудам и до следно цицање нема да заспие (facepalm) како го изведувате ова вие што сте имале мака со црвено газе особено за навечер сиротово живо ненаспано е денес....

@DaisyDream мајка нашиве како копирани исто ноќе 3 4 ч денски си мљацка цице на 1ч макс хахахахах
    Денес маста ми ја извади од 4ч сабајле цицни задреми си на града спушти го во кревет ржи нервозен цивка сака назад. Му ставам цуцла го зимам демек ќе задреме нишкајќи ме здогледува и плука цуцла со цела сила знае штом дојде во раце добива млеко :D:D:D абе фраери се од мали еј

19. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.478
    Допаѓања:
    11.554
    Ич да не се секираш, и моиве се меки па кога се молзам мислам можам 125мл нај малку од града да извадам, ама застанувам нормално. Не е дека снемуваш млеко, си сака близина, пре малечки се. Давај му кога си бара само следи да не се прецица. Мојава бљуцка обавезно ако се прецица, а ако ја оставиш и саат ќе цица ќе се заборави :rofl:

20. Kikiiiii111

Kikiiiii111 Активен член

Се зачлени на:
    22 август 2023
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    26
    Majki zdravo, edno prasanje do vas.. Bebenceto mi e 5 ipol meseci, me interesira dali e normalno koga na primer gleda vo nekoja igracka od blisku ili koga go slikam so telefon da go krivi okceto odnosno da mu zabeguva okceto i ednoto i drugoto zavisno od koj agol go slikam levo ili desno.. na primer ako telefonot e od levo go krivi desnoto koga gleda nataka i obratno.. Dali vasite taka pravele? I dali e nesto sto treba da me zagrizi...