Кога ја примивте втората доза рота? До која недела може да се прими? Треба да ја прими во среда 17 недели сме, ама дојдена ми е другарка од странство и дека сме меѓу луѓе ми е малку страв сега да ги прими.
Здраво мајки малку сум загрижена па секој совет е добредојден. Секако ке го носам на педијатар мора да закажам во друг град бидејки кај нас нема. Бебчо е 3 ипол месеци го ставам на стомак не сака многу ама неколку пати во денот гледам да биде но сака да спие на една страна односно главчето на лево го врти ја ке го свртам на десно ај преку ден го следам си спие на десно но навечер пак си се врти на лево и сега кога го држам не ја држи цврсто туку на лево малце му оди. Кога е на стомак му ставам играчки му ги вртам си се врти на двете страни убаво ги следи ама пак на лево малце му паѓа и се нервирам го држам на колено си ја крева убаво и за кратко пак на лево. Не му е сплескана нормално е се ама се загрижувам. На 2 месеци бевме на ортопед се супер кажа дека е ама јас мора немам како да му помогнам некој со слично искуство
O ova za kapkive prv pat slusam iskreno, ja gi koristam dodeka imam. Kaj mozes za 3 dena da gi potrosis. Do sea taka praam pa fala bogu niso ne mu e i nemoze da mu bide zasto e solena voda toa taka da ne se sekiraj. Zemi si sto mislis
Сите си имаат омилена страна, според тоа што пиша се е во ред, си расти и како што му е поубо, поудобно така ќе спие, за вратчето да му се зацврсти само на меше ставај, и моето се вртеше само мислам на десно поќе сакаше, не памтам 5+ месеци е и сега искрено не знам како спие повеќе право со главчето, поретко во страна.
Здраво мајки, ние сме ептен тазе бебе има 8дена ,на доење сме само,сите ми викаат будимго максимум на 3 саати, сега има денови кога тоа е успешно и сама си станува на 3 до 3,5 ,има денови кога врзува 4+ саати и нема шанси да ја разбудам никако. Еве од прееска два пати ја соблеков гола,пеленка мењавме музика светло , ја ставив на градс цицна точно 7 минути ждригна и продужи да спие. Шанса нема да ја расонам да продужи….. што да правам до мене ли е проблемот како ги будите?
I moevo koma bese, i seuste e malce uspan, posto žolticava ni se zavlece, denes 29ti den...na 3-4h se budese, imase nekoi podoj i na 5h koga ke se komirase. Posebno sto so grcevi od 3 den pocnavme, pa siroto koga ke zaspiese tenk ne go budi. I go soblekuvav, i so vlažni go brisev po noze, dzabeee. I mojov e brz cicač, koga mi vikaa po 15 mins na grada,ja brojam edvaj 7-10mins max, i koga ke preflev na drugata zaspan vekje, mu ja pikam vo usta dzabe Mi olesna 2 nedeli koga napravi, pa samo od edna grada mu davav so mirna glava. Ke si vidis po toa kako napreduva, moevo bese super i na prva kontrola(8mi den) i na vtora kontrola na 20dena. Sega pak baš isto terame...odprilika 7-9 pati vo edno denonokije cica. Jas od majka mi, svekrva mi i zolva mi dobiv sovet, mi vika nit sme gi budele nit sme gledale na kolku casa cica...koga place togas.
Мене повеќе ме плаши што кога го држам уште не му се стабилно и на лево си ја држи само, ке ставам почесто на меше се надевам ке се зацврсти. Не памтам за ќерка ми како беше ама она секако поцврста и жилава беше ова машково по мрза ми е какви д3 користиш? Јас до 3 м на бејбитол а од 3 д3 на пливит по 3 капки
Мене 2те ми се машки, првото ич на меше не сакаше, општо полошо бебе беше ама главче си држеше мн рано и беше мрзлив второво е спротивно од него. Иначе давам само Вигантол 2 капки, ништо друго. До 3 месеци давав Д3+К после купив со омега ама повраќаше и ги прекинав. Додека па првото дете ми беше само со Пливит Д3 2 капки од почеток. 2те се исто големи бебиња, сега е 10кг а фонтанелата му е мн малку отворена, нели не требани пред време да се затвори, докторката кога бев за колачињата мин недела ми рече доста му се 2 капки. Иначе 2те јадренца убаво оформени.
Мајки, педијатар вика да следиме ако се влошува да ја носиме, ако остане на исто дека ќе помине. Од време на време се накашлува, нема шлајмче, празно е и носето. Бебето е 3 месеца..Сепак утре од сабајле ќе ја однесам, не ме држи место, прва смена ни е матичната, но до тогаш што можам да направам дс и олесни?
На денот кога точно наполни 4 мес. Воопшто не сум размислувала за дали ќе се меша со некој. Општо не го мешаме многу но мм се гледа со еден куп луѓе секој ден. Таква му е работата. Бебе инаку воопшто немаше никаква реакција
Воопшто нејќеше на меше. На 4.5 месеца почна да се врти од грб на стомак и сам си се научи да си лежи така почна да му станува интересно и по цел ден тоа прави. Ставај го на подлога колку можеш повеќе и ќе си научи се.
3 доза се дава најкасно до 32 недела, измеѓу треба да има 45 дена. Значи 32 - 6недели, до 26та недела
Мајки каков Д витамин давате? Приметив дека од него го боли мешето, да пробам некој друг можи нема да имаме мака
Нема салам доктор Битола, затоа и тебе те прашував како да давам, матичната вели 1 капка ако давам Вигантол, а 2 ако давам Пливит Д3, оваа исто ми рече ко бевме на ехо за колачињата... И се решив за 2 Вигантол. Еве првото со 2 капки пливит порасна, се беше во ред..него ни Д3+К не му давав, оти незнаев, оти нема доктор па ете и тоа помина Биодермата се мачка прво на раце кај тебе да се направи пена и дирек на кожата се мачка, јас така го капам од бебе големото дете.
@lackygirl само да се надоврзам на твојот муабет за фонтанелата. Таа почнува да се затвора од 6 месеци и до две години најкасно треба да се затвори. Не е убаво да се затвори пред 6 те месеци. Инаку во просек фонтанелата најчесто е тотално затворена од 12-14 месеци. Така да тоа да не те плаши. Се си е во ред со тоа. За Д витамин и јас давам вигантол две капки.
Имав забораено како беше тоа правило да речам, од колку до колку месеци, ама знам дека не треба рано, на првото дете мислам на 9 месеци дека му беше скоро затворена а има голема глава нашава матична и омега не дава, јас пробав ама ми ја повраќа.