Мајки, бевме на ортопед 2 преглед. Го виде на ехо рече супер сте. Ме праша што му давам од д3 кажав бејбитол д3 со омега и сега гледам во изврштајот пишал и некој капки солдевит 1 на ден по 2 ама нишо не ми спомна човеков. Да давам сега и бејбитол и нив или само нив? Знаете ли?
И мене така ми направи на првата контрола, исто супер се, вежби да и правиме со ножињата, ништо не рече за плус терапија,праша за повој дали сме носеле,реков не,ја прашав дали треба рече не, дотогаш требало да се носи, а потоа во извештајот чудо чудесно се живо изнапишано. Изледа копи паст си прават дека они препорачале, се вадат, а ние да си ја чукаме главата. Како прво тоа солдевит го нема којзнае од кога, ама важно напишано е да се дава. Јас ништо плус не и давам освен Д3, ДХА - бебИтој и Пробиотик Биогаја. На ад млеко сме, три месеци сме, па ако некоја мајка има да сподели друго искуство ме интересира и мене
A sirok povoj stavate li? Moevo tocno 1 mesec, ne stavam poso nikoj ne mi kazal. T.e. samo na pedijatar sme bile
Советуваат да се става од кога ќе падне папчето. Не му ја знам искрено функцијата али побитни ти се вежбите одколку повојот. Големиот имаше проблем со колкот само вежбите не спасија.
Јас ни повој ни вежби му праев искрено, па во ред се ни рече поќе нема потреба да идите за колкчињата.
Ni vežbi znam ni ništo Ima li nekoe video ili kako da prebaruvam za da najdam? Jas mu pravam vezbi za grcevi, mu gi doblizuvam nodzinjata do stomak i kako tocace da vozi. Ama ne sekogas, koga ima maka obicno.
Чисто превентивно е ако се отвараат убаво нема потреба. Со ноџињата исправени па се виткаат према меше како за грчеви и ги шириш на страна да се отворат како жаба. За рачињата ги исправаш нагоре па ги прекрстуваш како да се гушка и ги спушташ надоле и повторуваш.
Можеш и на нау маслени ако сакаш или пливит д3 на рецепта одат тие. Само во фрижидер се чуваат на пливит и јас на нау ги користев.
На тема ортопед додека ве читам.. Првото го носев кај Антоније,сега слушам не бил тука веќе. А супер беше. Од кој друг ортопед сте задоволни?
Mene pedijatar vo cair mi rece stavaj sirok povoj, patronaznata i taka i taka a mojot pedijatar rece nema potreba i jas ne stavam veke deka ne ni znam dali pravilno besee namesteno deka busat tetrata i plus site razlicno kazuvaat
Јас не ставав оти никој не кажа точно кога, нитупа ми рече да ставам. И после ортопед ме прашува дали сум ставала. Отидоа со паметот и докторите. Тие мислат дека сето тоа ние треба да го знаеме, без они да кажат. Се што рекле се сум слушала, што не рекле... не сум
Моето се роди во август. На тоа жешко уште широк повој да ставам. Инаку уште од мал "вози" точок по цел ден со нозите. Никогаш не сум го вежбала зошто тој сам си вежба.
Ни широк повој ни вежби (свесно).... Вежби за грчеви му правам од нив а отварање на ноџиња за пелена зошто ми ги стега споени па борба е и така несвесно сме вежбале. Тие од кога треба да не му е рано? И колку време треба да ги правиме во денот? Јас баш некогаш така за да го раздвижам по спиење со рачиња горе доле и самогушкање му правам а никаде не ми кажале иако на педијатар одиме на 10денови баш сега на 1месец во понеделник ќе прашам и за ова, секое одење сум со цел список прашања ова мислев кога ќе дојде ред ќе ми кажат ама очигледно мора сами да знаеме сè како 20деца да сме родиле
Мене педијатар ми ги кажа оние основните вежбички на нозете како за грчеви и ми кажа се останато ке ти кажат на ортопед и за широк повој итн. А кога бевме на ортопед ни покажа вежби со нозете исто и ни кажа широк повој нема потреба .
Ни јас нрмам правено вежби нити широк повој. Никој не ми ни спомнал до душа. Вежби му правев кога имаше грчеви со ноџињата баш како што имате погоре пишано. Сега знам понекогаш да му правам вежби кога гледам се мачи да прдне и сл. Ама и во нашава држава се разликуваат мислењата и на двајца педијатри кои работат еден до друг, истото и со ортопедиве е. Останува секогаш самите ние да одлучиме што да правиме, а не сме тие ние кој сме учеле школо за тоа, туку они. А не знаат да пресечат така треба, вака не.