Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.278
    Допаѓања:
    27.972
    Не е рефлукс. Му стои во грло млекце, си голта, не е страшно. Ако цица брзо голта воздух, не го оставај да прегладне

На DaisyDream и Fenix05 им се допаѓа ова.
  2. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Може да е рефлукс, и да е е не е ништо страшно, може и да не е, се учат да јадат, се прејадуваат и вишокот мора да се врати. страшно е кога повраќа далеку од него како фонтана, пррку масата да речеме, или чекор два од него се додека е на него, и лизга, не е страшно, моето повраќа 5-6 пати на ден. На ад млеко е и млеко сменив и се. Зборот ми е консултирај си се со педијатарот, можеш да прашаш и по телефон, и на контролата задолжително прашај пак, може ќе треба да намалиш со некои продукти ако му сметаат, се на с е и нормално е малку бебињата да повраќаат и да бљуцкаат. Добро е што лежи на грб, со главата на страна, така е помалку ризично отколку на страна, мене барем така ми кажале. Природно му доаѓа, на страна е пресилено и не може да мрде, ако го видиш обавезно крени го и на напред побрзо да се олесни и не се плаши. За нас е поголем стрес отколку за него

Последна измена: 3 февруари 2024
    На MartinaMM, Fenix05 и DaisyDream им се допаѓа ова.
  3. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.288
    Допаѓања:
    19.429
    Мајки бебе има температура 37.8-37.9 не ја симиња го избањав го расоблеков пред пола саат сеа пак мерам 37.8, да давам шуруп или не? Ау под стрес сум што е викенд и матичнава не работи

4. mellow

mellow Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2020
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    70
    Уф,фала ти.

Вака страшно изгледа,посебно после бањање мислам дека цело главче и се прави црвено.
    И педијатар рече дека ќе се повлече..

5. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Да не е егзема, има во Бутел еден човек прави крема за егзема.

На mellow му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.762
    Допаѓања:
    9.532
    Мајки некоја да има искуство со ларингомалација кај бебче да ми смири малце душа барем до понеделник за на педијатар?
    Бебче од старт знае така да запишти при земање воздух но сега е почесто. Кога прашав на педијатар рече мал е уште не му е регулирано дишењето но деновиве е влошено. Земав истражив по симптоми гледам дека е ова, во 90% пишува дека се повлекува само до 2години но има и случаи каде треба интервенција...
    Сега гледам дека се поврзани сите работи со ова и затнато носе, висок пиштечки тон при земање воздух, засркнување на града, немирно цицање и рефлукс... :(
    Дали прават некое испитување плус видов нешто со камерче некое првично за дијагноза а после имало други тестирања... се надевам ќе се повлече
    Кажете ако имате некој трик за на града да не прави така...:worried:

7. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    6.793
    @Fenix05 Истото се случува и кај нас со земањето воздух како да губи здив. Прееска и се случи на града да се засркне и со звук идеше до здив ама тоа дека е лакома и брзо цица. Не знам кај вас како е нас подојот ни трае 5-6 минути и успева да се нацица во тој период.Мислам не е толку алармантно да се крева паника ама следи го. Навечер ако траат тие звуци подолго од 5 секунди ѕирни го да го провериш.Ние како родители секако спиеме со едно око отворено :)
    И уште нешто. Не гуглај да бараш сама дијагнози,само ќе се нервираш најверојатно ништо не е. Доста често се случува кај бебиња..

На KuklickaSk, Thor, AlchinovaR1979 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.961
    I moevo isto uste od prv den cica ekspresno, koga trebase po 15min na dvete gradi, jas edvaj po 5 min na grada uspevav da go zadrzam. Lapa vozduh mnogu pri toa, i ne cica na dva, tuku na 3-4 casa. Nekogas pusta zvuci ama ne tolku jaki, sto mislam e normalno. Kaj laringomalacija toa se prejaki zvuci , i tesko disat, gradite im "skokaat" pri disenje. Sobleci go i zabelezi kako dise.
    Zatnato nose i moevo ima od so vrakja mleko i niz nos mu iskaca nekogas (barem jas taka si mislam). Isto i redovno se zasrknuva na grada, posebno na pocetokot na cicanje koga mu nadoagja povekje mleko.
    Pisi sto ke ti kazat @Fenix05 , ke bide ok, i da e toa, se resava lesno :hug:

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.762
    Допаѓања:
    9.532
    Кај мене бебе и кога си лежи прави така не пречесто ама на некое време зима така звучно воздух...прееска на бањање (не сака воопшто да се бања и мислам дека и двајцата го мразиме тој период) 2 пати едно по друго а измеѓу немаше дишење нормално, дали од стрес дали некако ладничко (не беше јас и мм бевме жива вода од топло) од памет не извади до сега ваков звук не пуштил одма го извадив го умотав избришав и облеков. Знам маана ми е гуглање таква бев 9месеци во бременоста...среќа тој звук е краток никогаш не трае подолго од едно кратко вдишување и ноќе во сон му се нема случено така да дише само буден или полусон
    @DaisyDream се надевам е само лакомост но и кога си лежи а ќе се возбуди нешто знае така да дише или пример кога го кревам да ждригне така прави 1 2пати

10. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.961
    Istooo i za banjanje i za zdriganje, da go snimam da ti go pustam, kako da go opisuvas moevo. Bas ke sledam denes utre podetalno koga kako pravi.

11. Thor

Thor Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2021
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    812
    Дали ви помогна со повраќањето?

12. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.492
    Допаѓања:
    11.564
    Ајдее се враќамее на почетокот (facepalm) ;( демек се намалија грчевите, денес ко да не е тоа бебе...плаче до зајдување, црвенеење..сака и да спие и вришти, се нервира..као излеговме од втор скок..мислам дека и не и е баш од грчевиве и за спиење..прават вашиве вака? Кога почнува трет скок?

13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    12та недела почнува. Пробај во затемнета просторија да ја успиваш можеби подобро ќе биде и следи прозори на будност. Јас ја приметив 2 дена ми легнуваше во 2 саат и цел сен беше нервозна и денес ја разбудив во 10 сабајле ја држев будна до 11 па јадеше и после заспа и така цел ден и мирна и денес си легна во 22:00.

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.492
    Допаѓања:
    11.564
    Аа рано и е за скокот. Тогаш стварно не знам што може да и е, ептен е нервозна и плачлива. Со спиењето е што да ти кажам, возрасен спие повеќе од неа. Денес е спиена само 2 часа врз мене и тоа е сè, еве ја во дневна си кенка :drunk: :drunk: пробано е баш сè, во дневна во спална и на светло и темно и музика и без и играчки со звуци и не се предава, не спие ако не е на мене легната ;(

15. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    A зошто толку труд и напор и за двете. Мојата, под услов да не ја боли ништо ја оставам во "гнездото" свртена накај несто што сака да гледа, во случајов тоа е еден шарен календар, забележав дека му се смешка, па и го залепив спроти, и сама си гледа во него и си запспива. Во раце само кога има грчеви и ја држам после јадење уште мин 40 мин, ама секако не заспива тогаш, туку после кога ќе и се намалат маките од рефлуксот. Сега е веќе 3 месеци, и така се учиме а у таа така си сака

На Sanja1311 и Kikikikiri0405 им се допаѓа ова.
  16. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.492
    Допаѓања:
    11.564
    Ех, зошто..ни јас не знам зошто..што не и покажав денес, и на стомак ја ставам и сè е испробано, уште на глава не ја качив, и џабе..сеа знам, сака на мене да заспие, тоа и е финтата, многу ме бара мене..така почна, демек грчеви па ај плачење и во раце ја менувавме и сеа си се научи така..денес не и е денот очигледно, ќе видиме утре што ќе биде..

17. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Извини така што се вмешав ама само предлог, забележи кога и се спие и е преморена и остави ја сама да заспие, чекор по чекор ќе се научи. Не дека сум ја учела, ама исто, јадење, па мачење за ждригање, па повраќање, па грчеви и на крај ќе се преморам и ја оставам на кревет, да земам здив, или до вц и ќе се вратам, таа заспала. И така се научивме сама да си заспие

На Cherry blossom89 и Hopeeee им се допаѓа ова.
  18. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.762
    Допаѓања:
    9.532
    Ваљда од иста мака како јас - плаче до зајдување снемува воздух и не можеш да се избориш да ја оставиш да рика за да научи да спие сама. Моето тоа го прави буквално паѓа од замор шшкам пеам цуцла давам заспива 2мин му текнува отвара очи и зајдува од плачење....

На Cherry blossom89 и misli_si им се допаѓа ова.
  19. n0Limits

n0Limits Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2017
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    671
    Дали има некоја мајка која после првиот ноќен оброк на бебето има проблеми да заспие повторно?
    Бебе од месец дена, во 23h, најдоцна 00:00h. заспива, јас заспивам со него до неговиот прв оброк, до околу 2 часот...

После тоа никако да призаспијам.. бебето и да спие до сабајле јас нема шанси да заспијам.. дали има лек, нешто да пијам на природна база? :(

20. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    657
    Исто и ние заспиваме 11:30-12h. Јас пијам б6. Исто до првото будење спијам после тешко да презаспијам, евентуално 1h , после само лежам и на секој звук станувам.

На n0Limits му/ѝ се допаѓа ова.