Јас несоница си имам од првото дете, цели 5 години, од ко се роди второво почнав побрзо да презаспивам, поуморна дека, амс пак има денови кога сон не ми иди, првите 3 часа спијам и толку.
Б6 или сируп на природна база има во аптека баш и за бебиња памтам дека има Калма Б се викаше да пробаш со тоа да пиеш. Кај нас вака е распоредот во 21:00 јаде и во 22:00 веќе да е заспана. Од 20:00 се изгасени светла само од кујна работи колку да не се претепаме ако станеме. Следен оброк и е за 4 часа што значи во 01:00 али не ја чекам да се разбуди јас и давам пред да стане и така продолжува до сабајле до 6 и пол или 7. И тогаш е следен оброк. И гледам да е 1 саат будна максимум т.е. веќе на 50минути будност ја легнувам цуцлата во уста шмука неколку пати ја плука и точно за тие 10 минути е заспана без плачење. Лесно ќе и смениш мала е. Гледај да не е преморена ако се премори со саати ќе се тегнете и со кратки дремки и пиштење. Затоа првично остави ја да заспие било како дали на тебе и бека одспие саат два три и после тоа следи нека јаде па пак да спие и тоа во рок од 1 саат максимум како што се наближува тој еден саат легнувај доле на кревет и гали ја, стави и термофорче на мешето или раката твоја на нејзин стомак,гради и ќе се смири.
Ne ako place mnogu ne, I ako e gladna ne, samo ako si e se pogodono I nejze I se spie, ne koga mislite deka I e vreme za spienje. Zboruvam za preku den. Samo predlog, izvinete ne deka sakam da vi se mesam, sekako e tesko se
Што им ставате на бебињата за лице? Мојот се исфрла како ситни точки на цело лице, му се губат за брзо ама му искачаат нови. Ова само на лицето, на телото нема ништо.
Колкаво е, се лигави? Може од лигавење да се појавуваат, тие брзо исчезнуваат. Ништо, само миј со вода.
Кај нас се појавија после месец дена. Чиста беше и преку ноќ и излегоа. Исто и на првото вака му се правеа. Се чистат. Најнормално ја бањам и мачкам крем на биодерма. Ќе си поминат сами од себе. Не ни има потреба нешто да мачкаш.
Poise deka e ladno do sega ja nemab iznesuvano nadvor ovaa nedela ke bide toplo pa sskav da pocnam dali naednas pominuvavte pola saat saat nadvor ili postepeno 2 3 5 min i postepeno zgolemuvavte i kako gi oblekuvavte bebinjata ni sega sabota zdravje pravime 40 dena
Моето на брадичето под усте има бели точкички мислам е што се цапа цел во млеко лиги бљуцкање го чистам со водиче ама не се тргаат да мачкам ли нешто измеѓу?
Од болница кога не пуштија наредниот ден бевме во двор по 2 саати сабајле и навечер, јас пиев кафе бебе тераше дремки во корпа. Породена сум август. Сигурно до сега сте го ваделе надвор, нема потреба од 2 3 5 мин. Ако ужива бебе уживај и то
I kaj mene ima i se pojavuvaat kako brukicki ka mi place i cela se vcrvenuva imav citano deka moze so mleko majcino ama nemam probano deka za nekolku casa i gi snemuva
@misli_si без гајле, не се лутам јас, добредојдени се совети, затоа и тука пишав. Фала ви на сите за советите @Brpbrp @Fenix05 знаев дека нешто има, не плаче и не е нервозна од ништо. Сепак имала пре јаки грчеви и вчера и денес се утепа од какање, само ја бањаме, ама бар и олеснува. На долго и широко да си кажам..она си е многу мирно бебе, кога сè и е погодено, цицана, пресоблечена, наспиена..кога така плаче и е вознемирена нешто не е во ред..премн е мала за јас да и воведувам сега ред, ја оставам сè да си прави по своја желба. Цица кога сака, спие кога сака, игра кога сака. За ништо не ја форсирам. Весело и насмеано бебе е. Што е до мене, како мајка, пробувам на секој начин да ја занимавам и смирам а нај веќе од сè, добива премн љубов од мене. Мн сака кога и пеам, ја гушкам, ја нишкам, ја шетам низ дома со лулање во раце. Сите методи и за спиење се пробани и еден период си спиеше саати и саати ама како бебе многу менува. Сега едвај спие 5 6 часа во 24ч. Изгледа такво си е бебето освен ако не реши да смени. После секое доење гледам да заспие, давам сè од себе, ама ете не сака да спие, сама се преморува. Мн ретко заспива после тоа на мене легната и седам здрвена со саати. Ја научив на што се радува, има омилени играчки, ги гледа, гуга се смее ама очигледно треба да прифатам дека е бебе што има огромни проблеми со грчеви и мешето. Се надевам за брзо ќе се смени ова. Сега си заспа само што ја земав во раце и продолжи во корпата во дневна.
Бебе што нема мака ќе спие повеќе саати, не е до тоа такво е бебето. Сонот им е потребен за да се одморат и да растат како што и за активности им треба одморот како поставување на меше да ја врти главата да ја држи исправено итн. Втора работа е што не е да воведуваш некој ред туку да и посочиш дека денот е ден ноќта е ноќ да почне да ги разликува. Спиењето не им е вештина што ќе ја развијат со скоковите туку треба да ја научат, а за тоа се тука родителите. Плус мачење е и за нејзе кога е преморена сака да спие а не може и нервоза ја фаќа.
Ние сме еден месец и еве последниве денови слабо спиеме преку ден.. има и грчеви.. ја нишкаме, најадена е, ја ставам и на меше… не знам зашто не спие. Кажете некој трик ако има
Majki bebe ima veke 40dena,vo plan sum sledna nedela da go iznesam.malku nadvor kazuvaat deka ke bidat temperaturite 15stepeni,sto mislite?i kako da go oblecam?
Па затоа викам, може и такво си е бебето, ќе видам понатака како ќе тера. Она одлично напредува тоа немам збор, на неколку педијатри носена, истото е потврдено. И со килажа е одлична, само со доење сега е 5300гр на 2 месеци. Глава креваше сама уште на прва контрола, тоа беше околу 10 дена од раѓање, цврсто бебе е, врти и глава по нас, нè распознава веќе, од стомак на меше се врти уште од првиот месец. Спиењето и грчевиве и се слаба страна очигледно. Не знам колку ме сфати, и јас сакам она да си се научи кога е време за спиење ама слабо и оди. Ќе покаже знаци за спиење и и помагам за да заспие, ама стави ја во креветче, корпа било што, отвара веднаш очи. Не сака сама ја приметив. А на мене и 6 часа би спиела. Тоа ми е зборот, зар јас не сакам да знае што е ден а што ноќ и да си спие со саати!? Ама ете не бива сега за сега. Еве дај совет како да и посочам? На сè буквално пробано и не оди..ти како и посочи на твојата што е ден а што ноќ? П.С ноќе сврзува 4 5 часа без да се буди, не бара ни да цица, проблемов е преку ден маката со спиење..
Ке се научите мајка. И ние така со грчевите на мене само спиеше преку ден до 3ипол месеци или во количка ама да шетаме надвор никако дома, ехее колку кругови вртев низ дневна кога врнеше ама џабе. Поминаа грчевите се научивме да спиеме на спална преку ден. Прво со мене, па после го оставав сам се будеше на 10мин, 20/40/50мин ке дојдев ке му помогнев ке презаспиеше, сега саат саат ипол си сврзува сам кога/како му е дремката. Мачно им е и на нив, ке поминат грчевите ке си фатите ред, штом ноќе врзува 4-5 часа значи знае дека е ноќ и треба да се спие. Ке биде се, само смирено и не брзај бебе ни себе @lackygirl ке те тагнам тебе, можно ли е бебе да ми има течна столица од водата што му ја дадов каде што му варев јаболче? Му ја дадов да се освежи малку испи некој 30-40мл?
Што е со колективново некакање? Денес 6ти ден кај нас. Се отрув од пиење компоти од суви сливи. Џабе се. Греота ми е коа ја гледам.. Педијатар ми рече да почекам уште 3 дена,ако не се искака чепче..
Не верувам да е од водата оти и моево се напива 10тина 20 мл па немал досега течно, од ко почна да јади му е оформена кака, можно е од температурата, или вурусче да е, исто и од заби знаат да имаат течна столица. Ако е еднаш денес не е страшно, пролив ако е ќе има неколку течни столици во 1 саат. А за ротата нз немам искуство ни со првото дете ни со ова дека 2цата не ја примија, ама средата беше мислам вакциниран така? Сепак за реакција од вакцина не верувам толку касно..