Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.591
    Допаѓања:
    76.825
    Bitno ne place mnogu i si cica i si kaka :D Sea malku kje pagjame vo nesvest, ama kako i da e mora da se navikneme :D sega na mlekce deka e samo isto mu mirisa kakata, a koga kje pocne so drugi jadenja kje pocne i miris, gustina, boja da se menuva :D

На azelea, Tanjusce, Mekuska и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. heppymom

heppymom Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2014
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    114
    Тоа си е најбитно да си цица да си е весело па со ни мириса каката најмал проблем :)

На Tanjusce и mariz им се допаѓа ова.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.591
    Допаѓања:
    76.825
    Mamicki dali vasite pomali bebusi se plasat? Bebus e 2ipol meseci i vekje nekolku dena se streknuva i place od odredeni raboti. Sabajle mene mi padna tropalkata od pokrivceto na kolickata kaj nego vo kolicka i edna tuzna faca koga naprai i solzi vo oci, ama go krenav i ne zaplaka, a pred saat jas sama bev so nego i on vo relaksator miren si sedese edno 20min i dojde mm i nekako mu se izbaci pred nego leleee streknuvanjeeee ripna siroto koga pocna da vristi nemozevme ni vo race da go smirime, se isplaka (so krokodilski solzi) i se smiri.. :/ dali ova znaci deka mu se izbistruva pogledot i mozebi zatoa e takov denovive?

На Mekuska му/ѝ се допаѓа ова.
  4. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Мојот бебуш е 4 и пол месеци, а сеуште се штрекнува на се живо, посебно во моменти кога е во полусон, или многу опуштен. Минатата недела се расплака кога мм гласно кивна во другата соба (а кога грмеше надвор не му беше ништо) :D. Му се случува да направи тажна фаца и да се расплаче и од звуци кои вообичаено не го плашат и му се секојдневни, како што е звоното на мобилниот, тајмерот на шпоретот, зависи каков му е моментот. Немај гајле, ништо страшно.

На Mekuska и mariz им се допаѓа ова.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.591
    Допаѓања:
    76.825
    Da da bas taka vo odredeni momenti :D jas torta pravev so mikser, blender brmcev on do mene vo kolicka pa ne se bunese.. isto i se feniram pred nego :D isto i vo son sum go primetila se ima isplaseno, ednas so vristenje se razbudi (togas moze i nesto si sonuval...) :D obicno se streknuva koga e posmiren, valjda umoren pred zaspivanje koga e :) Dobro e da ne se sekjiram :D

На Mekuska и darcy им се допаѓа ова.
  6. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    I mojata bebushka se shtreknuva,plasi,eden uplasen pogled koga ke napravi....bas taka nekogas se pladi od se :)
    Znam ne e za temava ama ve molam pisete,me interedira dali krvarite,ili nekakov iscedok da imate po 60 dena od poroduvanje ,carski se porodiv...

7. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    126
    Мамички имате ли искуство со чување измолзено млеко во фрижидер? Утре сум на свадба треба да го оставам на чување па измолзувам млеко, вчера измолзив и го ставив во фрижидер, денес кога го отворив беше целото како парталчиња направено, но когаќе го размешам се хомогенизира. Нормално ли е?

8. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Мислам дека треба да остане во иста состојба:wasntme: поправете ме ако грешам, јас ретко сум оставала во фрижидер, односно само еднаш и немам многу искуство со тоа. Мое мислење е да го оставиш на собна температура, мислам дека може и до четири часа да стои. Измолзи се пред да тргнеш и внимавај чашката да е стерилна и добро исушена, или шишенцето ;)

9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.591
    Допаѓања:
    76.825
    и половина час да стои само станува такво, како талог горе да се фаќа... како да се двои водичка од млекото, така? гледај да ти е стерилизирано убаво шишенцето во кое ќе чуваш млекце... јас кога имав проблем со градата молзев некогаш навечер и оставав во фрижидер... молзев накај 12, во 6,7 бебуш го пиеше :) и топли го во потопла вода во гезве шишенцето... јас неколку пати имам така чувано па ништо не му било ни на млекото ни на бебуш

На Tanjusce му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    126
    Да баш така се прави се двои водичката. Се исплашив да не се расипало :o. Тешко ми оди одмолзувањето многу малку млеко вадам па затоа два дена собирам по малку за да соберам за еден оброк. Вчера купив боза, може ќе надојде повеќе млекце:D.

На Mekuska му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    126
    А како ги стерилизирате садовите? Јас ги проврев прво во вода со сјај, а потоа ги зоврев во чиста вода.

12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.591
    Допаѓања:
    76.825
    Jas gi mijam prvo pa posle samo vo zeska voda zovriena gi stavam... Inaku ako sobiras mlekce malku po malku po malku (bidejki rece nemozes mn da izmolzis), neka bide toa sekoe molzenje vo razlicni sadovi, da ne go mesas so predhodnoto... Jas taka pravam, neznam dali ne smee ama taa si pravam, od predpostavka :D

На heppymom му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Млекото е нормално што се двои, помасното е подолу, водлестиот дел е на површината. Пред да се даде на детето од фрижидер се замешува во шишето со кружни движења и млекото се хомогенизира. Се топли под млаз млака вода, или во ѓезве, ама да не е прегреано, да е нормална телесна температура.

Кога се собира млеко од различни молзења, оди вака - прво молзење во шише и во фрижидер (подлабоко). Второ молзење во различно шише исто во фрижидер. Откако ќе се изладат исто, се мешаат млеката. Инаку, не се меша ладно со топло млеко.

На Tanjusce, irenna, heppymom и 5 други им се допаѓа ова.
  14. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Мајки ,бебуш мој тешко дише рчи,фрчи како стар човек особено кога спие вечерно време.го носев кај матична вика од носето е ни даде спрејче септоаква,му ставав но не помина.сега е уште полошо се гуши кога спие.јас нонстоп сум над него.минатата ноќ го носевме на брза помош и таму ништо не кажаа само ништо страшно од носето е.епа тоа се мачи тешко му е така не може да диши.ве молам за совет.што да му дадам што да направам

15. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Ги вадите ли мрсулчињата со аспираторче? Стави го малку на повисоко да спие, ако му е тешко дишењето, ама само тогаш.
    Свари чај од камилица и на страна стој со бебчето да не диши директно на пареата, а можеш и со нежна масажа на носето од горе надолу со прстите. Поздрав и побрзо да оздравете :)

На muchacha_a му/ѝ се допаѓа ова.
  16. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355

И кај нас истата ситуација во 1 по полноќ го носев на брза помош од страв дека ке се задави,му се слеваат мрсулчињата надоле,па се дави,кашла,плаче....
    Па го носев на матичен ми вика се е од носето ми даде спреј Tonimer Soft, и Almacin,ама Од Almacinot да почнам да му давам ако крене температура,секретот стане зелен или почне длабоко да кашла.Еве 3 дена ништо не поминува кашла страшно мислиш бронхит има,вадам со аспираторче ама ништо не излегува а во шлајм се дави незз до кога ке биде вака се надевам дека за брзо ќе помине бидејќи не сме спиени ни ден ни ноќ.

На muchacha_a му/ѝ се допаѓа ова.
  17. muchacha_a

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Ние не кашламе и не му тече носето,значи само му е затнато и многу фрчи.една недела му ставав септоаква но не помина потоа носла капки но џабе е .едвај заспива и кога ке заспие фрчи и почнува да се гуши па го обрнувам на грбче го тапкам и така незнамутре ке го носам кај друг доктор за уво нос и грло :(

На tincemajmunce му/ѝ се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.937
    Допаѓања:
    326.987
    Да не ви е мн сув воздухот каде што спие?

19. muchacha_a

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Па незнам,можеби е.во спална спиеме.

20. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.001
    Majki da ve prasam dali na glavcinjata od vasite bebenca imate kako nekoi korkcki zolti,ne znam tocno kako se vika toa, znam deka skoro sekoe bebce ima. Prasanjeto e kako da se iscisti ili da se spreci natamu. Pozz do site