Моето има од чико играчка за на креветче во едно и проектор. Ама мојата не заспива, и се смее, се радува За подлога од loco croco, на преклоп, преубава, презадоволна сум.
И јас немав млеко. Иако мислев дека имам, ми кажаа 30 АД и да ја клавам на града за мајчино. Бебето плачеше многу, а јас убедена дека цица. Кога бевме на прва контрола после 7 дена, ми мереа подој, сум немала млеко и обавезно ми рекоа да и давам по 60. (Бидејќи немав воопшто млеко)
И мене ми се случува преморена да не можам веќе и да ја оставам на безбедно на кревет, два три пати, да си лежи будна и јас да заспијам, сабајле ја наоѓам заспана се е во ред, подобро така отколку во раце и кој знае во сон што може да се случи. Не си единствена, од многу грижи, главата не знаеме кај ни е. Си имаат тие инстинкт природен, не зависи се од нас, и господ помага... одмори се
Пробај да го покриеш со ќебенце, нормално да има проток за воздух и ѕиркај го, знаат да се изместст, на мојата светлината и пречеше
https://www.encimenci.com.mk/pernica-za-bezbedno-spie-e-sevi-bebe-2-176-0 Ваква, не сум сигурна дали се вика така, јас си ја завикав
Ако 100 % немаш млеко прави по 60 па види колку пие, почни 40, 50... и види само ќе си каже колку сака, ако пак имаш малку измолзи се и види колку... брзо зголемуваат колку им треба... не се плаши да зголемуваш, само постепено не нагло... од 30 на 60, туку 40 па 50... се зависи од тежината на бебето, не пијат сите исто. Неговата тежина поделена со 0,7 помножена со 100. Толку вкупно (отприлика) треба да испие дневно. Подели со колку оброци му даваш и ќе добиеш колку треба да пие. Не мора прецизно до милилитр секој ден, ама отприлика толку
Мајки многу сум загрижена, вчера правевме 40 дена..бевме на гости супер поминавме, кога дојдовме дома почна хоророт..и дадов 90мл но пак плачеше, па и дадов уште 30 но ништо нејќе да се смири..по кутијата пишува за нејзината недела 120мл но џабе, а иначе и давав по 90..почна да се тегне да плаче непрекинато, па земавме сируп нурс харвеј и се искака и по некое време заспа но во сон пак се виткаше и си прди цело време. савајле испи само 30мл..дајте некој совет, прво ми е и во паника сум.
јас не доев воопшто, уште во болницата ми носеа по 50 мл млеко да и давам, дома продолжив со 60мл, не секогаш го пиеше цело, ама го давав строго на 3 часа не порано
Здраво. Само што наполнија 2 месеци и ќе примаат 6валентна и рота. Е сега поголемото од вчера е со секрет и блага температура, а бебињата засега немаат симптоми. Терминот за вакцинација е утре. Дали чекате прво да помине некој ден, дали ќе пројави бебе нешто откако било во контакт? Или е важно во моментот на вакцинирање да е здраво?
Здраво некоја мајка на машко бебе да ме советува. Не знам дали ние не правиме како што треба и зошто е така. Неколку дена по ред ми се подмочива нагоре или од страна накај мишки или кај стомакот памперс користиме 2ка пробав и 3ка еден друг чисто како поголем пак се подмочува и ќе се разбуди вриштејќи мачно е поготово ноќеска цел кога треба да го пресоблечам. Нагоре му го местам така сите ми кажаа ама како успева на затворен памперс да се измоча плус пробував постегнат ама џабе. Чаре? 3недели сме
Нема потреба за нагоре да му го местиш. И мене истото ми се случуваше, од тие рекла казала муабети, ама кога не знаеш па слушаш се. 2 дена помочан ми беше константно, секоја пелена и престанав, од тогаш наваму како е тала го оставам. Јас преглед прво кај матична и крвна слика правам и после одиме на вакцина, секогаш. Матичната ми рече јас велам добра крвна слика е зелено светло за вакцина. Сега пред да прими и црп правевме зошо свекрва ми, беше поднастината дома.
Штом плаче и прди, се витка бебе грчеви се. Ке го масираш на меше, ставај го во топла вода да поседи, масирај стапалца долу, после тоа какаше моево бебе секогаш, педијатарот кај што се породив ми кажа и дали до тоа дали то топлата вода во коритце, битно нешто палеше да се искака. Топло на меше ставај му. Ако имаш од тие појасите со семки од цреша можеш од тие, ако не стопли тетра со пегла и ставај на меше. Кружни движења на стомачето во правец на стрелките на часовникот. И види кој капки за грчеви ке ви помогнат, нас ни помагаа Колиеф.
А за отварање на курето? Јас му го отварам мислам свекрва ми пошто јас имам страв преку еден ден после бањање пошто педијатарот рече да не го отварам меѓу мењање пелени пошто му ставам павловичева. Вие?