Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

2ро машко ми е, ни на првото ни на ова му го кревам нагоре курето. За отворање на првото кон 2 месеци по малку почнав па му се отвори на 6м, потоа така ретко некогаш ако дозволеше пробував, 5 год е и неможи лесно да се отвори, на второво досега не сум му отворала, 6 месеци е. Велат сами ќе си ги отворат со играње :D после капење и го фаќа и си ужива :rofl: :rofl:

2. atz1995

atz1995 Истакнат член

До 3-4 мес педијатарот го проверуваше и еднаш двапати свекрвата го отвори. Од 5 мес додека го бањам во коритото повлекувам по 3 4 пати нагоре надоле. Со водата лизга подобро и така не осеќа. Инаку и мене ми велеа до година не отварај, но да бидам искрена никаде не сум прочитала некој да има проблем што отварал, а за проблем кај тие што не отварале сум читала илјадници.

Slonce91, Hopeeee, KikiKviki and 2 others like this.
  3. Larea

Larea Истакнат член

Не сум му го местела нагоре никогаш така ми рекоа и во болница и пстронажна. И му го отварам од прв ден дома после секое бањање, сега му е скроз отворено и нема потреба тоа да го правам, само отвараме и чистиме. Педијатар ни кажа да отвараме. 4 месеци сме :)

Carolin., KikiKviki and DaisyDream like this.
  4. Isabel

Isabel Популарен член

Дали имате некакви промени на брадавиците вие што доите? Приметувам на двете гради на ареолата како малку потемно на местото каде што турка бебето со долната вилица.
    Дали може да се направи ехо при доење и кој доктор препорачувате?

5. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Eho moze, a mamografija ne. Čapova vo Sistina odat moive drigarki, licno ne sum bila.

Zenski, Zyrtec i Flixonase smeese li za doilki? Vo bremenost mi odobri ginekologot po potreba (ne sekoj den). Ama ne mi e na smena sega, do utre ke zbudalam. Cela se zatnav i oci usi sve me cesa :drunk:

Isabel likes this.
  6. 0ли

0ли Форумски идол

Мислам дека треба да одложиш вакцина. Мене така ме советуваше педијатарот кога поголемото ми беше настинато со блага температура, една недела почекав иако не го префати бебето.

Limeta likes this.
  7. Larea

Larea Истакнат член

На колку време ги менувате лепенките на местото од вакцина? И дали ги користите само дента или повеќе денови?

8. Carolin.

Carolin. Популарен член

На 6-8 часа се менуваат, јас ставам 24ч после вакцина

Larea likes this.
  9. MartinaMM

MartinaMM Истакнат член

Во советовалиште ми рекоја на 6 сати да ги сменам, јас ги сменав на 8 скоро 9 саати. Ако не крева темп само едниот ден е доволно ми рекоја.
    Вторите лепенки ги остајв цела ноќ.

DaisyDream and Larea like this.
  10. Larea

Larea Истакнат член

Фала тии :hug:

Carolin. likes this.
  11. Larea

Larea Истакнат член

Не ја изиритираа кожичката? Ми рекоа може како алергија да се појавело од гелот

12. MartinaMM

MartinaMM Истакнат член

Кај нас па те советуваат да си носиш на лице место при боцкање им ги ставаат.
    Немаше никаква реакција, а и на самите лепенки пишува дека дејство има 10 часа.

Larea and DaisyDream like this.
  13. Carolin.

Carolin. Популарен член

Да да, штом го боцнат и наредните 24ч. Му менувам лепенка, толку ја носи.

DaisyDream, MartinaMM and Larea like this.
  14. DaisyDream

I moevo 43 dena denes, mislev projdoa grcevite, ama izgleda ne. Uste ima ama razlicno e. Ne vristi tooooolku sega, ama dodeka se pokaka horor e ( ne sekoj pat, nekogas lesno si kaka). Sabajle od 5 skoro do 8h se macese, koga se iskaka kako pocna da se smee, dusice moe.
    CoLactase i Nurse Harvey terame zasega. Se nadevam pobrzo ke pomine

Nego pocna da mi povrakja majkicki.:( Dali vi se slucilo, ama ne odma posle podoj, tuku po pola saat, saat, a eve sega povrati posle 3 saati od cicanje (spiese, stana i povrati zasireno mleko). Epten me zagrizuva, cetvrtokot povrati 2 pati, vcera i denes ednas. I mnogu se streka, ne bese vakov. Epten malce cica na nekoj podoi, eve denes koma e i po malce cica i zaspiva, zeleni kakuski povremeno ima. Vo komsii da tropne nekoj, odma skoka. Vise pamet nemam od grizi. Ispraven go drzam pola saat posle cicanje, i pak koga ke go legnam vrakja, i kako da si go golta pak, ama toa taka strasno zvuci i odma skokam da ne povrati.

Ouranio.toxo and KikiKviki like this.
  15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

И мојата така враќаше ако сакаше да поврати вртеше глава на страна до 6 месеци се регулира рефлуксот до тој месец и мислам дека можат да јадат и дишат наеднаш после 6ти месец престанува.
    За штрекањето пробај со бели звуци погласно да биде д асе фокусира на звукот а не на тропањето. Кај нас помагаше дожд со грмотевици па ти ако сакаш и блендер упали гајле нема :)

DaisyDream likes this.
  16. DaisyDream

Fala drugar na brz odgovor....taka mi dojde mi se nasobra ke puknev :hug:

Brpbrp likes this.
  17. Fenix05

Fenix05 Популарен член

И моево денес 2 пати после спиење поврати одма, џабе ми спие на наведнато душече не помага и тоа е. Само што јас се приметувам дека сум поопуштена кога повраќа не рипам зошто гледам дека веќе и тој нормално го прави тоа главче на страна повраќа и тера понатаму. И моево се мачи некогаш да се искака, баш му се приметува кога го мачи нешто дури и заспивањето му е си тажни фацуле. За штрецање исто, има денови кога е најтивко на свет и од еднаш ќе срипа и плаче а немало никаков звук.. малецки се уште :inlove:

KikiKviki and DaisyDream like this.
  18. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Знам како ти е мојава кога фаи да плаче првите 3 недели аи викав аман господе што ти згрешив толку да ми дадеш уште едно вакво плачиво дете нема да издржам и преку ноќ се смени тоа дека било гладна не ради грчеви. И посче тоа се смирив иначе бев спремна во Бардовци да одам. Затоа секогаш сум викала подобро физичка работа ќе работам бар знам ќе легнам да спијам и ќе бидам одморена, со психичка нема ни да заспиеш освен со лекови.

DaisyDream likes this.
  19. klinkata

klinkata Истакнат член

Нормално е
    Ехо може после 2 месеци од кога ке се прекине да се дои. Така мене ми кажа матлниот гинеколог

20. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Zyrtec немам користено, Flixonase имам порано користено. Во бременост 2 3 пати само ставав Тафен. Пулмологот ми одобри и ми рече штом е локално нема гајле, ако имам потреба да ставам. И сега како доилка ми одобри, така да прсни слободно.

DaisyDream likes this.