Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. JustBeautiful

JustBeautiful Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2011
    Пораки:
    666
    Допаѓања:
    1.295
    Здраво мајки, ние сме скоро 6 месеци и пред месец дена почнавме со вкусови. Моментално пие сокче - морков, јаболка, круша меѓу оброци млеко (ад). И насабајле почнав пред некој ден кашичка - банана и јаболка затоа што сабајле почна да не сака млеко сака да си игра повеќе и се молиме. Не сакам да брзам со кашички и затоа одам полека. Не знам дали има врска јадењево или нешто друго е проблемот. Од мало бебе ова ни се нема десено. Денес од поручек нејќе млеко само чај. Кога му давам млеко плаче. А цел ден цивка, вика, се смее на глас и како грлото да го грепка. Да не е тоа не знам? Едвај заспавме од плачење, а со плачењето уште повеќе се надразнува. Вечериња спие и станува за јадење на 2,3 саати секогаш си пиел убаво. Сега станува на брзо и плаче, одбива млеко и само чајче малце, го кревам, го нишкам и така во круг. Досега не сум го кревала ноќе право продолжувал со спиење (зборам за после 2риот месец). Сте имале вакво искуство, да фати грло и да не јаде, дека моја претпоставка е тоа? Ме фаќа паника да не остане гладен да не го напнав со вкусови ама цел месец си е океј… или проблемот му е грлото… Ќе го носам секако утре на педијатар, така случајно некоја ако има да пише.

2. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Јас колку што знам за утринските каши треба да бидат со житарка за да воведеш како оброк. Иначе со првото од 4месеци почнавме со вкусови и на 9 месеци скроз го откажа млекото и до ден денес не пие. Можеби е во скок штом плаче и одбива јадење неверувам да му е грлото па да не јаде, сепак консултирај се со педијатар.

На JustBeautiful му/ѝ се допаѓа ова.
  3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.198
    Допаѓања:
    24.606
    Ни сок ни чај се дава дава на бебе, како да пие млеко ко се заситува до шеќерите од чајот и сокот.
    Вкусови се даваат со кашички не со сокови. Тргни скроз чај и сок, давај кашички со житарки, види во темата Воведување на цврста храна.

На 1001Ana1001, Maja1986., MartinaMM и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Maja1986.

Maja1986. Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2023
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    308
    А кога внесе оброк ?

5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    На 5 месеци.

На Maja1986. му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Maja1986.

Maja1986. Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2023
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    308
    И јас планирам од 4 месец да почнеме со вкусови , па собираме информации сега

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Јас искрено побрзав до 9 месеци да има 3 оброка ради градинката. Зошто они имаат доручек, ужинка, ручек до 12 часот и после во 14 часот ужинка повторно. Они немаат опција за млеко т.е. не даваат за да би можела некако да го одложиш тоа. :)

8. Maja1986.

Maja1986. Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2023
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    308
    И јас ради таа причина ќе брзам , само дека прво ми е , па све ова ми е непознато како иде што иде како падната од Марс :rofl:

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mellow

mellow Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2020
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    70
    Мајки веќе немам памет што да правам со некакање..:|

Скоро 2 месеци е бебе до скоро какаше нормално по 2,3 пати на ден.
    Цица и пие ад комбинирано.

Почна да кака на неколку дена,се мачи.
    Највеќе тераше 7 дена без какање.
    Пред 4 дена последно се искака густа кака ,верувам тоа дека е од ад тоа.
    Меѓутоа кажете ми колку е нормално да не кака вака кога е на комбинирано??

Многу ми е жална за гледање.
    Јас пијам и компот од сливи,и пазам на исхрана, ја масирам..се што треба правам ама џабе...

10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Да пробаш со ИТ млеко за какање да видиш. Ако е само на ад би какала на 5 дена. Мојава е на специјално ад и кака на 3 дена и тоа не обилно кој знае колку,а има по 5 оброка по 170мл

На mellow му/ѝ се допаѓа ова.
  11. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.921
    Допаѓања:
    4.962
    Zeleni kakuski, ste imale? Ima od nedelata cat-pat, edna zelena stolica, posle normalna zolta vo tekot na denot.
    Preeska pak ubavo cicase i kakaze, apla zelena. Vaka dobar e osven sto povrati sinokja.

12. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Јас правев ехо додека доев кај Маја Чапова во Систина. Баш намерно ми го закажа така ехото зошто имав дијагноза од претходно и сакаше да види дали ќе има промени по пораѓај.

На Isabel му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mellow

mellow Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2020
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    70
    Од кои ад има ИТ?
    Јас и давам Аптамил од него знам дека нема такво..
    Ќе и го сменам да пробам да видам можеби и до аптамилот е..

14. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.287
    Допаѓања:
    6.794
    Дали пиеш некои витамини за железото? Или некои други мултивитамини кои содржат железо?
    Може е резултат на тоа. Во мојот случај е така. Ама е скроз безбедно за бебе ако е од тоа.
    @mellow ние на доење бебе старо месец и пол исто ни се јави запек пред една недела
    Исто како тебе и јас јадев смокви, сливи, па на крај веќе 6ти ден кога дојде да не е какана ставив глицеринско чепче една третина па си се искака без проблем. Од тогаш сме немале мака а јас внимавам на исхрана повеќе. Млечни продукти не внесувај или намали ги минимално од тоа се стварало запек кај бебе. Треба и тоа да внесуваш за балансирана исхрана ама додека имате мака намали ги.

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Новалак има. Кај аптамилот се вика комфорт https://zegin.com.mk/mk/aptamil-comfort-1-400-g

На mellow му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Dimssi

Dimssi Активен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2024
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    27
    И ние бевме така, ни рекоа да почекаме да помини некој ден, па и направија преглед, па потоа ја вакцинираа. Зависи од ситуација, може и крвна слика да треба.

На Limeta му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    2.465
    Читав дека во бременост и доење е нормално да се промени пигментацијата на брадавиците, не е нешто многу променето-минимално е, но сепак малку ми е страв.
    @atz1995 фала ти.

18. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.921
    Допаѓања:
    4.962
    Ne pijam nisto. Multivitamini samo, tie istite vo bremenost sto gi zemav, ama tie veke vtor mesec gi teram, nemalo promena do sega.
    Se cuv i so pedijatarot, rece da sledime slednite stolici kako ke bidat, pa ke vidime. Fala.

На Dimssi му/ѝ се допаѓа ова.
  19. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    1.027
    Здраво ни падна папочето пред недела ипол ама се појавува како засушени трагички од крвца нормално е? Го чистам со хидроген

Пишав и во нега ама тука е поактивна темата

20. Larea

Larea Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2020
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    633
    Да нормално е, чисти убаво, ќе ги снема и со бањање.

На KikiKviki му/ѝ се допаѓа ова.