Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Јас пред некој ден престанав со биогаја да давам ,бебе врзува по 5,6 саати навечер се буди сабајле накај 6,цица и пак кома.
    Јас мислам дека со пробиотик бетер и беше. Иако педијатар и на мене ми рече обавезно еднаш дневно..

И од д3+к1 гледам дека има грчеви,секогаш кога ќе и го дадам се витка како црв,и рика плаче.

DaisyDream, Giinna and Ouranio.toxo like this.
  2. Carolin.

Carolin. Популарен член

Влијаат пробиотиците премногу. Не се што даваат е добро верувајте. Некогаш и има вистина у муабетот на мајка ми, ние демек пробиотик ви дававме. И да знам дека во друго време живееме, близок пример имам каде бебе без пробиотик беше мирно и без грчеви.

lackygirl, Larea, DaisyDream and 2 others like this.
  3. annamommy98

annamommy98 Активен член

и јас мислам дека цело време се грчи од пробиотикот давам линекс пред некој ден и го прекинав 2-3 дена и некако ми стоеше по мирна и многу по лесно какаше, се мислам дали да и го прекинам на цело ама некако и ми е страв :?:

Giinna likes this.
  4. Giinna

Giinna Популарен член

@Мариаа. @Carolin. @annamommy98
    Исто не се витка воопшто неколку дена. Какањето и е многу полесно. Изминатиов период почна да кака на 2 дена и точно змаевме кога ќе се искака пошто со саати се мачеше, врескаше и на секое прдење плачеше и нозете кренати у воздух, а сега мн полесно се олеснува и секој ден обавезно. Исто столицата и беше воденеста со зрнца и обавезно со секое какање од глава до пети ја пресоблакав пошто и пропуштаа пелените (слипи, бејби лов, виолета, кан бебе), а сега си има густа столица и без зрнца.
    Преку ден е скроз мирно дете, весело, смирено, ко што кажав и сама да ја оставам ќе си седи, гледа во некоја точка или цртани и пуштам ужива, мавта со раце, преде, гуга, се смеее цело време кога и збориме, значи тотална промена овие денови.

5. annamommy98

annamommy98 Активен член

Исто многу се мачи за какање и прдење секое сабајле штом стане од сон ќе се вртка ќе напнува и се додека не и помогнам неможе да се олесни и помагам така што и ги претискам малку нозите…инаку денес кога се искака имаше малку крв незнам дали е нормално оваа… ја чекам да се искака пак ако има пак ќе ја носам одма на матична

Attached Files:

Giinna likes this.
  6. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

4 nedeli

Pa mislam okolu 2 nedeli redovno.
    Sega nema grcevi, zatoa prekinav. Ponekogas samo koga se zali i potesko kaka mu davam.

Inaku se mislam i jas za probiotikov dali da ekspreimentiram. Da go prekinam 2-3 dena da vidam. I mojov e mirno veselo bebe, grcevi vekje nema kako sto imase, samo koga kaka se maci (ne sekoj pat) i kenka i place.

7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Зависи големото колкаво е. Јас нема шанса да го излоирам големиот. Нон стоп го бацува, го гушка, нема теорија да не му се приближува.
    Све убаво, ама без да мислиш дека солам памет, немој да пушташ цртани на бебе бар до година, ако не повеќе.
    Јас имам син од 4.5 години и бебе скоро 5м. На големиот нњ му пуштав до 18м никакви цртани. Бебево се врти одма кон тв кога гледа брат му, и го носам у друга соба.
    Не чини за видот, не чини за развојот на мозокот. Најдобронамерно.

Fenix05, Hopeeee and Giinna like this.
  8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

К
    Крв во столица најчесто е знак за интолеранција на нешто, најчесто млечен протеин или на лактоза.

9. Maja1986.

Maja1986. Истакнат член

Дали бебчињата ви спијат на перниче или ?

10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

На тетра спие колку да се каже дека е на перниче :)

Fenix05, KikiKviki and Maja1986. like this.
  11. Larea

Larea Истакнат член

Спие на ептен тенко перниче, за почесто да му менувам само навлака за перница

12. Sanja1311

Sanja1311 Активен член

Од каде ја земавте подлогата пијано?

13. atz1995

atz1995 Истакнат член

Јас воопшто не давав пробиотик. Од ради реда ставав colief докај 40 дена, но реално никогаш бебето немаше проблем со грчеви. Можеби е до капките не знам.

14. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Од андреј компани. Ама сега имаш на акција во бебе супермаркет 990 денари или нарачај си од Пики мислам дека 650 денари беше. :)

15. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

И давам веќе 4 дена инпак се нема искака 2 дена, денес ќе видиме…а цело време има гасови и во сон го дига нозете, се витка, не знам дали да продолжам да и давам или не…

16. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Nekoja da me sovetuva kako da mi spie beba mavecer kako do pred nedela :D prethodno znaese navecer od kaj 9 10 da se uspie da stane na 2 3 saati za jadenje i odma a prezaspivav arno ama od sabotata dali deka imase grcevi piska ili ako ne piska ke dremen 10 min i posle e budna i nemozam da ja uspijam min den do 11 vcera do 1 a denski se e vo red. Denski sne na svetlo ima galama navecer e tivko barem toa go sledam ama nezz sto pravam greska. Prozori na budno do 1ipl saat do kaj 17casot posle sme katastrofa spie 15 min i budna e posle i nis ne pomaga da ja uspijam

17. AlchinovaR1979

AlchinovaR1979 Истакнат член

Бевме да , задоволна сум од прегледот. За нијанса сме подобри. Ни прекинаа пробиотик, изгледа тоа најмногу му правело проблем. :( Сега почнавме и со вкусови и дефинитивно има промена. Ти благодарам што не мислиш.
    Како сте вие?

KuklickaSk likes this.
  18. Ouravanture

Ouravanture Истакнат член

Добро мајки, само моево не плаче за јадењето ноќеска, само си го цица палецот тоа значи е гладна ама чекам да заплаче за да и давам да јаде маа јок тоа више 3 недели. За преку ден не е проблем ама за ноќеска?
    Еве вчера завчера па и позавчера бев во кома од што бев заморна, знам да се будам по 5 6 саати одма ја дојам истовременпо спие а претходно по 3 4 па и ретко 5 саати. И имам ставено аларм, ама не слушнав.. :worried::worried:
    Има 4 месеци

19. MartinaMM

MartinaMM Истакнат член

Јас мислам ако напредува во килажа, да не ја разбудваш намерно. Барем мене таке ме советуваа педијатри, моето од 3 мес почна да спие од 10 до 6 наутро, цицаше и продолжваше пак до 10. Е сега еве при крај сме на 4ти скок, таман реков убо поминавме, пред неколку вечери почна да се буди накај 3/4, јас после подој ја држам испраена оти има рефлукс, а капам за спиење, оти се навикнав до 6 да спијам. И јас како @Kikikikiri0405 се прашвам како да спие пак до 6 ама знам дека нема како шо сакаме ние :lol:
    Ќе си менуваат постојано,

Larea and Kikikikiri0405 like this.
  20. Ouravanture

Ouravanture Истакнат член

И ние сме при крај на 4тиот скок. Лесно поминавме, пу пу. Како да не сме имале скокови до сега.
    Е моево спие по 12-13 саати уште од почетокот, така и е навика, се надевам ќе биде и понатака. Пред тоа знаеше да се расплаче за да јаде, ја дојам и одма заспа.
    Сега на овие 3 недели само кога си го цица палецот тоа слушнав одма ја дојам, па од позавчера дали од замор или тивка беше ќерка ми и неколку пати ја имам гледано коа си го цица палецот, гледа нешо околу па заспа или си го цица и спие истовремено но не се слуша. :worried::worried:
    Сабота сме на контрола па ќе видиме дали напредува.
    Инаку кога им давате водичка на бебињата?:?: