Навечер со заспивање сме хаос. Ја бањам во 8 , 8 и пол и веќе кај 9 и нешто цица и е заспана. Станува по пола саат со плачки и сака да ја нишам да презаспие, по пола саат исто, се до 11 и пол,станува секој пола саат. Претходно во текот на денот ја успивам навреме,следам прозори на будност. Нели е касно за толку мало бебе(месец и пол) да заспива тек во 11 и пол? Каде грешам со заспивањево навечер? Дали треба рутина да сменам?
Некогаш ќе ти заспие во 9 некогаш 12,1 зависи. Мојата константно од 2 месеци почна да има рутина и да заспива до 22 часот. Твоето не треба да заспива пред 22 часот така да си е таман бебе. Да не го спомнувам големиот како бебе дека само 2 часа му се собираа од текот на денот спиени 22 часа биден беше така да се е нормално
Бебето има месец ипол? Моето прво до 2 месеци не знаеше кога е ден, кога ноќ Се случувало да заспие накај 20, па да се разбуди, па пак да се успиваме и така цела ноќ, посебно доенчињата се такви. Ќе фатите ред
Јас бев навистина задоволна од шампонот на мустела, специјално е за тоа. И исто така го мачкав со рибино масло малку, па со чешел(посебен со едни топчиња мали на врвовите) го стугав во сите насоки. Веќе успешно месец ипол - два се нема ништо појавено
Малите бебиња т.е новороденчиња заспиваат покасно. Пишува за тоа и на dr goodnight. После 3тиот месец треба да се стабилизира и да заспива до 9 часот. Сепак терај си иста рутина навечер и ќе научи човекот
Ako si jade preku den nema zosto da ja budis nokje, primer od 12 do 6 sabajle ili 7 slobodno neka si spie. Im treba I na niv podolg son od 3 saati, im se odmaraat i crevata i drugite organi. Toa so prstot e Faza. I mojata se budi I si gi bacuva I lize racete vo 4 navecer, nikoj da ne ja zamara, I pak kje si zaspie. 3 I pol meseci e, od mesec I pol nokje mi spie od 1 do 7, ili od 12 do 6. Sama taka si pocna. jas mislev deka treba da ja Budam, patronaznata i pedijatarot rekoa ne mora ako jade dovolno preku den I si napreduva
Nema steta da i davas ako go pie. Pij i ti caj od ovie za doilki, sodrzat kim, anason itn, ili kim svari. Jas so jogirt jadam kim si stavam vnatre i go pijam. Mozes i so cajce od anason da probas, toa deluva kako spazmolitik i gi opusta crevcata. Moja drugarka do den denes im dava na decata koga ne kakaat, a golemi i se vo skolo odat. I jas ne sum za davanje voda i caevi nepotrebno da se duva , ama koga imas maka ke probas. Nema da ti spie kako do pred edna nedela. Beba e mala, i menuva, i ke menuva. Kako sto znam kolku moevo e nekade, okolu mesec i nesto. Rano e za red, ne znae ni den ni nokj, baska grcevi ako ima, baska skokovi ke pocnat i ke ima denovi koga cel den spie, i denovi koga ic ne spie, nekad ke e nervozno, itn. Kolkavo e tvoeto bebe majka? Citav nanazad i drugi se zalea od probiotikot, pa na misla sum da prekinam nekoj den da vidam kako ke bide so stomaceto. Mnogu bolno kaka. Mesec i pol e mojov. So refluks i mojov e. Pedijatar mi kaza da go drzam isto taka ispraven 30min posle podoj (ne mi se zivee tie 30 min od muka nokjno vreme ) i da ne go prejaduvam. E sega poso e lakom drugarov, koga da go prekinam, kako ke znam kolku e dosta a koga e prejaden, koga cica? Mnogu brz cicac e, za 5-10 minuti sve prazni mislam
Не се средивте мила со рефлуксот? Моево да не го подречам откако почна да подригнува и сам лежечки не бљуцка толку често плус под душечето ставивме пешкир малце накосено да е по препорака на педијатарот и супер е не го држам веќе исправен многу ретко кога мене ми се гушка така и моево е брз цицач макс 8мин на града е. Инаку почна многу да е немирен тегне града пушта звуци мрда со цело тело имате претстава зошто? Исто така во спиење си галами ммка нешто мм жив ненаспан е за на работа јас веќе отрпнав
Ne mila. Na moevo mu pocna refluksov minatiov cetvrtok. Bas na 40dena. Pred toa bluckal nekoja kapka i toa retko. Sega mlazovi niz usta i niz nos. Nekogas vo ista sekunda posle cicanje. Nekogas po 2 casa, vekje svareno mleko povrakja i toa mnogu. Sve e potop. I toa go drzam sekogas ispraven pola cas, go tapkam da zdrigne (ne zdriga sekogas). Sega i so pauzi, cica pa go prekinuvan, ke podrigne pa pak go vrakjam na grada. Mi se smaci i presoblekuvanje i na strek celo vreme sme. Posebno nokje koga spie samo slusam dali ke vrati. I ako imam srekja da ne povrati, go slusam kako go vrakja mlekceto, pa pak go golta i ika posle. Zasega 2 pati dnevno povralja vo prosek so celovo pazenje. Si vikam gladno da ne go ostavam, duri zal mi e. Inace vcera se prespa, denes ic ne spie, kenka zaplakuva cel den oko ne sklopi. Ili refluksov go maci, stomaceto nesto ili nekoj skok e pak mislam , drugo dete ko da imam denes. I na gradive cela nervoza ja istura
И ние сме со рефлукс ама јас не ја држам веќе после јадење исправена. На цицање кога е ја ставам на перница обична, раката под неа а нозете и ги закосувам накај мене за да и паѓаат надвор од перницата и така главчето и е повисочко кренато. Од друга страна повраќа од втора недела е сега е 2 месеци и веќе и она научи како да си поврати, не се мачи. Иначе 2 пати на ден повраќање не е ништо... По 2 пати на секое јадење ми повраќа. Повраќа и по подолго време од јадење, на релаксатор кренат на највисоко повраќа, затоа џабе држење ми е после јадење. И давав 2 недели и од сирупот за рефлукс и на почеток помалце повраќаше и количински ама последнава недела пак иста песна и престанав да и давам. Инакуу јас пак. Пред некој ден се жалев дека не спие, сега да се пожалам дека мн спие. Мислам не многу, спие точно колку треба да спие ама не јаде кога е будна. Цица малце и заспива. Не ја спуштам на кревет, продолжувам да ја држам и по 5 мин пак ќе се разбуди, ќе повлече 2-3 пати и пак спие. Ако не заспие пак нејќе да цица, си се гледаме само. На комбинирано сме, па и давам шишенце кога не цица убаво ама често и шишето го вртка долго време. Не знам дали да ја будам кога ќе заспие убаво а не јадела како треба пред тоа? На пладне ми заспа 1 саат, а малце цицаше и коа стана нервозна, плачки, ја тегнеше градата, а кога ја будам па не станува, нејќе ни шише во сон.
А и моево знае после спиење да поврати, си бљуцка си повраќа уште од време на време и млазови ама веќе се научи а и јас ваљда се опуштив па не се тресам. Не се засркнува само на грпче нека лежи а главчето на страна така нема шанси да му залетне. Исто некогаш си го чува во дебелите обравчиња па си го голта јас го стискам на образ па истекува и кога цица главче повисоко од нозе, ова педијатарот вака не советуваше. @Giinna јас кога прашав баш за овој проблем педијатарот ми рече остај го детето да спие кога ќе сака само ќе бара и ќе цица (моето супер напредува плус е експресен цицач, над 5мин веќе е нервозен дека го враќам на града) џабе кога е успан јас го будам а тој лажно мрда со устата само ми ја џвака брадавицата за да не го замарам абе кликери се од мали
Исто после 5 мин веќе нејќе пак да фати или што викаш само ја џвака брадавицата. До скоро по половина час на града цицаше, и сега не верувам во тие нејзини 5 мин дека се најала затоа ми е мака. Ми викаат може научила да влече како треба и со тек на време се скратува времето на подој ама пусти страв пошто првиот месец го заокруживме со 3ипол килаа родена 3050 изгуби тежина, па враќавме и сега кога пркна малце страв ми е да се опуштам . Следна недела ќе ја носам за рота па ќе ја мерам во чаир, срам ми е веќе кај матичната да идам секои 10 дена и да проверувам кало стоиме со килажа. Ова мужов вика нема што срам а кога ќе му кажам влези ти внатре со неа а јас ќе ве чекам надвор нејќе да иде
Задолжително чешлање по неколку пати во денот особено во обратната страна на растењето на влакната, не чешлање за правење фризура туку да се размрдаат жлездите и корењата на влакната. Како чешање повеќе му доаѓа отколку чешлање, кругови, напред назад...
Нов ден, ново прашање се појави брунчиња на образите и црвенило… дали е нормално? Направивме 40 дена и почнавме со гости пополека..некој сака да ја земе во раце, дали може да е од тоа или друго е? Иначе имаме многу бел тен
Скоро Исти денови исти прашања ние. Штом е бела нежна е и ќе појавува почесто од потемни бебчиња. Тоа биле бебе акни, ќе се повлекуваат сами со тек на време. Јас не давам да ми го бацуваат и фаќаат по лице. Ако лежи на нив давам тетра пелена зошто моево беше баш лом и сум убедена дека му се влошува од детергентите за нашата облека
Kaj mene od start e taka probaj ne stavaj omeknuvac da vidis ili smeni ako mozis samponce kaj nas posle banjanje bese mn crvena i sega znam od samponot deka e isto e mn belka vo lice sega mackam plus i za atopicna koza po preporaka na pedijatar i vednas snemuva @DaisyDream da 1 den se razlika nie sne na 2ri inaku znam deka ke menuva ama nekako kako na inat da placese a otposle deka veke bese mn izmorena vcera ja iznesiv saat i pol na vozduh setavme i spiese mn ubavo da ne si ja urocam neznam dali bese do vozduhoot ili do sto ama sega znam deka e odmorena i pak si ona moe bebe sto si bese donekade
Со масло за тело што го мачкаш малку на главата 1ч пред бањање и со чешле, обратно чешлај и масирај. 2 пати ова го направив и не му се појавија од тогаш. Ке поминат сами од себе, скоро сите бебиња ги имаат.
Ние сме 13 недела и маки ни е со спиење навечер Следам прозори на будност но некогаш навечер ми станува на пола час и тераме до 1 сат Давајте совети Оти Панонија ме фаќа да на го тера тоа темпо