Иста бев и јас на таа возраст почна да се одбива. Изгледа тогаш веќе сфаќаат што е што и како тече се измолзував уште 2-3 недели пиеше и потоа за жал преминавме само на АД.
Off lele znaci I tvoeto place strasno I bas ti e soodveten zborot derenje I moevo vo posledno vreme e takvo
Зрнца ким во кесичка, 5 ден. Овде прочитав како се прави, 5-6 зрнца да провријат во 50мл вода, оставам малце да се подизлади и во истата вода мешам пола малечка лажичка бекутан чај за гасови. Мада знам луѓе и само ким дека даваат, без бекутан чајот. Ова? Јас користам новалак ар, не знаев дека и вакво постои. Некогаш помалце повраќа и количински и помалце пати во денот, некогаш све што ќе изеде и е повратно на неколку пати по оброкот Прв пат слушам за сето ова а и матичната ништо не спомна. Дури и сирупов беше ко последна опција, да пробаме ар формула, да пробаме висока перница и држење на бебето на високо и ако со сето тоа не се намали повраќањето ни кажа има сируп ќе го препишеме и тој ама само 30 дена се дава. Некако по гестикулации ми личеше дека не е баш за сирупот и поради тоа после некое време кога видов дека не помага и го прекинав, не го пиеше 30 дена
Ајде ќе го имам и тоа на ум, фала ти. Имате и вие искуство со рефлукс? Знаеш дали прави посебни испитувања она или само препораки и совети за што да се превземе?
Да, но само она го препозна и ја најде причината за рефлуксот. Други доктори ми викаа нормално е да повраќа, се прејадува. Мене не ми личеше нормално и излезе не е. Немаше потреба од плус испитувања, и јас на 2м го однесов. Ама ми кажа што се може да се испита, ми кажа ако сакам може одма, може и да почекаме дали ќе се смири со советети од неа. Матичната ми го даде тој сируп, Наташа беше против и го прекинав. Повраќањето му се смири, само уште имаме проблем со атопична кожа.
Бебе е три месеци, баш се менува, почна некако да ми повраќа. До сега воопшто не повраќаше, ептен ретко. Од вчера почна количински повеќе да повраќа и неколку пати во денот. Исто и со цицањето порано цицаше 20 мин, сега едвај 15 мин со плачки при крај. Искуства?
Да тоа е само кај нас во лименка е. Само тоа ни помогна еве ја 170мл пие и на стомак е после пола саат свртена ни повраќа ни ништо и значително и се намалија и грчеви и се и каката нема веќе зрнца кремаста смеса е.
Ехее добро е комшииве и социјална служба што не ми викнаа за првото од дерење ден и ноќ до толку што без глас остануваше ден и ноќ.
Здраво бебево 3 месеца се буди плачејки трае од 10 до 30 мин. вреска ,црвенее,нит слуша,нит шише,цуцла,нит на допир реагира се одерува плачејќи веќе 2 дена. Како да го смирам,што да праиме ако е фаза,долго трае?
Може ли да ми пишеш тука или во порака што ве советувала да правите и што ви помогнало Фала ти, ќе ја пробам и јас таа формула. Ние веќе треба да ја вртиме на стомак ама со повраќанициве тешко пред јадење само а тогаш е нервозна и тоа 2-3 мин макс дали лежи на стомак
Пробав и со Алгорал, и со АР формула не помогна. Со АР дури бетер, од 4 оброци сите ги поврати. Имам претходно коментари на темата, тоа држење пола саат, саат не помогна, на висока позиција под 45 степени исто. Бевме на Новалак АЦ па АР, па сменив ХИП комбиотик па ја вратив на аптамил 1. Она со Аптамил почна, ама тогаш заради грчевите првиот несец и сменив. Само не го пробав тоа Алерова ар на Новалак, ама немаше никакви знаци на алергија освен повраќањето и бели точки во какото, ама рече педијатарот, нормално, несварено млеко. Педијатарот ме советуваше да не ја менувам формулата, рефлуксот се губел накај 6 месеци. Тоа се 3 месеци мачење и јас сменив пак на аптамил сега веќе нема грчеви. Накај 4 месеци одиме. Почнав да ја вртам и на стомак, веќе втора кутија аптамил, втора недела, намали повраќањето, уште повраќа ама не е како што беше. Алгоралот само 3 - 4 пати и го дадов немаше ефект, додуша и не го голтна туку го плукна научи да плука. И пробиотик и сменив, биогаја со ваја. Вода за млеко превривам строго пред јадење не како порано еднаш во денот за 3-4 оброци... капки за во нос не и ставам веќе, иако хрчи гледам да не било и од нив... дури и пелени и сменив, не од тие горе што носат високо, помислив да не стегале они, туку виолета 2 ка, пониски се. Е сега не знам дали од сето тоа што сменив намали, или и дојде време да се губи рефлуксот, но не повраќа толку и откако ја држам по јадење исправена после ја легнувам на рамно и без перничка, не повраќа.
Majkicki na deca so refluks, kako vi spijat malite? Moevo nikako vo krevetce, mu smeta refluksot i odma se budi. Celo vreme spie vo race, na gradi kaj mene ili soprugot, ispraven. Go drzam podispraven za doenje, obavezno minimum 30 min pa i povekje ispraven posle podoj, i pak vrakja, se budi stom go stavam vo krevetce i pak ideme vo race. Go prekinuvam vo doenje na 5 mimuti, go krevam da zdrigne pa prodolzuvam. Iako ne zdriga sekogas, posebno nokje posto spie i cica, sansa nema da zdrigne. Probav na pernica podignat, isto, samo sto ke go spustam odma pocnuva da krkori, da si golta toa sto go vrakja i se budi so placenje. Znaci ne povrakja sega otkako vnimavam, samo del mu se vrakja vo grlo i si go golta pak. Pretpostavuvam deka place zaradi toa sto so mlekceto i zeludocna kiselina ide komplet. Dusa mi spie, veke pocnav sedejki da dremnuvam Ne e edna vecer, sekoja nokj istoto. Zasega resenie-se menjame so tatkoto na smeni vo drzenje @Giinna @misli_si @Brpbrp @KuklickaSk @MartinaMM
Она откри дека рефлуксот е ради алергија на млечен протеин, и зошто дојам, со промени во моја исхрана се смени. Денес прави 5м, уште повраќа ако случајно каснам нешто со млеко. Држење 30мин исто не помагаше, пак повраќаше после 1 саат. Спиеше на рефлулс перница до пола ноќ, пА на мене. Од пред 1 недела го вратив нА рамно, ок е. Почнабме со вкусови, грчеви уште има некои денови, и повраќа ама поретко.
Или е ова што ти го кажува кукличка кли пак едина опција ти е во количка да го ставиш доста подисправен како што им се во систина. Искрено ние сега веќе дека сме скроз на ад јас легната и давам да пие и нема гајле али млеково и е без лактоза и погусто е дрка е АР. Али ми кажаа дека највеќе лактозата и кравјиот протеин и сметало.
Првото нешто што се посомневаа дека и смета кравјото е несвареното млеко. Тие што се алергични на крајви протеин имаа проблем и со дигестивниот систем. Што доаѓа до Осип на кожа,повраќање,несварено млеко итн.