Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    156
    Ја купив мислам од локо кроко, а лентата е женска, за дотерување :) машната ја ставам позади, меѓутоа купив црна ете колку да не дречи розево на син ми. Почнавме да ја ставаме кога почна да ја врти главата лево десно и да си го прецвикува увцето. Доколку му се повеќе клемпави и повеќе одат накај медицинска состојба, гледам имаат и нешто посоодветно за тоа

https://lococroco.mk/produkt/po-as-za-zashtita-na-ushi/

На Sanja1311 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Giinna

Giinna Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    4.297
    Да не сте го научиле да си седи во раце преку ден па затоа и на спиење така сака? Ние и ставивме здиплено тенко ќебенце кај главата под душекот и перница за бебиња а преку ден во салон преспива на перница за спиење ( голема наша, за возрасни).
    Еве слика. Намерно дупка и правам на перницата бидејќи кога ќе легне си прави убав вакум да кажам, ко да е стуткана во раце кај мене IMG_20240218_090223.jpg
    Супер, ти благодарам

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Мајки саб симплекс и колиф од кога почнавте да давате? Со првото на упатството на саб симплекс пишуваше оф 3 тата недела а сега што го купив пишува ножат да се користат од раѓање само понала доза и ме збуни

4. eleonora7852

eleonora7852 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2013
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    66
    Здраво, бидејќи не знаеме дали со сигурност бебушот од 15 дена има грчеви да ве прашам за искуство како изгледаат.
    Бебево се витка како геврече со главата напред надолу, нозете како фетус, р’жи, плачи, помалку и поретко кака, почесто повраќа, тешко се успива и малку спие така што и во сонот прета со раце и со нозе и се грчи и сл. Ова е вака од четвртокот а од вторникот почнав да и давам биогаја.

Дали треба да сменам пробиотик и дали треба и нешто за грчеви да давам?

Последна измена: 18 февруари 2024
  5. Maja1986.

Maja1986. Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2023
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    308
    Пробај смени пробиотик , нас Биогајата не ни одговараше два пати ја дадов два пати се виткаше се грчеше , сменив Ваја давам топ ни грчеви ни ништо

На Fenix05 и eleonora7852 им се допаѓа ова.
  6. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.922
    Допаѓања:
    4.962
    @Giinna @Brpbrp fala vi zenski :hug:
    Ke probam da isklucam mlecni prozivodi da vidam dali ke ima razlika.
    Inaku i nie taka mislevme za spienjevo, deka go naucivme vo race pa zatoa taka pravi, ama izgleda obratno bilo, on od maka ne moze da spie legnat (bar taka si mislime nie). Bas samo sto go legnuvame, uspan skroz, go slusam kako vrakja i golta i pocnuva da place. Cudno e i sto posle 2h od cicanje istoto e.
    Ke zemam i pernica za vo dnevna, ke go podignam za spienje pa ke vidime.

7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Голема е веројатноста од биогајата да е. Доколку убаво тера без пробиотик не мораш да даваш само мака ќе и правиш.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.774
    Допаѓања:
    9.563
    Значи може и моево од тоа да има мака еј, не може да се искака од 5.30 сабајле ржи се грчи многу е жален педијатарот ми кажа биогаја да давам само ако има грчеви а фармацевт пријателка ме направи лом како ќе прекинам пробиотик помагал за столица редовна за микрофлора црева имунитет и јас му давам, сега тргнав да му дадам викам може ќе се искака среќа уште ми е на рамо па прочитав.. (facepalm)(facepalm)(facepalm) учам нови работи секој ден

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Јас на првото му давав биогаја преплака дете 3 месеци кога ги прекинав ново дете имав и му ги сменив со линекс се препородив. Не се ни консултирав со никој на моја иницијатива беше. Биогајата како и ваја имаат поголема количина на бактеријата што ја содржи пробиотикот и затоа им смета. Имаш и други опции диастоп,линекс и други фирми. Еве до ден денес 3 и пол год е скоро не му одговара ниту ваја ниту биогаја додека на бебево многу и помогна биогајата иако со страв ја давав искрено. Така да смени слободно пробиотик или пак откажи го скроз. Не на секое дете му треба пробиотик.
    Едит: слушај паталец, а не гаталец :)

На DaisyDream и Fenix05 им се допаѓа ова.
  10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.281
    Допаѓања:
    28.013
    Не можеш да го научиш толку мал. Мака има чим не може да рамно да лежи.

11. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.589
    Допаѓања:
    5.936
    od ragjanje po 10 kapki na den

12. Maja1986.

Maja1986. Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2023
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    308
    Не знам дали може да се види на сликиве како исфрлан да е .. што може да земам ?
    Користиме за лице Уријаж хидратантна крема

Прикачени фајлови:

13. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.040
    Допаѓања:
    10.445
    Кај мене беа млечните производи проблем. Инаку истово што го опишуваш го поминавме. Пола ноќ кај мене, пола ноќ кај маж ми во раце спиеше. Халуциниравме од умор, ама се издржа некако.

Не се секирај за таа навика, најважно е да видите од што е тој рефлукс и да си олесните и вие и бебето. Па полека ќе се вратите во ред.
    Ова со откажување млечни производи ти е најлесно да го пробаш. Кај нас релативно брзо се покажа подобрување.

На DaisyDream и Giinna им се допаѓа ова.
  14. Larea

Larea Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2020
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    633
    Мајки хелп,

Во понеделникот ја примивме втората доза рота и два дена се испокака по 100 пати, ама од четвртокот ми нема уште какано :sweat:
    Само на доење сме, знам дека е до 10 дена нормално сепак ми е жал што нема толку денови какано. Дали треба да превземам нешто или да чекам?

15. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    615
    Допаѓања:
    444
    Zdravo. Mi treba sovet iskustvo od nekoja majka. Prvo bebe staro 18 dena. Go reguliravme cicanjeto. No od sinoka mi povraka posle cicanje. Obicna cica na 2 ipol max 3 saati i cica koga 5,10 min. Koga ama retko polaа saat so pauzi sekako. Sabajle posle cicanje dodeka lezese i povrna ko 1 mlaz. Sega dodeka cicase,na sred cicanje mi povrati . Kako visokot da go povrati. Inaku se grci i so nozinjata a crevata mu krkorat nz. Da panicam da odam v bolnica ili da go sledam deneska normalno e.

16. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    657
    Не се гледа баш, ама изгледа и ние го имаме истиот проблем, мали брунчиња со црвенило, нашиот педијатар рече да се измие и малку крем со цинк, пробувам да и ставам колку ќе дозволи, па ќе водиме дали ќе има напредок, наводно нормално било

На Maja1986. му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MartinaMM

MartinaMM Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2019
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    723
    Моево спие добро, барем вечерното спиење му е супер, пу пу да не ја почудам. Е сега читајќи ве вас гледам дека сите бебиња ни имаат рефлукс ама сите различно го манифестираат. Кај нас држењето исправена изгледа е од голема помош, имам видено ако ја спуштам побрзо оти била какана, обавезно ќе исповрати. Нас во систина не прими Јана Јовановска, ама на визита ги сретнав скоро сите педијатри и да Наташа Чучкова е најстручна за рефлукс. Можете да си направите една консултација со неа.
    Јас си прам споредба со големата, тас повраќаше исто количински со бебево ама не пројави никаков проблем.
    @Missmaza
    Читај две три страни на назад оишувавме за повраќањето. Затоа ако повраќа а нема проблем со спиење, крева килажа, не плачи одма чим го легнеш сигурно е физиолошки рефлукс, што би требало да се надмини околу 6тиот месец.
    Јас до 2.5 мес кога завршивме на болница после подој ја чекав да ждригне и ако беше заспана одма ја легнував и тоа на сосем рамно. Таа уствари си враќала и и отиде на плуќа. Вториот бронхиолит ни беше од вирус и тогаш веќе барав да испитаме рефлукс во систина. Ама ме убедија да не испитуваме а да примениме антирефлукс мерки и да ја пратиме. Мислам декс добро се држиме сега, да не се подчудам.
    Мислам матичните а и педојатрите во советовалиште не се баш баш од помош за оваа тематика.

18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.281
    Допаѓања:
    28.013
    Ретко кој педијатар сфаќа сериозно бљуцкање.
    Моето бебе многу качуваше на килажа, по кило месечно, па воопшто не ме ни слушаа дека имаме проблем. Као, качува на килажа, ништо не му е. А кутро не знае да каже што све му е, ново бебе добив кога го решивме повраќањето.

Така што, барајте си одговори ако сте загрижени за нешто.

На DaisyDream и MartinaMM им се допаѓа ова.
  19. Hopeeee

Hopeeee Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2023
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    254
    Девојки бебето ми нема какано од средата. Сеа е веќе 4ти ден, душа немам од секирање. Прди 3 дена, вчера и денес кога ќе прдне дури и смрди на прдешка како на возрасен. Море бањање со топличка вода, море масажи, вежби се пробав незнам веќе што да направам. Што да правам, како да му помогнам?

20. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Bez preporaka od pedijatar koj ti go vodi bebeto nemoj da menuvas mleko posebno vakvo hidrolizirano koe e za posebni dietski nameni. Ne e ova samo bez laktoza ko sto ti pisala clenkata, tuku kompletno hidrolizirano mleko i bez laktoza i bez kravji protein, znaci na baza na voda ne na baza na mleko (iako se narekuva mleko po naski). Ako deteto ti nema alergija na kravji protein i netolerancija na laktoza tuku samo refluks si postojat drugi mleka za taa namena kako antirefluks. Ne mu krati na svoja raka protein samo zosto ti pisala nekoja.
    Kako davate soveti vaka za mleko ne se site so ista dijagnoza i sekoe mleko si ima svoja posebna namena, samo pedijatarot moze da kaze a ne na forumi.

На Giinna му/ѝ се допаѓа ова.