Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Ако гледаме така Новалак Алерновата Ар е доста помасна калориски и повеќе протеини има од Новалак 1. Си пишува во упатството. Од такви доктори што викаат ништо не му е си патат децата од некои членки како тебе што вика немој на своја рака. Да кога се работи за мое дете и те како ќе барам чаре. Особено како на Кукличка случајот. Според тебе како каже доктор така е најдобро и ништо да не се превзема макар и патело дете.

Млекото го опиша како кооој знае колку е лошо штетно итн. Припази нареден пат како опишуваш нешто не е отров тоа млеко е.

На Giinna и bebe2023 им се допаѓа ова.
  2. bebe2023

bebe2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2023
    Пораки:
    263
    Допаѓања:
    397
    Fala ti mila na odgovorot ,te citam I ti se voshituvam kako pomagas so odgovorite na mnogu clenki I imam voecatok deka si majka koja tocno znae sto I kako treba da napravi vo sekoja situacija so bebe.
    Ti blagodaram sto postois :inlove:

На Isabel, Giinna и Brpbrp им се допаѓа ова.
  3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Кога ќе пропатиш од нешто тогаш не сакаш никој да го искуси твоето. Затоа и коментирам да не знам нешто не би се ни мешала одминувам постови. :hug:

На Giinna, Fenix05 и bebe2023 им се допаѓа ова.
  4. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Za tvoja informacija i moeto dete piese hidrolizant od sto nesmeese nisto drugo radi alergija i toa mnogu izrazena so osip i sto uste ne inaku ne bi mu dala nikogas hidrolizant. Toa mleko, Alernovata i Aptamil ADC pregomin se hidrolizanti sakala ti ili ne toa e. Samiot zbor ti kazuva hidro=voda, nema voopsto baza na kravjo mleko i laktoza vo niv, kompletno se iskluceni, procitaj ubavo sto e i za sto se koristi. Deca koi nemaat alergija na kravji protein i netolerancija na laktoza nema potreba da im se krati normalno mleko, greota e. Vaka kako tebe pisuvaat samo onie koi nemale dovolno iskustvo i koi se neobrazovani na taa tema. Sve sto sum kazala i pisala e od licno i toa gorko iskustvo i tocno znam sto znaci alergija na mleko i netolerancija na laktoza i koi se simptomite, za zal go nauciv toa na poteskiot nacin. I sekako ke slusam doktor koj deset godini ucel i rabotel so deca negoli nekoj nebiten laik na forum ko tebe.

Последна измена: 18 февруари 2024
  5. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Haha, na sekoja tema si ekspert, bravo ti se voshituvam. Cel mozen forum, na sekoe pole, bravo :bow::rofl:

На bebe2023 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    2.479
    Da, se nadovrzam I jas na muabetot. I se voskituvam na clenkata @Brpbrp, I blagodaram za site soveti sto mi gi dala. Mn raboti nauciv od nea. Iskustvoto si go pravi svoeto.
    Mene deka mi e prvo, cela zbunka sum, ama da priznaam I dosta mu se potresuvam.

На Maja1986., Fenix05, Brpbrp и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. bebe2023

bebe2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2023
    Пораки:
    263
    Допаѓања:
    397
    Ista sum I jas em prvo em jas mnogu mu se potresuvam

8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Членката веќе користи АР заради рефлуксот намален е но сеуште го има подобро е да проба па доколку не одговара пак може да се врати на старо кога и да сака. Ти си тип што слуша доктори јас сум тип што си бара решение. И да за твоја информација ако нема протеини ќе пишува дека нема протеин во млекото но сепак има. И по твое хидро-вода не е така како што ти замислуваш дека е туку е делумно сварен протеин исто како и фолната киселина што е метилирана т.е. прочистена за оолесна апсорпција на организмот. Затоа и ти реков не плаши членки безвезе.
    хидролизат на протеинот од сурутка – е протеин кој брзо се апсорбира и лесно се вари. Подложен на процес на хидролиза – т.е. разградување на долгите пептидни синџири на помали – се карактеризира со одлична растворливост и биорасположивост. А не е дека го снемал протеинот.

Последна измена од модератор: 18 февруари 2024
    На Giinna и l-a-d-y-di им се допаѓа ова.
  9. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Nesto ne ti e jasno? Ete deka si doktor kazi mi kakva vrska ima gastricen refluks (deka neli znaes sto e, ne se zatvara kapaceto na zeludnikot) so alergija na kravji protein? Toa se dve razlicni sostojbi i postojat dve razlicni mleka za tie razlicni sostojbi. Dete sto ima refluks a nema alergija moze da si pie mleko so kravji protein no pogusto kako sto se ar mlekata. I da tie dve mleka alernovata i pregominot se hodrolizati, kompletno e isfrlen KRAVJIOT protein. Ama neznaev deka si podobra doktorka od Badzakova koja ni go dade na vremeto toa mleko da go pieme zosto ne sodrzi nikakov kravji protein :D a protienite mozat da bidat od najrazlicno poteklo, ako ne sodrzi kravji sodrzi drug vid. Ke vidis ponataka koga ke treba normalni mlecni proizvodi da jade ako ti e alergicno deteto na kravji protein nema.da smee ni kravjo mleko, ni sirenje jogurt kaskaval se sto e so kravjo mleko. A toa e mnogu tesko, kako patalec kazivam ne kako gatalec ko tebe. Jas go pominav toa pred sedum godini i uste go pominuvam ti tek sega se srekavas so toa,ke.vidis doprva.
    Inaku za moeto dete da ne te boli dole voopsto kade sum go nosela, sekako deka ke go nosam ako ima problem nema doma da go lecam i po forumi slusajki vakvi google doktorki ko tebe :rofl: Mene pa ne mi e prifatlivo dete so problem da lecam po net ko ti sto go lecis tvoeto i se i sesto mu davas sto si procitala. I da znaes karmata e kucka, utre ti ke go nosis po lekari i ke baras lek a jas ke ti se smeam vaka ko ti i ke ti izigravam doktor. Zapamti i pisi mi togas da se izvinis zosto ke osetis na svoja koza kako e dete da imas so alergii na mleko.

10. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Ke si naucis od sopstveno iskustvo eden den i se sto si procitala po forumi ke ti bide smesno veruvaj.

11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    А ти ако си паметна толку зошто си тука? Секако не слушаш паталци им веруваш на докторите, така и продолжи. Следен пат Баџакова нека ти објасни убаво што е , а не кажана не докажана. Кај алергијата на кравји протеин вклучено е и повраќање, додрка кај рефлуксот се средува со АР кај нејзе не се средува со АР зошто сеуште е присутен не прочистениот протеин. Ти наведов убав пример ако доволно си бистра ќе разбереше. И не се секирај имам дете со алергија и го решив проблемот за кратко време. Али чекајќи од доктор до доктор и да ме мафтаат не фала. Се до сега сум решавала за свои деца сама. И од Систина дотична докторка беше убедена дека малиот има стрептокока и дека е дехидриран и треба инфузија да прима ама сепак одбив и си го однесов дома. Зошто детето испи 3л вода дента и брисеви направени и немаше температура туку гнојна ангина. Е до толку не ги бива старите лекари. Али ако ти сепак носи си го и чекај тоа си е твоја одлука за твои деца само не претставувај нешто што не е приближно до тоа што НЕКОЈА ти кажала дека е така.

На annamommy98 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Ве молам тука сме за да си помогнеме не за да се навредуваме. И докторите грешат, некогаш нечие искуство може да биде решение. Не мора да значи дека е правило за сите. Мене лично ми кажаа дека имам целијакија и дека сум алергична на глутен и млеко. Три години во ковидот не јадев ни тоа ни тоа што мака видов со болки во стомакот, за на крај да испадне камен на жолчка. Кога отидов во Систина на втора биопсија докторот се згази од смеа не сакаше ни да ми направи. Според симптомите тежок запек ми даде хелекс за нервозни црева и парафинско масло. Каменот го извадив. Од државна се утепав по врати и врати одење и сто пати на итна помош, никој не ми помогна, само инфузија и оди си на матичен. Така што од него знам дека алергија на било што од храна се манифестира, најчесто, со константна дијареа, еден на милон случаи е обратно, осипи и други симптоми. Не секој рефлукс е алергија или интолеранција, но мајките што дојат може да пробаат некое време без млечни производи па да видат. Млекото на Новалак е решение во краен случај, но ако нема друго чаре и навистина му е толку лошо на детето, место да се глават по триста врати со мали деца можат да пробаат, многу не ни знаеле дека постои избор. Треба да се знае и дека детето треба малку и да мачи, не може да му биде лесно да јаде кога се разработуваат цревата. На другарки децата ништо не им било, само малку ќе ги кренеле нозете и толку. Они не можат да ми дадат совет затоа што не се сретнале со мојата ситуација, не знаат ни што е рефлукс. Така што барам помош на форумот, никој не рече дека морам да послушам, но барем да знам што е алтернатива. Моето немаше изразени знаци на алергија и не му дадов Алерова, но затоа сите други млека ги пробавме. Во болница не ми ни кажаа какво млеко какво шише, ми рекоа да дојам а шест дена во болница немав млеко ни потоа не ми дојде. Се однесуваа како криминал да е да биде на вештачко, а мене душата ми излезе од нервози, па еве не е гладно си расте и фала на членките на форумот што ми помогнаа со некои совети, вклучувајќи ве и вас двете.

На DaisyDream и Hopeeee им се допаѓа ова.
  13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Проблемот е што децата веќе што се раѓаат имаат се почест проблемот со интолеранција на лактоза, но веќе се зголемуваат и алергиите кон одредени храни. Од болница викаат давај одма пробиотик добро е за цревата но на некои им прави проблем. Друга работа е што некои даваат и еспумисан,пробиотик и лактаза од што бебе има грчеви. Но не разликуваат што е лактаза, а што е еспумисан или симетикон и каква функција имаат. И докторите исти совети даваат после мака се мачи со децава.

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.
  14. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Nesto ne si procitala kako sto treba na net doktorke. Ne ni znaese deka alergija na kp i netolerancija na laktoza se dva razlicni sostojbi pred da ti objasnam jas vo nekoj od poodminatite postovi. Eve jas kako patalec ke ti kazam deka ALERGIJA NA KRAVJI PROTEIN NE DAVA POVRAKANJE TUKU OSIP NA KOZA I ATOPICEN DERMATIT. Povrakjanje moze da dade NETOLERANCIJA NA LAKTOZA. Ama ne si dovolno bistra i iskusna da napravis razlika megju tie dve RAZLICNI sostojbi i nivnite simptomi.Neka si proveri clenkata prvo dali navistona se raboti za refluks cim ne im se sredilo povrakanjeto so ar mleko, a posle toa neka si napravi edno ispituvanje za netolerancija na laktoza se pravi vo sekoja lab. Ako imaa alergija na kravji protein ke imaa osip, urtikarija,cesanje,atopicen dermatit i slicno. Moeto nikogas ne pokaza gastro simptomi tuku kozni i toa bese prviot znak deka e alergija na kravjo a ne netolerancija na laktoza i sreka se najde asalen doktor sto toa go znaese i ne spasi. Da deteto nesmeese da jade i pie nisto so kravjo mleko (kaskaval, sirenje, jogurt nisto) toa e mnogu tesko za edna majka da ti bara a da nesmees da mu dades, da gi gleda drugite deca kako jadat a toa ne. Da visis so saati pred raft vo market i na se mozno da citas sostav dali sodrzi nesto mlecno, a kaj nas mnogu retki proizvodi ima za lugje so alergija na kravji protein (ne zboram za bezlaktozni proizvodi zosto kako sto rekov toa se dve razlicni sostojbi). Jas se krstam vo Badzakova koja ne ja sakas samo ona napravi moeto dete den denes da si jade se najnormalno,vecno sum i blagodarna i srekna sto pak se vrati da spasuva uste decinja. Sto bi bilo vo monot slucaj togas koga bi slusala i lecela po forumi vakvi ko tebe? :puke:

15. Dennings

Dennings Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    4.583
    Можеби глупаво прашање ама нова мама овде така да ќе се пресрамам Од кога ппочнавте со чистење на ушињата и дали само со оние беби чепкалки или?
    Добив совет од баби со газа се чистеле

16. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Да они си следат протокол што не е променет со години и ако се случи нешто не одговараат. Затоа во денешно време има повеќе опции кој каков избор ќе направи, но не значи дека сите доктори се лоши, или пак добри. Јас лично не сум задоволна ни од педијатарот ни од ортопедот, ни од ништо. Но, во секој случај ги прашувам оти пак ни јас не сум доктор. Ми велат според книгите е така, а јас им враќам не сте на испит, па да гледаме книги, имате милион деца прегледано и сигурно има друго решение и вое го знаете. Се купув и се пробав, и еспомисан и колиеф, биогаја, ваја и нурс харви и алгорал и едно чудо пари за глупости шишиња цуцли млека фрлени ама никој не може па ни педијатар да ми каже да престам да барам што е најдобро за моето дете, само не можам да ги знам ни јас ни никој сите опции. Ова време не се враќа, и ако сега згрешам не сакам детето цел живот да се мачи затоаншто јас не сум можела да ги издржам шесте месеци да го држљм во раце или да му дадам соодветно млеко. Затоа и сум тука, за да прашам и за да кажам што сум искусиле за некоја друга да не го мачи толку детето. За 5 минути кај педијатар не можеш ни да прашаш ни са научиш се. Затоа и ми е криво кога гледам како се обвинувате а се е добронамерно, верувам. Ниту јас не знаев дека постои тоа Алерова, да не ми кажеш ти. Бев решена да го пробам и него. Среќа се намали повраќањето, па не го пробав, но ако на некоја и губи детето килажа а лекарот не препознава алергија, или друг лекар или друго млеко, или вакво. Ние сме и најголеми педијатри на децата, 24 саати сме со нив и треба да бидеме свесни и да знаеме што смееме а што не смееме да направиме или не направиме. Те охрабрувам и поддржувам да споделуваш мислења и понатаму, а секој треба да знае дека може да те послуша а и не мора. Ако не го знае тоа, лошо го разбрал форумот.

На Giinna, DaisyDream и annamommy98 им се допаѓа ова.
  17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Не сум доктотка како прво.
    Како второ уште од кога пишуваш на форумов толку си дрска и безобразна што му доаѓа на човек да :puke: од тебе. Прочитај го мојот коментар и ќе разбереш што сум пишала. Ти лечи си ги твоите по доктори и имај соодветна комуникација со нив, а не тука да напаѓаш.
    Али прво треба да научиш дека треба на кирилица да пишуваш па после ќе збориме за останатото. Јас многу добро знам што е интолеранција,рефлукс и алергија. Цел живот сум со алергии многу добро сум упатена со нив.

Еве ќе ти одговори @TheSecret зошто ако ти каже некоја со тетра пелена ќе каже педијатар кажал не многу бактерии има детето инфекција ќе добие итн.
    Според мене со стапчиња строго не, или со тетра или со газа како што ти кажала докторката. Со такви беби можеш само школката од надвор да ја чистиш.

18. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Стерилна газа на почеток.
    Понатака со тетра, слободно.

Стапчиња не користам ни јас за мене,не па за бебе.

А,да..бај д веј чистам со хидрогрен уши јас ,да не ме начне некој дека сум 'фуј мајка':rofl::rofl:

Муабетов ми е ,со стапчиња бетер проблем ќе направиш.

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  19. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Sekako deka doktor ke mi go leci deteto a ne na svoja raka da davam antibiotici i da eksperimentiram so svoeto dete kako tebe da ne ti baram sega mislenja kako davas na svoja raka gentamicin i neznam sto uste procitav i kako sovetuvas majki da ne nosat dete na lekar so 40 temp... Nejse odam jas imam i zivot i deca za gledanje dosta dremam po forum cel den ko da nemam druga rabota i komentiram na sekoja mozna tema ko da sum ekspert vo se (citaj brp sum :rofl:)

A za sovetot za cepkalkite cim veke me prasa. Vo Remedika koga se porodiv na obukata za banjanje mi kazaa so bebi stapce posle banjanje da ja soberam vodata od useto, toa ne znaci da kopas vo uvo tuku vnimatelno odokolu i onaka so tie stapcinja ne mozes da napravis bilo sto.

20. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.774
    Допаѓања:
    9.563
    Исто :D некогаш ќе пишам и се надевам да добијам одговор од неа...
    некако до сега сè беше издржано и на мм дури му викам ете гледаш дека така и така треба :D:D:D

На Maja1986., Brpbrp, Алек*** и 1 друга личност им се допаѓа ова.