Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Ti mislis deka mu e mnogu ama stom toa si bara znaci ne mu e.Kaj li ti tekna da mu prekines noke mleko,zosto?!(facepalm):wasntme:

На makedonkamak, azelea, Glasna и 2 други им се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.968
    Допаѓања:
    327.436
    ^за да не се малтретира она ноке можеби :)

На makedonkamak и Glasna им се допаѓа ова.
  3. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180
    Majchee da ne vadi sluchajno zapchinja :)

На pilenka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.607
    Допаѓања:
    76.837
    Lelee i nie isto a malecok e 2ipol meseci... Ne place ama kenka po cel den i ako cical i zaspie se budi po eden saat i bara za jadenje mislis ne jadel 4 saati :D se pocna od koga pocna da se streknuva od odredeni raboti i mislam skok vo razvoj deka mu e... Valjda nema zabi sega da vadi :D racete vo usta mislis celi kje gi napika i duri od sto kje gi pikne mu doagja da povrati... Isto se precicuva i si blucka, a odamna vekje prestana so bluckanjeto... Nekako i kako nov da mi e, mnogu odednas smeni... Pocna da piska da guga odednas povekje i duri reagira koga mu krevam vegji samo (se smeska i guga a ne mu zboram). Mnogu mirno bebe e, a ovie denovi epten e nervozen... Kojznae zasto vaka :/

На makedonkamak и pilenka им се допаѓа ова.
  5. MarkoDavid

MarkoDavid Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2015
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    15
    Затоа што така ми кажа педијатар дека не треба навечер бидејки преку ден ја пие целата количина што е потребна

6. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    И мене исто ми кажа педијатар така, ама ете не успеав да го научам бебето...едноствно плаче и нема шанса ни цуцла ни ,,думкање,, во рака да го смири...само млеко си бара.
    Одамна не ги сваќам педијатрите здраво за готово за некои работи.
    Наредниот пат кога отидовме на рутински преглед на бебето ме праша дали сум го укинала ноќниот оброк, и јас и реков ДА...бидејќи ме праша со осуда и како некое мало учениче...
    Иди-бегај....мене некогаш навечер ме фаќа лудило за храна (ПМС) а не бебе од 4 месеци.
    Слушам се што ќе ми се каже, ама применувам само тоа што сметам дека му годи на моето дете.
    Сепак мое дете-моја одговорност.

На tweety26, bella.s, pilenka и 4 други им се допаѓа ова.
  7. MarkoDavid

MarkoDavid Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2015
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    15
    Точно така на првото дете (сега 6г)му давав млеко 2год навечер па нема никскви проблеми а сега некоја нова мода

8. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Значи не ги критикувам педијатрите, сепак тие учеле за тој ,,занает,, но мора да бидат о малку флексибилни во своите кажувања.Ние мајките секој нивни збор го впиваме и применуваме се што ке ни кажат.
    Но, бебињата неможе по некој шаблон да се одгледуваат.
    Секое си е различно и си има свои потреби.
    Еве дете на моја пријателка не се буди навечер на 4 месеци, ама таа не го научи туку тоа само си зеде таков ред.

На MarkoDavid, Glasna, pilenka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Мајки споделете искуства како го третииравте папчето одкако му падна на вашето бебе? се изнаслуш најразлични искуства.

10. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    So pedijatrite mi e problem sto nema dvajca sto isto kazuvaat... Na primer maticnata rece da stavam samo edna kapka vigantol, taa kaj vakcinite koga go gledase rece mesecov 3-5, ortopedot 3, a pedijatarot vo Sistina kaj koj od ragjanje odime na kontroli 2. Toj od Sistina rece deka sinko super napreduva I do 6 meseci ni voda ni kasi da ne mu davam, maticnata deka sega od 4 I pol poleka da voveduvam cvrsta hrana. Maticnata rece deka najnovo e deka cucli lazlivki se dobri za bebinjata, drugiot deka site gi koristat, ama negovo e da kaze deka ne treba.
    Moze moja greska e sto odam kaj dvajca (dvajcata se vozrasni I renomirani), ama pa maticna moram da imam, a toj od Sistina mi se dopagja kako objasnuva I kolku vnimanie posvetuva... Taka na kraj se sveduva da go biram ona mislenje sto povekje mi odgovara vo momentot.

На Tanjusce и pilenka им се допаѓа ова.
  11. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Mamicki pred nekoj den nkoi od vas pisuvase za problem so noseto,kazete mi nesto sto napravivte ama so efekt!navecer posebno krci ,i stavam sinomarin i go olesnuva dishenjeto, ama ne e toa toa...vlecam nema mrsulcinja...
    Drugo e sto moevobebe spie samo vo tisina ,tv na mute,ne mrdam dodeka spie...i pustav od pocetok muzika ,galama,ama djabe place,stom izgasam se spie...nadvor koga setame spie,koga ke ima galama,deca,kucinja,odma se budi...sakam da go smenam ova...

12. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    mila pocni da i pustas prispivni pesnicki dodeka spie,prvo so nizok ton ,pa pojacaj go,normalen da e,pa moze taka ke se privikne,pa pustaj tv ama epten malku da se slusa.
    jas na sin mi od sam pocetok mu go cistam so fizioloski, so spric stavam vo ednoto i izleguva od drugoto i obratno.
    moze vi e suv vozduhot kaj sto spiete pa zatoa.

13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.607
    Допаѓања:
    76.837
    Mu kapnuvav hidrogen i so gaza go tapkav i brisev. Hidrogenot pravi dobra dezinfekcija :)

На irena.1 и N.Kety им се допаѓа ова.
  14. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Kaj nas otkako padna po poseta na pesijatar ni rekoa samo betadine prashok, nekolku pati na den,poveke sipuvas vrz papoceto i tolku ,fala bogu dobro bese ..

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Probuvav se, so specijalna muzika od bolnica sto ni dadoa cd za spienje, za smiruvanje nabebe opushtanje, nespie taka,otkako ke zaspie probuvav tivko da pustam ,odma se budi....znaci shepotime dodeka spie i toa nekogash ka budi, lift ako tropne vo hodnik znae da se shtrekne..

16. MarkoDavid

MarkoDavid Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2015
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    15
    Za sreka nasata maticna vo kocani i dr.fidanovski od sistina do sega isto me sovetuvaat najverojatno se isto skolo ili slucajnost

17. MarkoDavid

MarkoDavid Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2015
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    15
    Ako e epten seriozno nespienjeto postoi sirup CalmaB od erbavita na priridna baza za smiruvanje i polesno zaspivanje

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.968
    Допаѓања:
    327.436
    Си ја научила да спие во тишина и затоа сега проблем ти прави :)

На Kiflicka05 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    jas na sin mi navecer mu pustam klasicna muzika,imam lamba so muzika,ja pustame uste pred da go zaspijam a preku den sto ke vidam deka saka da spie pustame vo svetot na bajkite i se uspivame, nekogas i po 40 minuti ama bitno zaspiva i ne ja gasam muzikata odredeno vreme,nekogas ne ja gasam voopsto koga znam deka ke se strekne od se i sesto.

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  20. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    Леле немојте така со "си ја научила" плиз плиииз :shake: Секое бебе се раѓа со свој карактер, па така нејзина беба не сака галама кога спие, исто како мене, паркетот да крцне ме нервира. Син ми кога спие дома тишина е, чисто зошто тогаш и јас или маж ми дремнуваме па сакаме потивко. Ама кога го носиме на гости или шетаме а на синко му се спие, мува не го лази, колку сака нека е галама тој ќе џоња. А ете некој ќе ми рече го учам на тишина. Едноставно карактер е. @espana не заборавај, со бебиња се е минливо. Додека е помала, нема цврст сон, цело време е во таа активна РЕМ фаза, и се може да ја штрецне. Како расте, така се поголем дел од спиењето ќе биде во длабок сон. Па ќе мора да биде тишина само дур да се успие, а после тоа слободно муабетете си :)

На bella.s, Tanjusce, pilenka и 5 други им се допаѓа ова.