Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Ti povraka li? I nie od koga si dojdovme od bolnica mrsuli vadime eden kup. Mi rekoa od sto vraka hrana mu ide vo nos. Eve dva dena sme so ar mleko pa ke vidime.

Last edited: Feb 23, 2024
  2. misli_si

misli_si Истакнат член

Не знам колку ќе ви ви помогнат капките за грчевите, пробиотикот помага. Ама тоа е за долгорочно, не очекувајте дека преку ноќ ќе се смени, барем не за сите. Мојата тогаш ништо не и помогна, и бидеќи беше на ад, не се сеќавам која од членките ми препорача Новалак АЦ. И го сменив, за три дена ново бебе имав и конечно се запознавме. Инаку се беше пискотници и неспиење

KikiKviki likes this.
  3. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Не повраќа, малку понекогаш бљуцнува

4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Второво ми е мирно искрено првите и на двете ни се хорор. Ова е душа заљубена сум во нејзе се гали се смее спие си јаде. Дури и кога не е спиена како што треба пак се смее, а другоно дракула до ден денес само кавги расправање. Иначе на нас со првото биогаја проблем ни правеа, а на нејзе супер и се покажаа.

5. annamommy98

annamommy98 Активен член

mozes da dois jas ispiv 2-3 sisinja od kapkite ne preci za doenjeto mi kaza i doktor

DaisyDream likes this.
  6. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се надевам и моево второ ќе биде како,што треба, ако е како поголемото, уште сега во бардовци ќе си појдам. Овие 6 дена гледам да го оставам одма штом се нацица ама денес од попладне невака урла штом го спуштам, не знам што му стана

7. mellow

mellow Истакнат член

Пишав и во доење,ама ај и тука. Поактивни сме.

Девојки помош,
    Скршив нога.

Ме снимаа. За ренген ми кажаа да не дојам само 3 саати.
    Дали да го измолзам тоа и да го фрлам или како да направам?

Плус,ми препишаа аспирин,налгесин за болка и серапептазе за отокот.
    Ми рекоа наводно може со доење ,ама мене ми е ептен страв.
    На страна за компатибилни лекови со доење сите овие се означени со низок ризик.
    Ве молам за совет што е најдобро да направам..

8. atz1995

atz1995 Истакнат член

Не знам дали мене ми се "погоди" бебето зошто прво ми е и немам друго искуство, но можам да се пофалам дека имаме ред од првата недела дома. Многу ретко бебе отстапува од тој ред моментално е 6++, за натаму ќе видиме.

DaisyDream likes this.
  9. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

На колку време ги менувате цуцлите?

10. misli_si

misli_si Истакнат член

Тоа не знам за лековите и ренгенот , ама ако ти е шубе имаш мали пакувања на хип, околу 300 гр мислам беа, можеш неколку пати да го нахраниш не многу за да не ти се одбие

mellow likes this.
  11. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

На филипс авент сега на месец ипол земав за 1+, а на тие од babylove ја немам сменето.

Cherry blossom89 likes this.
  12. mellow

mellow Истакнат член

Земав ад,веќе и дадов ,го испи цело, гладна беше греотка...

13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Ај препрашај за серапептазето или пиши и на Наташа доење со љувов

mellow likes this.
  14. misli_si

misli_si Истакнат член

Тогаш можеш да пробаш од утре да се молзиш пред да ги пиеш лековите, или тогаш да ја доиш, најмалку ќе бидат присутни во млекото и плус се уште ќе биде на града, и потоа ад, па веќе третиот ден ако се во ред и плус понеделник прашај си педијатарот па види си што како. Не се разбирам но кога доев и пиев апчиња за нозете, витамини беа, ама многу јаки со многу единици, ми препорачаа да ја дојам пред да ги пијам, чисто ако информацијата ти врши работа...

mellow likes this.
  15. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Devojki tie sto piete kim za protiv grcevi imate li oseteno deka mleko vi ima nadojdeno poveke. Deeneska piev caj za doilki i plus kim ama staviv malku poveke da ne go frlam de go doturiv i gradite nonstop mi tecat i mi se kamen a inaku prethodno mi bea sredeni tecea ama ne volku dr se isto jadam i pijam plus eden ekler izediv posle nezz kolku vreme ama od toa sig nee e:D

16. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Da se ssmocitiram sepak od toa taka da koj saka ds zgilemi laktacija poveke kim da konsumira

17. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Zdravo majki, prv pat se priklucuvam na temata kako nova i neiskusna majka ama ve citam cela bremenost. Bebeto mi e 6 dena vcera ne pustija od bolnica, pie kombinirano i od mene( 1 grada) i ad so spric bidejki nejkam da go naucam so sise. Kako prepoznavate dali e dovolno? Sledam koga e gladen place voznemiren kenka a najaden si spie mirno 2 3 sati. Peleni poveke kakani i ne mozam da sledam bas mocka.

18. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Што пелени користиш? Повеќето имаат жолта линија на средина која кога ќе се измочка станува сина. Ако немаат линија кога ќе ја извадип самата пелена напред треба да е така полна тешка како оклоп направена малце, да е сменета боичка. Ако полни пелени доволно и спие доволно му е, ако повраќа многу му е. Прво града па ад секогаш давај. Зошто само на 1? На почеток јас давав 15од една 15 од друга по препорака на патронажна па ако и тоа е малце ад

Besbes24 and KikiKviki like this.
  19. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Za Rtg nemas kontraindikacija nikakva..ne moze da go ozraci mlekoto, ne moze da se prenese zracenje na bebeto. A za terpijava znam aspirin 100ka smee, toa zaradi skrsenicata da ne nastane tromb ti go dale preventivno, jas clexan 10dena posle poragjaj primav, ne e strasno...nalgesin za bolka ti e, konsultiraj maticen, ako ne zameni so paracetamol ili ibuprofen-blocmax (mene ova mi dozvoli maticen).
    Serapeptase e enzim na prirodna baza, do sega ne sum davala na doilki, no kako sto kaza @misli_si , koncentracijata e najgolema na pocetokot , nadoj go pa napij se.
    Kaj te najde bas sega. So lesno da pomimuva i pobrzo (fingers)

mellow likes this.
  20. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Кога е најпогодно да се измолзувам? И дали тоа помага за повеќе млеко?

Бебе 1месец вчера буден од 17ч до 23ч не знаев дали е најаден неколку пати на града ги исцица скроз што кога пробав да се молзам за да видам дали има млеко од едната само 30мл испумпав а од другата едвај(ја цицаше претходно).
    На крај си заспа и отспа до 3ч дали било скок не знам ама сакаше внимание на крај за да одморам го зема свекрва ми му збореше го забављаше и заспа
    Тој период во 3ч кпга станав полни беа градите дури ме болеа.