Најверојатно, не дека е 100 % сигурно ама А+. А е посилна од О, затоа и О се ретки. Сепак не би ти препорачал да ја дознаеш и да го боцкање бебето ако нема потреба
@Fenix05 da se vmesam, ima i dosta golema verojatnost da e 0. Ona e A, no ne se znae dali nosi dva dominantni aleli "AA" ili nosi "Ai" ( "i" e za 0 grupa), koj moze da go nosi recesivno (skrieno) i ne se znae koj alel genski go "predala" na bebo. Taka da 50-50 e verojatnosta. Nas ni proverija na GAK posto jas rh-, a bebe bese na tatko rh+, pa me bocnaa. Inace nie dvajca iako sme A krvna grupa, ima sansa bebe da e 0. Isto kako sto bebe moze da e so svetli oci, a roditelite so temni.
Аа не срц, не испитуваат, освен ако не е мајката рх-. Дури и тогаш прашуваат дали да испитуваат или не. Мене сега ме прашаа на гак на пример, мајка ќе правиме к група на бебево? Викам да зш да не, педијатар ми вика, па дека ти е второ, затоа прашувам Викам ја да се боцнам со време а дали ќе раѓам пак или не, тоа е моја работа
Мене тоа ми беше голем шок за РХ факторот, мислев мора да е од родителите а уствари нее мора да значи, јас рх- со мајка и татко рх+. Маж ми исто рх+. Првото дете има иста к група со мене, А- второво иста к група ама + фактор, А+ е он
Da da isto i so faktorot...za sekoja nasa osobina, nosime po dva gena...eden od majka, eden od tatko. Moze dvata da se dominantni, ili eden dominanten gen, eden skrien. Togas dominantniot doagja do izraz, skrieniot go nosime i moze da go preneseme. A moze i dva skrieni geni da nasledime, i tek togas tie skrieni geni doagjaat do izraz.
1месец и 5дена бебе 5кг 58цм добро напредува? Само доење кога ќе си сака колку што си сака бљуцка само одвишок една голтка.
Moze ne znam. Zdravje koga kje porasne kje se vidi. Majka mi e B+ Tatko mi 0+, jas B-. Deteto mi e 0-, go proverija bas radi inekcijata. Ne me bocnaa bidejkji e minus iako vo bremenost primiv imase antitela. Mm e 0+, dodusa celata e na nego, kopi past I bas koga citav kako moze da e 0 pri B, pisuvase deka A+ e najcilna I najcesta. Zatoa I retko se bara A+.
Здраво ме интересира што им давате на вашите бебуши да пијат освен д3 капки? Јас му давам од бејбитол д3 со омега и само тоа. Да не треба и нешто друго да земаме?
Мене ништо не ми е јасно. Спиеше до 5.35 станува цица менуваме пелена буден е 20мин ама кенкав (ова му е периодот кога плаче без престан) Го земам да го успијам (денски исто тераме) почнува плаче ама да зајдува црвен жар се исправа скроз прав (знаци на преуморен а бил буден само да цица ) го оставам на кревет се смирува си гуга се смее гледа и така во круг до 8.30 вечер кога конечно преморен цица и заспива 3 4ч Единствена ли сум не сфаќам што се случува како моментално почнува да плаче штом го земам за нишкање и почнува да кашла од што дере грло и губи глас И не е скок ова е врзано веќе 3 недели мислам
Od ligite mu e. Mij go nezno so mlaka voda nekolku pati vo denot, obavezno posle jadenje, i so cista krpa istapkaj ubavo isusi go, no ne go trij silno. Vazno e da ne e vlazna kožata. I mackaj bilo sto kremce za lice nekoe, da bide bariera megju kožata i plunkata. Vazelin kako bariera e super, i ova kremce na Mustela e fino za vakvi raboti. Inace Hidrokortizon mast na Galenika imase barem porano, so toa garant ke se smiri, ama mora konsultacija so pedijatar za ova posto e lek.
Rh факторот го одредуваат три генски алели, за разлика од крвната група која ја одредуваат два генски алели. Така да можни се повеќе комбинации од гените на двајцата родители кои го одредуваат резус факторот. Еве убаво шема има на комбинациите овде: https://mk.m.wikipedia.org/wiki/Резус-фактор. Проверка на рх фактор се прави ако мајката е негатив и е со прва бременост. Ако бебето е позитив, и при пораѓајот се измешале нејзината и крвта на бебето, можно е мајката да развие антитела кон позитивниот рх фактор од крвта на бебето и при втора бременост да има компликации. Убаво е објаснето и тоа во линкот. А за крвната група е полесно зошто неа ја одредуваат два генски алели, по еден добиваш од секој родител. За да имаш 0 крвна група треба да добиеш два рецесивни 0 гени од двајцата родители. Ако имаш двајца родители со нулта, тогаш и ти си нулта со сигурност, зошто од нив може да добиеш само 0 -рецесивни гени. Ако едниот родител е А или Б а другиот нулта, А и Б се доминантни гени. Во комбинација на нулти рецесивен ген од едниот родител и доминантен А (или Б) од другиот родител, рецесивниот 0 ген останува потиснат и детето ќе има А (или Б) крвна група. Но тоа дете може да го пренесе на своето поколение нултиот рецесивен ген или доминантниот ген (50/50 се шансите). Е ако имаме друга ситуација каде што родителите му пренесуваат на детето едниот А, а другиот Б, тогаш детето ќе има АБ крвна група, зошто наследил два доминантни гени.
Вакви ми личат дека се како на моето само него му се на вратче кај што му се преклопува дебелкото по главче и образи ми кажаа дека се вруќанички се поти многу и се појавуваат (сликава ми личи како да се истите може грешам)
Мајки незнам дали е за тука постот но моето бебе годинка е приметив рацете и ножињата му се со жолта боја дали е можно од морковот и лицето како жолто да му е се појавува и се губи дали можеби од што му ставам во кашите морков тиква итн ве молам совет