Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Не, 2те ми беа доени екслузивно, значи само доење, ни чај ни ништо друго. Вода почнав кога почнав со вкусови, еве 6 и пол месеци е и не ја сака баш, 10 20мл денот дали пие.

DaisyDream and KikiKviki like this.
  2. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

@Brpbrp @Fenix05 gledam zboruvate za spienje nie vajda go pominavme toj skokot na 8ma nedela sinoka od kaj 8ines do 6 spiese i vcera od kaj 1inesto do 5 sspiese ne mozev da ja razbudam a pred toa pa edvaj 20min :D sega nezz so 4 stavanje bese ili 5 ama bitno prezaspivase odma od ko ke jade i vcera spiese poveke e sega kako gi organizirate dnevnite dremki od sabajle od 8do 8ipol spiese saatipol budna posle od 10 do sega eve se budi moze i ne :D kolku vreme vi spijat denski za i navecer da spijat cela vecer da ne bide da stanat i da se budni saat ipol inaku fiksno koga izlevame da setame togas mi spie kako i toa da go reguliram :D

3. Larea

Larea Истакнат член

Скоро секое бебе кога ќе излезе на воздух спие. Најубаво им е. Јас излегував надвор баш за да ми дремне подолго.

DaisyDream and Kikikikiri0405 like this.
  4. MartinaMM

MartinaMM Истакнат член

Хахахаха мажите некогаш колку помогнуваат, толку и одмогнуваат.
    Се сеќавам за првото, мм одеше во смени на раб. Кога ќе бев сама дома, дете навреме заспано, лесно се успиваше. А беше мм дома, јас одам да се истуширам, па да заспивам бебе, не бе не, немогуча мисија :sweat:
    Тој ја играл, ја вртел, музика пуштено, бебе се смеј и нормално нема да спие. :lol:

Brpbrp, Fenix05 and Kikikikiri0405 like this.
  5. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Бебе старо 9 дена, не знам како треба да биде со прозорци за будност зошто со првото немаше спиење, само будност, ама ова преку ден спие, врзува, ама а дојде 9 навечер никако да заспие. Преку ден спие во дневна во гнездо, навечер во 9 ќе цицица о цица со саати, многу тешко да заспие. Таман мислам заспал и ќе го ставам во креветче, керка. Ако го легнам до мене на кревет ќути. Пак ќе заспие ќе го вратам во креветче, пак квичи. Не сакам да се одвикне од креветче, така се зезнавме до големиот па уште спие до нас :/ што може да му е што навечер нејке да спие?
    И како да го научам на цуцла, ми ги обеси цицките од влечење, гладен не е зошто напредува и повеќе од што треба само на цицање а ме тегне цело време , бара цело време и после буцка од прејаденост, дури од нос му искача. Хелп

6. 0ли

0ли Форумски идол

Нека зборат што сакаат, детето си е твое и ти одлучуваш. :)
    Затоа заспиј ја, па излези. Јас ја спремам за спиење, ја ставам во креветче и излегувам со поголемиот. Или додека мм ја храни, јас и поголемиот се спремаме и кога ќе е најадена, тогаш одиме надвор, па тие си седат си играат.
    Така не оставаш простор за грешки, а ќе поминуваш време и со поголемото насамо.

KikiKviki and Brpbrp like this.
  7. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Знаеш држи вода бебе почнува да плаче периодот кога мм доаѓа од работа и сака да си игра со него му дава играчки гуга пијано се живо го престимулира изгледа и после ќе се изнервира дека кенка епа нормално преморен е веќе и ми го остава јас да го смирам и успијам он не знаел како
    Моево има 1 спиење од 1.5ч денски се друго е по 30мин а прозор на будност 1ч. Кога пишав на др.гуднајт за совет ми рече премало е бебето за да правиш тренинг спиење рутина само глеј да не се преморува буден ништо друго не можеш..

8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Ќе излегуваш кпга му е време за спиење. Мојата е 3++ месеци дневни дремки има 4 до 5. Прво станување 9 или 10 сабајле и после саат до саат и пол прва дремка е сега може ќе биде таа 30минути. Ако е 30 минути следно 15 минути порано ја заспивам место за 1 и пол саат јас за 1 и 15 минути одприлика и така одма заспива. Сега со скоков малце се тегнеме со дремките ама битно навечер исто време 21 или 22 часот заспива и до сабајле. За јадење 1 станува или ниеднаш.

9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Абе и тоа ми е невозможна мисија малиот вика ајде мамо оставија беба тато ќе ја успие и за инат пее плеска со раце. Пред некој ден бев излезена со него 2 саати и мм ми вика е оваа сега дури заспа викам како сега? Епа така не и се спиеше. Си викам сигурно.

10. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Vi blagodaram i na dvete sakav poleka da pocnam isto vreme sabajle da stavame i prva dremka i isto vreme uspivanje bar toa da ni bide do nekade rutina znam deka e mala sepak skoro 2 meseci e ama bar toa da go naucime oti nemozam da funkcioniram bez son i plus vreme za mene i soprugpt poveke oti on ko si ide mi se cini dzin gledam doma deka po cel den sama sum so nea:D:D se nadevam na 3 meseci i kajm mene ke stanuva ednas moze i dva pati ne e problem da ne e poveke:D

11. 0ли

0ли Форумски идол

Да, да, сигурно не ѝ се спиело :rofl:
    Инаку, познато ми е тоа баш за инат во тој момент да пее, скока, плеска, баш во тој момент му се прави нешто. Иако, морам да признам, ретко се случува да е таков, повеќе на почетокот такви проблеми имавме, ама се научи да е тивок, па као пази.
    Понатаму полесно ќе ви биде да се комбинирате како што ти пишав, кога ќе ѝ се поголеми прозорците на будност, кога ќе има 2 дремки и кога ќе ѝ бидат подолги дремките.
    Кога беше помала, потешко ми беше, повеќе дома се дружев со поголемиот во друга соба откако беше прошетан веќе.
    Сега можам да ја оставам во креветче и да излеземе, па таа ќе се повртка и ќе си заспие, ако не сме вратени со поголемото, мм ќе ѝ даде млеко и така повеќе време се има.
    Или попладне кога ќе се одмориме сите, ужинка поголемиот, вечера помалата и ако не излеземе сите, таа со татко ѝ си седи и се враќаме кога треба да ги бањаме и да си легнат. Друго е кога пред ноќно може да е будна 3 часа, има време за се', а и меѓу дремки има време штом прозорците се 3 часа.
    Твојата е уште мала, повеќе дремки има.

Brpbrp likes this.
  12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Да за ова во право си. И јас заборавам некогаш дека е уште малечка иако е 3 месеци. Ќе се издржи уште некој месец. Мислам дека полесно дома сама се снаоѓам одколку со маж ми. Повеќе ми смета и големиот се му иатекнува нешто, а кога сум сама ќе ја успијам малава додуша сама се успива и големиот си е тивок нема испади. Алии ако е татко му тука уште на микрофон да пее и на тарабуки да мава :D

13. 0ли

0ли Форумски идол

Иста е ситуацијата и кај нас, многу е помирен и повеќе ме слуша, можам да се договорам ако сме сами. Хаосот е кога сме сите заедно :D
    Па и малата имитира, вика и таа ако тој е гласен. Де се смеат заедно, де викаат, пискаат.
    Поинтересно ќе ви биде понатаму, па и заедно ќе си играат, многу убави моменти се кога и таа ќе почне повеќе да реагира на игрите на баткото. Ама пак си сакам да сум и со него насамо, да си збориме, шетаме, се договараме, скокаме, се бркаме :$

Brpbrp likes this.
  14. annamommy98

annamommy98 Активен член

на бебе старо 9 дена неможеш да му ставиш ред на спиење многу е мало според мене сичко оваа е нормално му треба сигурност топлина кај тебе

15. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Како то успева да заспие сама ајде кажувај. Еве го бебе нацицано, ако не заспие на гради ќе рика. А сакам да го научам да се најаде, да ждригне и сам во креветче да заспива

16. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Mojov pa ako mu go dadam da go uspie vo dnevna denski, idam ja da legnam na spalna poso ziva nespana sum bila nokjta, i go slusam : ,"Tato sedi miren, sto ti e, ajde legni". I po 10 minuti mi ide i mi vika: Mislam mu se cica :D On misli bebe celo vreme spie. Ne go animira da si igra. Dodusa i rabota ima iako e od doma. I edvaj cekam da trgne na rabota. Go brkam, ne saka. :D Stvarno poveke red sama ke si pravam.
    A za spienje od koga treba dremki da brojam i sledam budnost? Poso sea sme basibozuk 8-|

0ли, Thor and KikiKviki like this.
  17. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Мислам е многу и до бебчето јас 100 пати пробав баш и овде пишував или многу плаче или си гледа со саати и не заспива без мој допир и крај. Се помирив дека ќе го учам после 4ти скок таму од 5ти 6ти месец на крајот па он мене повеќе ми треба да ме гушка него ли јас него искрено после сè ќе порасне ќе пројде времето нема вечно да им требаме

@DaisyDream аајахах ист муабет тој цицал пред 15мин ааа тебе ти се јадеее мајка ти си ја сакаш она знае како да шшка јас не знам затоа не ме сакаш (facepalm)

Thor, Kikikikiri0405 and DaisyDream like this.
  18. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

@Fenix05 се сложувам, брзо растат ама лошо е што само кај мене сака а имам уште едно дете и тоа поголемо и оформено. 11 дена не сум го погледнала асално, душа ми плаче, првите 5 дена беше љубоморен, ме бараше тегнеше сеа некако... ми фали јас да си легнам до него да си го гушнам навечер, да излеземе на сладолед во тренд, да го однесам со дечиња од градинка во игротека (ништо од ова нејќе со татко му освен надвор сп точак сега) а и да сака со татко ми, мене ми фали тој момент ск него. Со прво и едно е тешко, но поинаку. Сеа си викам може требаше помала разлика, бар ќе ги пораснев заедно.
    Него, Гуднајт колку ти наплати за консултација ?

Fenix05 likes this.
  19. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Мало е бебе први 3 недели рикашеама кај мене беше проблемот алергија и недоволно млеко. Од кога го средивме тоа бебе само си заспива. Знам дека ти е тешко за поголемиот ама стисни заби месец и пол. Иначе ред за спиење и учење од 3месеци за тренинг ако мислиш. Јас иначе ништо посебно не правев такво е бебето. Првото ми загорчи живот мислам однеспиење.

20. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Za kolki vreme mu padna papoceto na vasite deca? 10 dena uste nema aber da padne.