Што гости мм се разболе, па она од него па јас од нејзе. Она најдобро помина, јас најлошо. Или пак ја настинав во паркот, па од нејзе и двајцата. Сега внимавам да не и пренесам пак. Велат до трети месец имаат антитела од мајката, тогаш им паѓаат и доаѓа првата настинка. Гости доаѓаат, не многу и ние одиме чат пат, се внимава колку се може но тоа е. Короната сите од памет не извади, не смее човек ни да кивне сега. Мислам дека од настинка највеќе се плашиме и страшно ни изгледа, а како деца сите бевме мрсулави и си игравме заедно ништо не ни беше. Откако се омажив пред 9 години дури во короната топломер купив, претходно со раце, жешка си ајде парацетамол или андол и толку. Сега 5 топломери имам, немој некој да не е точен. Сепак мора и имунитет да си направат, кога ќе тргнат во градинка таму сешто има, па барем со лесно да им минува.
Прашање за време на под. Бебе 5,5м, ноооонстоп е на земја, дали на грб дали на стомак. Тв исклучен е по цел ден, нема дефокус. Ниту се врти, ниту нешто пројавува иницијатива да се тегне по други играчки. И сензорни работи сум правела, игра со вода, музички играчки, со светки со што ли уште не, ама синко релативно пасивен. Одлично напредува, педијатар го фали, не знам дали е мрзлив само или нешто грешам. Сите услови се овозможени, јас активно сум со него доле ама пак…
Некои се по тромави. Пробај вежби прави му. Тегни му ги рачињата нагоре па спуштај ги како за сам да се гушка и доле исправи па пак така и ноџињата како за грчеви птварај колкчиња и ќе почне по флексибилен да е и да се врти. Пробај и ноџињата да му ги местиш за да се заврти. Прво ќе се вртат како труп па после ќе усовршат пополека да се рола Нас на пат ни е запче и тоа кај 2ката и е потечено мислам дека коска да и дадам ќе ја стопи ќе ја изглода. Па уште и 4ти скок боже боже трауми од детството се вика ова.
На ортопед беше на контрола? Ако не, консултирај се со некој добар ако ти е мисла, иако најверојатно си е помрзлив. Но вежби не мислам дека треба да правиш со какви било тегнења, уште помалку ако не ти покажал ортопед како да ги правиш, кога и колку. Може повеќе штета од добро да се направи. Плус, некои бебиња буквално преку ноќ почнуваат да се вртат. Дали се тегне наназад со главата? Дали се витка како на страна со глава наназад кога лежи на грб, а ти си некаде позади, како да те бара со поглед? Дали си забележала ваква положба? Пробај привлекувај му внимание над глава, застанувај ти, движи му играчка за да ја следи и сл.
Бевме кај Видеовски минатата недела, исто така одличен напредок. Вежби ни кажаа кои (рече да не сум се замарала за вртење, да го ставам под 45 степени и да го вежбам седнување како и за раце да го фатам и влечам нагоре). Одлично држи глава, дури успева неколку секунди да седне пред да се струполи. Исто така ја прави положбата од сликата
Штом ја прави положбата, без гајле, тоа е вежба за вртење, самиот вежба. Не е дека нема интерес да се врти, едноставно подоцна ќе почне, тоа не е некој проблем. За влечењето за раце само не се согласувам, не знам што му е со советов, но секако, твој избор е дали ќе го послушаш. Продолжи си, стимулирај го со играчки, кога лежи застанувај позади подалеку, ќе сака да те види и ќе се витка вака како кифле и ќе се сврти, не се секирај. Ставај го на под и на меше и на грб и понатаму, секако таму треба да се развива и да вежба, не грешиш. И седење нема потреба да се форсира, ќе го научи и тоа со тек на време, има до 9-10 месеци фора. Доволно е да се става на 45 степени во количка и на 60 во хранилка додека јаде. Сам ќе покаже знаци кога ќе почне да се тегне за да се исправи да седне, ќе се дофаќа по рацете твои, на послужавникот од хранилката, на пречникот од количката. Немаш потреба од потпирање на кревет, со перници или некои други „помагала“. Некои порано, некои подоцна, секое си има свој тек на развој.
Колку направивте вие ,мислам тука негде бевме. Ние на 13 март 3 мес. Деновиве почна рачијната да ги пика во уста и ако ги тргнам вришти.
А нешто штетно е оваа положба??? Мојава скоро 3мес.знае понекогаш вака да се изврти и се загледува (прозорец имаме позади) . Исто сакав да прашам со гукање кога почнаа,кај нас кога и зборувам ги мести муцињата како да сака да каже но ништо,наутро само се смее, и сама се загледува најмногу во црно бело пр.комодата ни е таква и прави уууу ааа само толку . На повик се врти но да бидам блиску ептен до неа, сите се различни знам ама пак да прашам,ме загрижува. И плус имаме зелени каки скоро 10 дена . Педиј.вика не е страшно ке помине почнав да давам и по 30 ад млеко да не е гладна... незнам што да правам
Od mlekoto ad moze da e zelena kakata, isto ako e gladna ili vospalenie nekoe, nastinata malku I sl. Kako I da e ne e zagrizuvacka sostojba. Sledi ja I proceni sama od sto e. Taa polozba ja pravat koga sakaat da se vrtat. Se podgotvuva da se vrti. Ponatamu treba da vnimavas da ne forsira samo na edna strana. Mojata e 4 meseci I kazuva A-GU, I I-Je koga e gladna, se obiduva da imitira zvuci aaaa ooo ajeee... eee...uste ne pocnala da se smee glasno, nekogas samo I uspeva...pravi faci koga e luta I se smeska koga e najadena ili ja igrame... znae I da mrchi koga ja ignorirame...
Мојата сака многу зборување, ја легнувам јас до неа или пред неа и и зборувам, или песнички пееме. Треба и со трппалки, ама не е љубител мојава, 2 3 минути и игнор
Nie ne gledame televizija. Ako go pustam televizorot toa e za nea, jutub nesto strumfovi ili nesto za deca kaj sto ne se uklucuvaat reklami, obicno kratko ako place za jadenje pa dodeka I napravam ili ako I se spie a ne moze da zaspie ja stavam vo relaksator pred TV I za 5 minuti e vo poluson, posle samo ja premestuvam. Isto I pravam I koga I se kaka a ne moze da se iskaka pa pak vo relaksator I tv i za kratko vreme vrsi rabota inaku gledam da izbegnuvam da gleda TV, oti posle ne se oducuva. Koga odime kaj nasite tamu TV se centar na vnimanie I uziva... ama aj za tamu nema sto da se pravi. Doma restrikcii
Ke si zivees normalno i nema da cuvas vo stakleno zvono. Maz ti sto ide na rab misli nemoze on da mu prenese nesto, ti sto odis vo market isto. A da imas uste edno sto odi vo gradinka ili skolo? Treba da steknuva imunitet od malo. I jas taka za prvoto se tresev pa od lekar ne izlegovme, sega vtorovo i od zemja go ostavam da jade sto se vika.
Таа положба е припрема за вртење, си вежбаат за да може да се свртат, не е штетна. Секое движење на телото е вежба и сè треба да си вежбаат сами за да си го фатат редот на вештини и не треба да ги убрзуваме во ништо. Некогаш ќе прекине да го прави тоа и ќе се фати со друго, па од гугање ќе паузира бидејќи на друго е насочено и сл. Значи со секое интервенирање во развој е мешање во самостојниот и природен развој. И ќе се вртат, и ќе седат, и ќе одат, оставете да си имаат свој, индивидуален тек на развој. За вртење на име е прерано. До вчера не знаело каде е, без гајле, има време за вртење на име. Ќе гуга, мислам дека околу третиот скок почнуваат, не ми текнува најточно.
Такво си е детето. И првото не сакаше да гледа и ова иако беше пуштен тв. Големиот до ден денес не го интересираат песнички и цртани можеби пред спиење ќе погледа и вика ме болат очите гаси го и толку.
Цел месец сме разлика со вас мојата бута од 2ри месец ама сега се што стигне крвнички стиска доле и отечено и е непцето баш како за заб да никнува. Лиги колку сакаш.