E alal da ti e za muabetov...se nerviram koga ke recat si ja naucila,jas od prv den pustav muzika ,luge doagaa muabrtat,tv.nonstop uklucen,pred spienje muzika koja e vklucena cela nok ama sega zabelezuvam stim ima galama se budi,gasam se,sama zaspiva...zarem da ja ostavam da place i nespie ama da ne gadam tv...fala na razbiranjeto,se nadevan ke go nadmineme i ova...ete na pocetok se bese vo race i togas velea pa si ja naycila ,ama nemozev da objasnam deka i jas nesakam,ama ete sega voopsto nee vo race si lezi se zanimavame a vo race ne nisaka...
Da daaa taka e, nemoze da se nauci toa bebus moj uste koga go nosea vo bolnica so drugite bebinja naredeni kako kiflicki edno do drugo site vristea, on si spiese jas kje cuknev so toa zeleznite fioki nesakajki samo kje ripnese i prodolzuvase da nanka, sekoe bebe si e razlicno, drugive sto bea so mene vo soba bebinjata mir nemaa od sto go slusaa placot na drugite bebinja... A bebus moj i sega si spie vo galama, so muzika, so mikser koga brmcam, koga se feniram, pravam nes kafe, cistam so pravosmukalka gajle nema
На почетокот не и сметало галама зашто ниедно самошто родено бебе не регистрира околина. Па колку сакаш галами тоа нема да реагира, ни на звуци ни на слики. Како стануваат се посвесни за околината така се повеќе реагираат на неа. Е тогаш се глеа на кое бебе му смета галама а на кое не
Јас со тетка ми само за тоа се расправам. Моево е научено во галама, ама константна. Нагли извикувања или тропања му сметаат. Секој пат ми се упатуваат совети да го учам во галама, да му пуштам радио...па и на тв и на радио е константна бука... Инаку дека менуваат децата, менуваат. Кога се роди моето кучиња му лаеја пред врата и мака немаше. А се штрецаше од минимален звук на чинии, чаши. Сега омилен звук му е тој, обожава да тропа по нив.
Lugevo sto me poznavaat mi velay,,pa kako tebe e nesaka galama,, jas vaka sum mn.temperamentna, kominikativna, aktivna,sakam mn.galama, drushtvo , a da znaete kakva promena imav koga bev bremena, ne me prepoznavaa, sakav samo tisina mo smetase koga mi zboruvaat glasno im vikav da namalat malku, lezev doma(takva bremenost imav) i samo citav knigi i sakav se izgasnato,tishina ...cudo, sega sum pak isya usta ne zatvoram xax@xaxaaxxa
Aj sega i nesto dr.da ve prasam, bev vcerana kontrola ,carski sum porodena,fala Bogu se e vo red...od pregledot zadovolna ,no jas otidov bidejki osekam bolka kako bodez so noz vo leva strana pod papok,mislev od poraganjeto e...ama dr.mi vika tamu boli debelo crevo,ako si imala zapek,jas nemam zapek i sega me boli, od vreme na vreme ke mw zabode...slicno iskustvo ,sovet?
Точно е дека неможеш да го научиш во галама.Има периоди кога може во галама (домагости врие, бебето спие гајле нема),ама некогаш и со тањирот ќе тропнам рипа и се буди. Мене пак многу ме нервира кога ке ми речат ,,си го научила во раце,, Е како да не го дигнеш дете кое плаче..од каде да знам што му е. Јас еве не ја оставам малата да плаче..кога сака таа ќе ја дигнам. Не ја родив за да ја малтертирам и да тренирам строгост на неа !! И постарите деца ги подржував во раце кога сакаа па никаков проблем немаше. Дете во раце ке сака додека преоди...ај после држи го ти ако можеш... А и да бидам искрена, неможам да слушам како плаче. Можда грешам и има некои нови методи, ама јас си ја негувам према мојот инстинкт
@Glasna не ми се верува дека за брзо ќе вади запчиња, од два месеци, како што вика @mariz рацете и се во уста и да може двете ќе ги пикне, а и не и се набрекнати, незнам можеби. А во врска со „учењето„ на децата за спиење или држење во раце Јас мојата на почетокот ја „научив„ со цуцла, ама еве она се одучи. Ја „научив„ да спие во галама, зошто имам уште едно поголемо дете, па неможе и него на mute да го ставам, ама небива, се буди и крај.....
Па и кога ке запнат -учи го од лажица да пие вода. Теоретски и јас знам дека така треба е, ама ете незнае...нема разиено инстинкт за џвакање и пиење, па жедно плаче. Се прашувам-постои дете кое не научило да јаде од лажица ???? Што е разликата дали на 5 месеци или на 6 месеци ке јаде од лажица ?? Или да има со што да се фалиме по форуми и роднини - еве колку е паметно и напредно моето Немам таква намера. Само ќе си каже бебето за СЕ, не само за спиење и јадење.
Мене многу ме нервират коментари во стилот ти си го научи во раце да го успиваш, думкаш. Да бе јас така сакам. Секое дете си е идивидуално си само си ги поставува правилата. Кога непостои друг начин да го успијам што треба да направам да го ставам во креведчето и да чекам да се угуши од плачење. Син ми несака да се вози во количка, количката му е интересна највеке 20 минути, таков си е цело време уште од рагање, уште кога беше бебе од два месеци ќе го изнесев со колича ќе кинка па ќе заспие и ќе имам мир од 20 минути, се буди и почнува да вришти и јас шпринт кон дома и зошто неможев во една рака количката, а во друга бебето бев приморана вриштејки да го возам. Сигурно јас така го имам научено.
Да се чекирам дека и кај нас овие 5 дена се малце шкакљиви. Дали е скок во развој, не знам. Или заби... ама па на допир на вилицата ништо нема. Нема трпение на цицање. Цица, и кога ќе престане да тече многу, нема трпение и почнува да рика. А да повлече уште минута, ќе дојде нов млаз. Ама не бе, полесно е да се рика и вика. Приметив дека е така кога цица полузаспана. Тогаш ок е, си влече, нема гајле. Ќе нема, ќе испровоцира, и ќе си дојде. Секогаш било така. Земав да се молзам (ама одма после доење) и едвај ни 10 мл не измолзив. Пак не верувам ни во пумпа, затоа што од полна града не ми изваде ко што треба, а само што и ја дадов на беба, се уби од цицање (со давење). Ова правев експерименти да не ми е намалено, ама па кога си цица полузаспана, гајле нема, има млеко како и секогаш. Веќе попладне е толку хаос, што се смее и плаче во исто време. Два дена со приказни и нишкање заспива. Третиот стандард со цицање како и секогаш. Вчера пак со приказни... Во раце, да ја анимирам, па ја ставам на града, цица и заспива. Иако не ми се верува дека е тоа, дали некоја од вас се соочила со намалување на млеко? А не знам зошто, кога баш беба цица и тоа активно? Ништо немам сменето од исхрана или течности (е чајот го забушавав, ама па на времето кога немало чај, како доеле мајките, нели?)... Или едноставно да се смирам дека не е од тоа и дека е нормален скок пред 6 месеци да направи...
I jas si vikav da ne snemuva mleko... Zatoa sto cica nekolku minuti i ako e buden pocnuva da mi ja vlece levo desno, da stiska butka, ja pusta pa ja bara pak... :/ ama jas se izmolziv i mozam da izmolzam dosta... 3 dena mi e vaka bebus kenkav mnogu, vcera vecerta pa ispi edvaj 40ml i zaspa vo 11h i spiese do 7ipol... A koga e zaspan ubavo cica...
Mamicki so bebinja 2ipol i nad 2ipol meseci dali ja primivte taa vakcina sto se bocka vo nodze, raka i so lazicka?
Тоа се три вакцини, не една Ние од Грција купивме петтовалентна (од септември и кај нас ќе бидат воведени)
Da de ne sum se objasnila ubavo... Mislev na tie sto treba da se primat na 2ipol meseci... A koja vakcina ne e dobra tuka kaj nas? Malku ne sum zapoznaena so ova, kje odam utre kaj pedijatarot da mi objasni...
@Kaetana јас се соочив со намалување на млеко, ако така може да се нарече Бебушка убаво си цицаше, ама јас се осеќав дека немам доволно, односно градите преку ден ми беа меки. Пробав да се измолзам и од двете гради измолзев едвај 20 мл., после подој, но по препорака на некоја од нашите феминки (нема да ми замери ако не се сетам која) навечер пред да легнам јадам по едно варено јајце и за чудо утре дента, градите камен и полни со млеко преку целиот ден. Пробај може и кај тебе ќе го има истиот ефект.
Mnogu ti e skakljivo prasanjevo a i ne znam sto odgovor ocekuvas od pedijatarot?!Vidi imas tema za vakcini.P.S.Sosema te razbiram kade ti e dilemata,ako se zscitas i pocnes da istrazuvas,nema kraj,kolku ZA tolku i PROTIV ke imas.Samo ke recam,Gospod da gi cuva site.Jas go vakciniram,a imam dosta bliski i poznati sto ne se vakciniraat.
Mene licno od diteper bugarskata mi bese strav. Od druga strana, mnogu sto znam ja primile bez nikakvi problemi.
Ne mi e za istrazuvanje, jas kje go vakciniram no imalo nekoja od tie tri sto ne bilo ubavo letno vreme da se prima, pa mislev nekoj da ne e so toa zapoznaen. A jas utre kako i da e kje odam na vakcina, samo sakav da se konsultiram so pedijatarot ili so nekoj sto razbira povekje za ovie vakcini sto se primaat na 2ipol meseci. A ti dokolku ne znaes da mi odgovoris ili ne ti e jasno ni sto prasuvam nemora da mi odgovoris... jas baska nema da go prasuvam pedijatarot dali e dobra ili ne vakcinata, tuku koga da go vakciniram
Од првите вакцини (оние до 6 месеци) нема реакција кај бебето. Ич да не се плашиш, ставај ! Тој ден дома ке ке поврткате..и толку. Немам до сега чуено дека од првите вакцини има реакција.