Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.204
    Допаѓања:
    24.618
    Нормално е.

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.665
    А зошто ја враќаш и шо има врска дека е женско?
    Остави го бебето, така правилно се развива, со вежбање на мускулите, а не со форсирано седнување/исправање/паткање.

3. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Isto i mojata od tri meseci taka se isprava kako stomacni da pravi :) sega na pet veke ke ja stavam na 60 stepeni potprena ama veruvam deka ke saka da stanuva :) jas ne ja vrakam ja ostavam sama da si se vrati ili nekogas ja zemam vo race ili ja vrtam na stomak.

На AspasiaS му/ѝ се допаѓа ова.
  4. BoNaNa123

BoNaNa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    313
    Нормално е, јас и педијатар прашав така е зошто сеуште им се развива нервниот систем

5. BoNaNa123

BoNaNa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    313
    Од 60 до 90 мл некогаш ќе испие повеќе некогаш помалку, кога прашав педијатар дека бебето бара повеќе неговиот одговор беше давај му колку што сака. Така и моето кога му е доста сам си ја затвара устата и да го молам не сака.

На Besbes24 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. AspasiaS

AspasiaS Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2022
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    35
    I jas nekogas ja zemam v race a za vrtenje sama se vrti vekje.. ama detevo se isprava sekogas koga se budi od spienje a nekogas i vo son.. pa mislev da ne se nekoi grcevi nesto ama sega vekje i budna se isprava ..

7. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Ги вриев првиот пат, па 2-3 пати месечно, ги мијам со нашиот сјај, само многу малку ставам едно капче за три шишиња наеднаш ги мијам со топла, жешка вода плавам убаво, можеби 7-8 пати со млака вода и вечерта со малку топла вода во нив околу 50 мл во шише ги ставам во микро 2 минути. И ги оставам да се оладат. Така од 2 месеци. Цуцлуте исто, знам и само под чешма. Па не живееме во не знам какви услови, се е чисто, па да вријам нон стоп. Со посебна четка или сунѓерче нејзините работи. За алиштата само со персил бебе или фрош и двапати плавење оти не знам колку е тоа малку од детергентот што треба да се стави па сибставам нормално. Ги сушам во сушара, уште втората недела престанав да ги пеглам. Сега зависи и од бебето, ама ако не е нежно, нема зошто да го правиме да биде, а ако е тогаш се внимава на тоа. Само за светлината не знам, некогаш му смета некогаш не. На странични ламби сме, но надвор на сонце не сака, мижи...

На Stela123 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. eleonora7852

eleonora7852 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2013
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    66
    може ли новите мајки што прв пат треба да одиме на вакцина да не упатите за какви лепенки станица збор?

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.779
    Допаѓања:
    9.589
    Стапалцето? Исто ритмички брзи трзаи јас се изначитав свашта и спремно прашање за во четврток ми е со видео со сè :rofl::rofl::rofl: мада меѓу сите гугл дијагнози видов дека е нормално па некако смирив душа кога престана да прави толку често. Сега знае кога е на града да си мрдне така само ќе го пофатам и се смирува (така и на видеото од американски педијатар направи тој :lol:) ама моево е 3000на саат со нозе,менување пелена е невозможна мисија кога ќе ги блокира тоа бутките мислиш кревал тегови од 300кг не можам да му ги откочам па пелената цела изврткана па после му пропушта и така :swear: ова чисто да си се пожалам дека ноќва во 3 ме малтретираше 5мин мене прст пред око не ми се гледа тој стега нозе ми идеше гол да го вратам во кревет. :tmi:

Нормално е другарче :l:

10. Bannana

Bannana Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2024
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    163
    Од аптека побарај ги, лепенки за ладење. Се стават на местото каде е боцнато. Јас не ги чував во фрижидер. Прашај во аптека дали мора во фрижидер.

Прикачени фајлови:

Последна измена: 3 март 2024
  11. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.779
    Допаѓања:
    9.589
    Мила не сакам да ти се мешам или солам памет но новороденче е многу нормално да заспива и да се заморува на града. Затоа се штипка, го стиснуваш со прст под брадичката каде му е рефлексот за голтање, го скокоткаш по стапала го штипнуваш на бутче да се буди и влече. Само така ќе цица ќе стимулира и ќе се учи. Само ти додека ти е на града може да знаеш дали влече и голтс се осеќа тоа, се слуша. Но ако си одлучила дека ти е подобро вака скроз те разбирам и си е твоја одлука но сè ова што го опиша се должи на тоа што е премалецко а не дека имаш потреба од ад и шише. :hug:

12. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Прави повеќе колку пие толку, со сила не можеш да му дадеш плус, само ако му е малку ќе плаче и ќе се чудиш што му е, само прво обавезно инсистирај на града

13. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.160
    Допаѓања:
    6.810
    Ти одговорила @Bannana. Се стават веднаш по боцкањето. Јас прво ги ставав ладни ама многу плачеше и не даваше. Па сега ставам нормални, во комода ми стојат

14. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Nee ne se grcevi haha i mojata isto od spienje od pamet da te izvadi :D

На AspasiaS му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.067
    Допаѓања:
    1.809
    Ne nikako ne mi solis pamet zato prasav za sovet. Stipkam, skokotkam so se ne pravam duri i vlecam malku za kosa( starinska finta) ke se razbudi i pak istoto posle 5 min. Mn sakav da dojam iskreno zato i se macam 2 nedeli ama pa i mi e zal da go ostavam gladen a i soprugot mn rano se otkaza i odma sise demek bebe gladno ke bide pa ko za inaet zede odmor od rabota da posedi so nas pa nikako da me ostavi raat:D samo zdravje da si ima sega barem molzeno pie kolku so ima.

На DaisyDream, TammiB5 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  16. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    1.028
    I mojov kako kutrence:rofl:

На DaisyDream и Fenix05 им се допаѓа ова.
  17. Maja1986.

Maja1986. Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2023
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    308
    Моето беше исто плус јас имам рамни брадавици со силиконски пробував тоа нема сила , се мачеше ептен воопшто не ми ни напредна првата контрола . После почнав да се измолзувам едвај 30-40 макс 50 мл од двете гради ама не му стигаше нормално и давав дохрана 60 мл пиеше тој период.

18. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    1.028
    20240303_121413.jpg Ме интересира зошто кога го успивам цуцето отккао ќе заспие како да се гади како да му смета нешто и ќе му ја извадам ќе го истапкам он си спие како во спиење како да ќе повраќа така прави дали му е гад силиконска е цуцата имаше и пластика таква проѕирна таа од одма не ја сака. Да му купам друга која е подобра? Јас на нип користам 0-3

19. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.779
    Допаѓања:
    9.589
    Ех овде што плачки совети барав од мајкиве први 2 недели, јас по 40мин го оставав на града буди заспива буди влече заспива па мм свекрва ми аа немаш млеко бебето е гладно давај ад греота е се додека не ми се удави од повраќање во 1 по полноќ од ад дохрана (прво на града па се разбуди и јас будала 60мл ад по нивни памет) едвај го вратив да почне да дише. Од тогаш јас кажав моето дете не допира дохрана шише веќе !!!! За 5 дена на контрола имаше накачено по 65гр што е на горна граница, само на моето "слабо млеко"
    Но бев решена бев упорна инат што и да е. Мене доењето ми е најголема љубов овие 2 месеци, ме гледа во очи додека цица, пружа прстенцата и чека да ставам прст за да ме држи :inlove::inlove::inlove:

На Hopeeee, Isabel, annamommy98 и 6 други им се допаѓа ова.
  20. Bannana

Bannana Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2024
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    163
    И моето исто, прави некои гримаси демек ќе поврати, само без цуцла.

На KikiKviki му/ѝ се допаѓа ова.