А зошто ја враќаш и шо има врска дека е женско? Остави го бебето, така правилно се развива, со вежбање на мускулите, а не со форсирано седнување/исправање/паткање.
Isto i mojata od tri meseci taka se isprava kako stomacni da pravi sega na pet veke ke ja stavam na 60 stepeni potprena ama veruvam deka ke saka da stanuva jas ne ja vrakam ja ostavam sama da si se vrati ili nekogas ja zemam vo race ili ja vrtam na stomak.
Од 60 до 90 мл некогаш ќе испие повеќе некогаш помалку, кога прашав педијатар дека бебето бара повеќе неговиот одговор беше давај му колку што сака. Така и моето кога му е доста сам си ја затвара устата и да го молам не сака.
I jas nekogas ja zemam v race a za vrtenje sama se vrti vekje.. ama detevo se isprava sekogas koga se budi od spienje a nekogas i vo son.. pa mislev da ne se nekoi grcevi nesto ama sega vekje i budna se isprava ..
Ги вриев првиот пат, па 2-3 пати месечно, ги мијам со нашиот сјај, само многу малку ставам едно капче за три шишиња наеднаш ги мијам со топла, жешка вода плавам убаво, можеби 7-8 пати со млака вода и вечерта со малку топла вода во нив околу 50 мл во шише ги ставам во микро 2 минути. И ги оставам да се оладат. Така од 2 месеци. Цуцлуте исто, знам и само под чешма. Па не живееме во не знам какви услови, се е чисто, па да вријам нон стоп. Со посебна четка или сунѓерче нејзините работи. За алиштата само со персил бебе или фрош и двапати плавење оти не знам колку е тоа малку од детергентот што треба да се стави па сибставам нормално. Ги сушам во сушара, уште втората недела престанав да ги пеглам. Сега зависи и од бебето, ама ако не е нежно, нема зошто да го правиме да биде, а ако е тогаш се внимава на тоа. Само за светлината не знам, некогаш му смета некогаш не. На странични ламби сме, но надвор на сонце не сака, мижи...
може ли новите мајки што прв пат треба да одиме на вакцина да не упатите за какви лепенки станица збор?
Стапалцето? Исто ритмички брзи трзаи јас се изначитав свашта и спремно прашање за во четврток ми е со видео со сè мада меѓу сите гугл дијагнози видов дека е нормално па некако смирив душа кога престана да прави толку често. Сега знае кога е на града да си мрдне така само ќе го пофатам и се смирува (така и на видеото од американски педијатар направи тој ) ама моево е 3000на саат со нозе,менување пелена е невозможна мисија кога ќе ги блокира тоа бутките мислиш кревал тегови од 300кг не можам да му ги откочам па пелената цела изврткана па после му пропушта и така ова чисто да си се пожалам дека ноќва во 3 ме малтретираше 5мин мене прст пред око не ми се гледа тој стега нозе ми идеше гол да го вратам во кревет. Нормално е другарче
Од аптека побарај ги, лепенки за ладење. Се стават на местото каде е боцнато. Јас не ги чував во фрижидер. Прашај во аптека дали мора во фрижидер.
Мила не сакам да ти се мешам или солам памет но новороденче е многу нормално да заспива и да се заморува на града. Затоа се штипка, го стиснуваш со прст под брадичката каде му е рефлексот за голтање, го скокоткаш по стапала го штипнуваш на бутче да се буди и влече. Само така ќе цица ќе стимулира и ќе се учи. Само ти додека ти е на града може да знаеш дали влече и голтс се осеќа тоа, се слуша. Но ако си одлучила дека ти е подобро вака скроз те разбирам и си е твоја одлука но сè ова што го опиша се должи на тоа што е премалецко а не дека имаш потреба од ад и шише.
Прави повеќе колку пие толку, со сила не можеш да му дадеш плус, само ако му е малку ќе плаче и ќе се чудиш што му е, само прво обавезно инсистирај на града
Ти одговорила @Bannana. Се стават веднаш по боцкањето. Јас прво ги ставав ладни ама многу плачеше и не даваше. Па сега ставам нормални, во комода ми стојат
Ne nikako ne mi solis pamet zato prasav za sovet. Stipkam, skokotkam so se ne pravam duri i vlecam malku za kosa( starinska finta) ke se razbudi i pak istoto posle 5 min. Mn sakav da dojam iskreno zato i se macam 2 nedeli ama pa i mi e zal da go ostavam gladen a i soprugot mn rano se otkaza i odma sise demek bebe gladno ke bide pa ko za inaet zede odmor od rabota da posedi so nas pa nikako da me ostavi raat samo zdravje da si ima sega barem molzeno pie kolku so ima.
Моето беше исто плус јас имам рамни брадавици со силиконски пробував тоа нема сила , се мачеше ептен воопшто не ми ни напредна првата контрола . После почнав да се измолзувам едвај 30-40 макс 50 мл од двете гради ама не му стигаше нормално и давав дохрана 60 мл пиеше тој период.
Ме интересира зошто кога го успивам цуцето отккао ќе заспие како да се гади како да му смета нешто и ќе му ја извадам ќе го истапкам он си спие како во спиење како да ќе повраќа така прави дали му е гад силиконска е цуцата имаше и пластика таква проѕирна таа од одма не ја сака. Да му купам друга која е подобра? Јас на нип користам 0-3
Ех овде што плачки совети барав од мајкиве први 2 недели, јас по 40мин го оставав на града буди заспива буди влече заспива па мм свекрва ми аа немаш млеко бебето е гладно давај ад греота е се додека не ми се удави од повраќање во 1 по полноќ од ад дохрана (прво на града па се разбуди и јас будала 60мл ад по нивни памет) едвај го вратив да почне да дише. Од тогаш јас кажав моето дете не допира дохрана шише веќе !!!! За 5 дена на контрола имаше накачено по 65гр што е на горна граница, само на моето "слабо млеко" Но бев решена бев упорна инат што и да е. Мене доењето ми е најголема љубов овие 2 месеци, ме гледа во очи додека цица, пружа прстенцата и чека да ставам прст за да ме држи