Јас да прсшам за совет или план како мислите да се организирате со дете кога че тргните на работа? Како да се спремам психички за тој момент?
Бебе старо 3 недели, од вчера е ужасен, цел ден се обидував да го заспијам, дремнуваше по 10 мин и ќе станеше или се будеше веднаш штом го префрлам во креветче. Жими попладнето сврза убави 2 часа. Ноќеска беше ужас жив, стана кај 5 и дур го цицав видов цел е измочан па го пресоблеков и се расони.. леле од тогаш до скоро 8 бебе да нејќе да заспие, море на цицка, па го легнав до мене го гушнав, на гради да лежи, јок. Земав му дадов АД викам ај да не е уште гладен па некако шмукајќи од шишето, заспа, нешто пред 8. Во 9.30 стана, цицање, го соблеков средив, дадов и капки за грчеви и пај ад и све и еве го скоро 12 е, он уште е буден. Па нели треба да спие? Каде да ги следам тие прозорци на будност? Не знам што му стана, до пред некој ден го цицав, ждригнуваше и гледав одма да го легнам во гнездо или креветче, да не се учи во раце и да си заспива сам. Или ако беше нацицан а буден, му ставав цуцла и си бркав обавези низ дома, сам ќе заспиеше. Сега нешто многу ми квоии, плаче, тешко заспива, дури и и на цицка и ако се нацица, мора да заспие на гради полуисправен, за да ждригне плус, зошто ќе ми поврати. Жива ненаспана сум, од што кенка, немам време ни заби да измијам, не па нешто да јадам. Како да му помогнам? И да си се врати редот
Мајки каков детергент користите за алиштата на бебо… јас користам бекутан ама последните неколку пати алиштата мирисаат многу лошо.. незнам дали е до детергентот или до машината ама многу е грозна миризбата
Мајки бевме на мерење денес. За некој ден правиме 3 месеци, за месец дена има качено 850 гр. Докторката вика супер е, многу јаде, тргнете ноќен подој. Е сега јас и давам накај 21 часот да цица и зависи колку цицала и додавам 90 или 120мл ад, колку испие толку, некогаш и само 60 пие. Заспива накај 22-22:30 и станува во 2-3 сабајле. Менуваме пелена, цица и пак исто ад и давам колку испие толку. Скоро 4 не фаќа додека заспие и станува во 7-7:30. После сме само на цицање, некогаш кога имам обрски и давам преку ден 60мл макс. Остатокот од денот на цицање сме само. Имам пишувано тука повеќе пати дека има рефлукс, и денес ми кажа док.дека и од прејадување и е очигледмо бидејќи многу јаде. Мислам дека не е толку многу напредната за да намалуваме со јадење, а издолжена е 10см за 3 месеци што мислите? И ноќниот подој како да и го тргнам кога сама се буди? Денес прв пат наместо во 7ипол дтана во 10, а заспа во 5 часот. 2 саати се мислам што требаше да ја прашам докторката и сега ми текна. Уште малце треба според бејбитол табелата да почнеме со Д3+омега. Е сега ми донесоа д3 вигантол капки од србија дека нели сите ги фалат, прашањето ми е омега како да и давам?
Прашање до мајките на бебиња со рефлукс кои се на ексклузивно доење и пробале со исфрлање на кравјиот протеин од исхрана - дали целосно се повлече рефлуксот и после колку време? Лично јас после две недели не забележувам некоја голема разлика (зависи и од денот, некогаш повраќа помалку а некогаш повеќе), но немаше ни голема разлика со Алгорал сирупот, па не знам дали да се оптоварувам сеуште или да чекам да помине само од себе. Бебето е скоро 5 месеци, кога најчесто се надминува оваа состојба?
Кога почнуваат да сонуваат? Моево у спиење само врти стиска устето за плачење и убрзува со дишење и сам кога спие и на мене кога спие. Душиче ми е некад така и се расплакува на глас Како што пишував така правеше и се расплака како да го исплашил некој зашшкав го гушнав се смири
Користев бекутан, пробав со дуел софт лотус дали ќе и прија не ми се исфрли и со тој терам, а омекнувач орнел како за нас така и за нејзе. Само ги пуштам со додатно плакнење така не ми се умирисуваат ако ги пуштам само на обична програма и не ги извадам во иста секунда мирисаат на влага.
Ни на нас не ни помогна сирупот многу. Иначе се намалува повраќањето кога ќе почне со оброци цврста храна. Мене матичната денес ми кажа на 4 месеци да почнам со вкусови
Ne, nema na koe bebe ne vleglo voda. Mene maz mi me napnuva sekogas koga ke mu otide voda Fala bogu dobar e, nemal maka. Inace Frosh detergent korisam i bas ubavo mi mirisa Omeknuvac ne stavam, ne gi peglam, vo susara susam, i se smaluvaat ama to e to. Doma vlaga se sobira, uste da susam haos ke e.
Не, треба да е баш поголема количина и убаво да влезе длабоко. Ова ко мм кога почна да паничи дека јас држејќи му ја главата мо се направило базенче вода и он со увцето надоле лежеше значи нема како да влеззе внатре. Па тоа бришење сушење па му ја држеше главата да се цедело надоле а тоа 2 капки 2 секунди постоја хахах
Ајде пак јас едно минува друго се појавува зошто да си мирен и излегува пак осип најмногу по рацете и нозете некни и се појави па ги снема после некое време пак се појавија нови, вчера цел ден немаше сега гледам пак по раците и нозите дали е од некое јадење или друго нешто ? имаме закажено утре на педијатар
на доење е само па си викам да не е нешто што сум јадела јас… инаку да и мене ми личи како на полазено ама пак незнам ….
Jas koristam detergent abc bebe a omeksuvac chicco sensitive, preubavo mirisa, toplo go preporacuvam.
Здраво на сите, Малото денес е 8ми ден старо, со искачање од болница ни дадоа Aptamil premature (бебето е родено 39+4), но ни дадоа за прерано родени поради недостаток на калциум. Во самата припрема му ставаме капки Colief капки за грчеви што досега фала богу му се немаат појавено. Навечер му даваме 5 капки од Recol капки пробиотик. Бидејќи сме комбинирано каде го дојам па му давам прихрана ( препорачано од педијатар), се соочувам навечер воопшто да не сака да цица. Кога и да го ставам на цицање он или заспива или се трга како да се гади и плаче премногу гласно. Ако му дадам шишенце без проблем го пие АД млекото. Имала ли некоја сличен проблем со доењето? И како го регулирате ад млекото? Бидејќи би сакала повеќе да го дојам зошто имам бајаги млеко… би ми било драго да сподели некој за помош