Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.592
    Допаѓања:
    76.825
    Mene mi bese na zeskovo da ne ne smee da se stava, iako letovo kako da ne e leto... Fala :)

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Auuu majka,nemoj taka strogo da mi se obrakjas,pa uste od rano sabajle a jas na rabota;):whew: Jas mislev deka ke go prasuvas vo stilot dali da se vakcinira ili ne,deka se zbori se i sesto a toj normalno kako medicinsko lice, i da e protiv vakcinite,sigurno nema da ti go kaze toa.

3. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Reakcii od vakcina sto ke ja primaar sega na dva ipol mesecie pokacuvanje na temperaturata, razgovarav so moi prijatelki , na nekoi, decata im kacile T...potoa razgovarav so dve soktorki i me sovetuvaa deka vakcinite(ovie sto moze da dovedat do pokacuvanje na T) ne e preporaclivo da se primaat na toplo vrene,bidejki od toploto pogolemi se shanaite za kacuvanje T.....licno jas,odluciv deka vakcini site ke gi primame, ama sega taa sto e na red ako e toplo ke ja odlozam za podocna,nakaj Oktomvri(se rasprasav mi rekoa deka moze)...

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  4. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.662
    Зарем може така преку ред да се примаат ?
    Мислев дека има некој редослед...

5. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    до 6 месеци ги примивме сите вакцини по редослед а и летно време беше...фала богу немаше некоја реакција освен последната ревакцинација на ДТП кога ептен малку имаше покачена Т (38 С) и тоа само еден ден , дадов парацетамолче и помина...+ ова лето и не е лето нема толку високи Т- повеќе студи отколку жежи

6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.592
    Допаѓања:
    76.825
    Hahah ne se sekjiraj ne sum stroga :D i jas taka malku potresena od sabajle, prv pat mi vristese Teo nemozev da go smiram... Taka od son rikna, ripnav od krevet srcevo seuste ne mi e smireno :D sorry majka imaj ubav raboten den :)

7. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.838
    Zarem sega diteper odi na dva i pol meseci?
    Znam deka za sin mi odese malku pokasno, na tri, posle tri meseci.

Inaku, ovaa vakcina moze da dava reakcija, drugite ne od tie do 6 meseci. So sinko dobro pominavme, bez reakcija. I nemam slusnato deka se izbegnuva na toplo vreme, podobro gledaj da ti bide bebus zdrav pa da ja primi. Znam nekade i krvna slika proveruvaat na bebus pred ovaa vakcina, kaj mene tuka nitu ednas ne mi toa pobarale, a mozebi bi trebalo.

Nas kje ne fati nekade septembar za ovaa vakcina, pa belkim kje stignat do togas petovalentni, da znam barem sigurno pa da gi odlozuvam...
    znae li nekoj vo taa petovalentna vakcina za sto se e imunizacija, neli pet se ili sum greska :?:

8. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Vo petovalentnata vleguva diteper, polio I hib (diteper se tri - difterija, tetanus, pertusis, plus polio I hib), znaci vo edna vleguvaat tie sto sega odat vo race, nodze I so lazicka.

На Mekuska, mariz, Sky-butterfly и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.662
    Дечки де објаснете ми
    Ако бебето има примено неколку од обичниве да речам редовни вакцини,може ли да си ја купам петовалентната и да ја ставиме ??
    смее ли така да се примаат некои вакцини по два пати
    не ми е јасно

10. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    Не е тоа туку така, прво треба да го запазиш процесот на транспорт на вакцината, некои си носат фрижиферче со амоњак. После треба да најдеш некој што ќе ја стави вакцината, ниту еден доктор или сестра не сака да ризикува да ја изгуби лиценцата доколку се дознае, во Македонија по закон смеат да вакцинираат само диспанзерите и тоа само со вакцини набавени од Министерството за здравство. Дури и да најдеш некој да ја стави нема да може да ти ја запише во картонот за имунизација затоа што таква вакцина не постои регистарот на лекови на РМ. Тоа значи дека за институциите твоето дете сепак ке се води како невакцинирано.
    Е сега веројатно постои начин сето ова да се заобиколи, ама како не знам. Нека каже некоја мајка што има искуство со набавени вакцини од странство.

11. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.662
    Познавам мајка која стави ваква вакцина.
    Чинела 27 евра од Грција.
    Софијанова лично и ја ставила

Ти благодарам на одговорот.

12. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    I nie trebase sega na 30 ti da primame dtp ama posto mm e na teren malku ke podzakasnime sto ne e strasno.prvo krvna slika obavezno pa ako e se vo red ke ja primime.inaku reakcii mozni se krevanje na T i povekje pospanost na bebeto.

13. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Вакцинирањето со петтовалемтни го направивте ко шпанско село. Малите ги вакцинираме со нив. Лично им купивам вакцини од Солун , ги даваат со соодветна заштита за транспорт. Ги вакцинира др во Скопје, иако и во нашиот град веќе почна еден доктор да ги става . Си имаат картон , како и сите други. На вакцинација се потпиша тетка ми дека од овие вакцини ме става и никој не направи проблем. Годинава ги запишавме и во прво одделеное, а до сега одеа регуларно во градинка.
    @referentka цената е различна за секоја вакцина, првите беа по 50е мислам, имаше некоја и 30 и 15е. Зависи од вакцината.

На stefanija70 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.662
    Нормално дека ќе е шпанско село кога во Мкд не се регуларно дојдени.
    Погоре има пост од @irenna каде убаво објаснила дека нема да ми ги пишува во картон бидејќи не се набавени од Мин за здравство, а нели тоа е еиднствена институција кога сепак гарантира нешто.
    Се што е ново е шпанско село.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  15. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Nas Sofijanova ni ja stavi, licno ja zapisa vo naseto kartonce, I posle so toj karton bevme vo dispanzerot kaj sto gi primame drugite vakcini I ja zapisaa. Cinese 29 evra od Grcija, transportirana vo friziderce. I na nea posuvase da se cuva na 2-8C.

На irenna, Kaetana и referentka им се допаѓа ова.
  16. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Не се однесуваше на тоа дека е ново, туку дека е толку комплицирано, а навистина не е. Сакам само да ги охрабрам мајките дека не е толку комплицирано, со една вакцина завршуваш голема работа.

17. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Беба е скоро 6 месеци, уште нема примено дтп. Не се секирајте мајки, не мора да брзате до датумот точен за да се носи бебето (ако имате обврски). Ние ќе ја носиме во Солун, успат со викенд некаде на море... Па се надевам дека за ревакцина ќе се стигнати кај нас поливалентните.

Има опција и во Врање, како поблиску од Солун.

А ако некој вакцинирал дете тука, може после да продолжи со поливалентни, само ќе види према распоредот дали треба пента или хекса...

На Sky-butterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  18. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.662
    Ако имам ставено вакцини редовни до 3 месеци што следат дали може да ја ставам петовалентата
    Тоа ми е прашањето...дали некој има такво искуство или знае.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Секако дека може.
    Кога ќе ги воведат кај нас, и така и ќе биде. Баш разговарав со педијатарот за ова.

Само треба да се види што доаѓа на ред - дали пак пента (дтп + хиб + полио) или хекса (како пента + хепатит б).

На stefanija70, Sky-butterfly, referentka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Можеш, само консултирај се со педијатар кој ги става, со која да почнеш.