Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. klinkata

klinkata Истакнат член

Се зачлени на:
    4 септември 2011
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    88
    Мајки помош
    Бебе 5 месеци во спиење се врти на страна.Некогаш навечер не ја осеќам кога се врти... нормално е? Ми е страв да не се задуши :(

2. Beunique555

Beunique555 Активен член

Се зачлени на:
    20 јули 2023
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    50
    Како се справивте со температура кај бебе после примање на првата вакцина? Пишете искуства.

3. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Нормално е на таа возраст. Треба да се контролира често, но веќе им е развиен тој рефлекс.

На klinkata му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Мајка гледај да нема од страна само перници и такви работи. Нормално е бебе да спие на страна или на меше. Мојава додека не се мушне во ќебето испод нејзе со носот не заспива. Кога имаат мака сами се подместуваат и си вртат глава. Дури и новороденче кога беше цело време на меше спиеше и си ја вртеше главата пополека.

На klinkata му/ѝ се допаѓа ова.
  5. meri24

meri24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    573
    Допаѓања:
    556
    I nie ponedelnik na vakcina ke odime i nie sme dva meseci i 11dena.

На misli_si и DaisyDream им се допаѓа ова.
  6. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    На целиот страв тие вакцини добро ги поминавме, само ножето ја болеше од убодот, лепенки и ставав, ги има во аптека. Сега за таа на 4 месеци собираме страв :))

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  7. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Не качи темература. Ми рекоа ако качи да и дадам далерон сируп за деца. Имав но не и дадов. Лепенка и ставав на убодот само што дојдовме дома, тој ден нема бањање. Не ја барав ниту наредниот

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  8. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    1.028
    Na bebusov mnogu mu grgorat crevata dur spie mu grgorat,dur jade,koga go uspivam,otkako ke jade isto. Normalno e? 1mesec i 16dena ima
    I mnogu baloncinja pravi so ustata pretezno dur spie toa e nesto novo 2 3 dena i toa li e normalno?:rofl:

9. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    966
    I kaj mene prave balomcinja od kaj mesec i mene mi bese cudno sega sne 2 mes. Isto i krkorat crevata od start toa bile ustvari grcevite taka mi kazaa bar mene ama kaj nea ne se bolni naka ne place bar vija peruod sega prethodno da taka da normalno e se

На KikiKviki му/ѝ се допаѓа ова.
  10. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    1.028
    Мајки дали и кога сте биле со бебе на кафе? Имам пријателка од друг град бебињата ни се 9дена разлика и сакаме да се видиме месецов и бебињата ќе ни се 2месеца и неколку дена и сакавме на кафе да седнеме како да се опремам за во кафич деновиве ќе седнеме со мм чисто да пробаме во помирен кафич како ќе ни биде. Совет, искуство?

11. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    657
    Мајки ве молам за совет…бебе од какање на 3 дена, почна да кака по повеќе.. од вчера вечер до сега 5 пати какаше, има и лигаво во каката… што значи тоа? Загрижена сум

12. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.072
    Допаѓања:
    1.814
    Vcera bevme, bebe 3 nedeli. Cel city mal go prosetavme sednavme na kafe bebe spiese, samo 1 stana za pienje. Ke si odite za pocetok na nekoe pomirno mesto i sekako kade sto ne se pusi i nema glasna muzika.

На KikiKviki му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Stela123

Stela123 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2023
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    210
    Majki, sovet za sediste za vo avtomobil? Kakvo i do kolku kg?

14. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.072
    Допаѓања:
    1.814
    Jas zemav od topolino, Moni se vika od 0-36 kg. Seuste ne mi e probano ama vaka dobro izgleda.

На Larea му/ѝ се допаѓа ова.
  15. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    И мене пред некое време ова ме загрижи, но немам одговор. Педијатарот рече дека е нормално тоа лигавото во какото и кај здрави бебиња но да се следи да нема како крв. Мојата е 4 м пред околу две недели почна, мислев настината е нешто но изгледа не е. Се уште има. Во постарите постови сретнав дека е транзитна интолеранција на лактоза, бебето се уште нема доволно ензими за да се справи со неа, но дали е тоа не знам.

На Ouranio.toxo му/ѝ се допаѓа ова.
  16. defocus

defocus Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2023
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    233
    Сами чуваме бебе и добивам чудни реакции дека на долг план не е можно.. Под сами мислам комплетно на гости одиме кај нашите, не очекуваме ниту сакаме некоја помош. Малку не спиени ама мирна глава. Дали е чудно? Дали има уште некој што се одлучил на овој чекор? Не познавам таков пример во блиска околина, дури и во странство си земат помош од мк, па малку ме јаде црвот да не сум будала. Да речеме дека да сме сплотени и мир ми беше побитен од се друго, но како расти станува захтевно 24/7. Ќе можам ли да се носам во фазите со јадење и понатака?

На TammiB5 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Maja1986.

Maja1986. Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2023
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    308
    Ние сме исто , од прв ден сме сами ни мајка ни свекрва никој . И многу ми е поубаво . Сите ми се чудат демек како постигнуваш да исчистиш ручек и дете све е можно за мир у куќа. Јас и сопругот си одлучивме дека нема потреба да се навикнуваме на помош и супер ни оди . Со добра организација не гледам зошто би имале понатаму проблем :)
    Јас на пример на секоја негова дремка ја користам за да направам нешто , дали да средам по дома или ручек . И обавезно попладневната дремка негова ја користам и јас си легнувам со него .

Последна измена: 10 март 2024
    На Kikikikiri0405, defocus, TammiB5 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.788
    Допаѓања:
    9.613
    Скроз исто :)
    Само веќе почнува да тежи бебе за на рака кога нешто спремам па сега кенгур ќе земам за кога е кенкав и сака кај мене да ми се слободни рацеве. А баш успевам да си средам сè дури и да се избањам експресно некогаш знам да го ставам на транспортер во количка па ме гледа кога пеглам чистам или си лежи во корпа, на земја подлога во моја близина и си муабетиме :D

На Isabel, Kikikikiri0405 и Maja1986. им се допаѓа ова.
  19. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.445
    Допаѓања:
    32.373
    Јас често се жалам од тоа што немаме помош, ама мирот во домот ти е најбитен. Хаотично е, тешко е и захтевно ама на крајот од денот ти правиш како што ти сакаш и ти си го одредуваш редот и нема на кој шо да се објаснуваш зашо си дала ова, не си ставила чорапи и слично :D

На долг план, можно или не вие си одлучувате. Нас ко ќе ни дојде ту мач или имаме обврски што се одложуваат со денови, ќерка оди на викенд кај моите и тоа е сосема океј. И она среќна и ние среќни. А другите шо мислат, како мислат ич да не ти чуе ама баш никогаш :D

На Kikikikiri0405 и defocus им се допаѓа ова.
  20. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2024
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    328
    Majki moze temava ne e za ovde no jas ne vidov slicna. Sakam da ve prasam dali nekoja od vasimala problem da ja boli sve koga ke stane od spienje kicma grb gradite stomacnite i sto pravite vo odnos na toa. Neznam dali mi e od sto go drzam bebus ili e nekoja medicinska indikacija

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.