Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Buck0

Buck0 Активен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2022
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    70
    Има, само на 2ри спрат кај вц-то и е баш културно за разлика од Еаст Гате

На Ouravanture му/ѝ се допаѓа ова.
  2. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    1.028
    Нас ни помага му го соблакаме памперсот и така гол му правам вежби и го забришувам со влажна кај газето меѓу да му дојде пошто оно ќе кака да знае како да се стисне и успева скоро секој пат(fingers) некогаш дури доволно е само да го соблечам и да поседи така се искакува одма што викам јас треба да го учиме веќе во нокширче чим гол кака:rofl:

На DaisyDream и Thor им се допаѓа ова.
  3. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    3.270
    Навечер давам АД на бебо за божем повеќе да го држи да сврзе некој саат. Давав Хипп комбиотик и вчера во Зегин ми го препорачаа Холе како подобро, по природно и за помалце грчеви. Ајде го земав. Денес како кака бебе ептен некако на кисело мириса. Можно е да е од Холе? Да не нешо не го процесира стомакот млекото, шо знам. Користела некоја Холе да сподели?

4. Stela123

Stela123 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2023
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    210
    Како го правите ад млекото? На која милитража, колку лажици од дозерот? Или зависи кое млеко се користи?

5. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.261
    Допаѓања:
    1.701
    На 30мл една дозерка

На Stela123 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    615
    Допаѓања:
    444
    Zdravo. Mi treba vase iskustvo, znam deka e individualno i sekako ke konsultiram pedijatar no cisto da znam.
    Bebeto e mesec ipol staro, pocnavme doenje pa kombinirano no poradi reflux posle sekoe cicanje pocna se poveke i poveke da blucka. I ovie 2 dena sme na aptamil anti reflux.
    E, sega me interesira vie so im davate aptamil ar na taa vozrast na kolku casa im davate na 3 ili 4.
    Na kutijata pisuva 6 obroci za 2 do 8 nedeli starost. Toa e na 4 saati i nz da ne e mnogu. Ke prasam pedijatar pak , no vase iskustvo.

7. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Индивидуално е. Тие како напишале како да е исто бебе од 2 недели и од 8. Да не биде помалку од два, најдобро на 4. Кратко и давав бидејќи и тоа го повраќаше. Но бараше на 3, исто како и другото што го давав. Кај нас ар формула не помогна. По 3 месец, сама престана, ако ти е утеха, претходно баш ништо не помогна ни исправена положба ни алгорал сируп ни ништо. Едноставно по јадење ќе се размрда и веднаш враќа цело јадење. Само навечер не повраќаше, како напредуваше во килажа ни сама не знам.

8. Plazma.10

Plazma.10 Активен член

Се зачлени на:
    28 декември 2023
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    10
    Majki ve molam se iskustvo. Se porodiv pred dva dena no bebeto ima 7 crp i dva dena ke prima terapija. Ustvari denes i utre. Mnogu sum tazna nekako ne mozam vozduh da zemam. Dali kje se sredi za ovie dva dena

9. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    615
    Допаѓања:
    444
    I kaj mene napreduva a bara na 3 saati. Davav preska vo 21 h od preska plaka i bara. Ama mi go povrati ,so znaci po logika na bezu mu e na 3 h. Da davam na 4 ,taka velis. I jas taka miskev do dusa ama pak da prasam. Sega vo 12 ke mu dadam i ne go budam da vidam koga ke si stane.

10. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Да на три давав, да не е на помалку од два. Важно е количината дневно што треба да ја испие, да ја испие или барем приближно, тоа зависи повеќе од килажата, отколку од неделата, т.е. во која недела е. Глупо е како на пазар да сме ама така се пресметува, зборувам вкупно млеко не само ар формула. Тие формули се потешки за варење, ако нема ефект за неколку дена, совет не го мачи детето запни го педијатарот друго чаре да барате.

Последна измена: 10 март 2024
  11. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Само да те утешам многу примаат терапија во првите денови, веројатно некоја бактерија има. Кога се породив, со царски, ќе речеш стерилно се чисто па пак фати некоја бактерија. Не знам која, само ми кажаа дека има покачено ЦРП. Останавме уште три дена, примаше антибиотик дирекно во крв и не пуштија, се беше во ред. Чувај си го здравјето ќе ти треба бебе да чуваш и диши

Последна измена: 10 март 2024
    На Plazma.10 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2024
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    328
    Lele ovie zegin znaci so toa holle i organskite kravi go preteraa. Stvarno ne mi e jasno zasto tolki go forsiraat i nudat. Jas probav nekolku i pak se vrativ na aptamil. Nekako najubavo mleko i pakuvanje a ne vo drugite prsti da brcam vo mlekoto so toa dozerkata pustena vnatre

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Dimssi

Dimssi Активен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2024
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    27
    Сакам да поставам прашање, но малку е глупаво, ама ајде сепак ќе прашам.
    На вас што ви пикаат бебушите рачиња во уста, како им ги чистите рачињата, сепак е мало за под чешма да и ги плакнам :?: за со тетра во ред, но влажни марамчиња дали се штетни?

14. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.789
    Допаѓања:
    9.614
    Какво шише користиш? Пробај на 20тина мл да го кренеш да ждригне да направи пауза така нас не советуваше педијатарот, дали има ефект - не знам, ние прекинавме ад на 3ти ден дома по моја иницијатива. Инаку ако добро памтам 4ч не бараше млеко после ад не се води по табели, ако нема грчеви, чиста пелена и не му се спие а плаче тогаш е гладно, сама ќе си осетиш најубаво

15. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    3.270
    Pa i mene neso cudno mi e mlekovo. So lrvoto, koga morav da trgnam na tabkta i morase da ima zamena mleko poso bez mleko ne mozese a bese mal,.7m, davav na babylove od DM
    Site mleka gi probav, site gi plukase, samo toa go prifati. Sea rekov aj hip mozhda e podobar i zemav Hip posle bolnica ama so se zaebav so Holle ja ne znam. Ke go dzitnam utre

16. defocus

defocus Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2023
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    233
    Благодарам на сите што ми дадовте ветар дека може и сами. Еднаш-два пати месечно на два-три саати не го рачунам како чување, повеќе како гости. Зборувам за секојдневно, сами со ручек, бебе, чистење, контроли итн.

Поради ова некако и најмногу ми е страв дали добро го чувам да не се разболи, не само како бебе туку и понатака и како ќе се поднесам тоа. Свесна сум дека не можам да го изолирам и ќе се дружи со деца што одат во градинки, ќе биде изложено на вируси итн. ама си живеам во страв дека ако настине ќе се изедам како не внимавам доволно.

На Kikikikiri0405 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Plazma.10

Plazma.10 Активен член

Се зачлени на:
    28 декември 2023
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    10
    Ти благодарсм многу мила. Навистина ми дојде како утеха коментарот ❤️

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    615
    Допаѓања:
    444
    Philips Avent natural response,i natural response air free.

19. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.789
    Допаѓања:
    9.614
    Цуцла 0+? Моево уште од 0+ пие кога давам молзено а е 2 месеци, кога дадов од поголем отвор го утепаа грчеви и се изнаповрати

20. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    615
    Допаѓања:
    444
    Da 0+. Sinoka stana mu dadov 90 ml i rekov ne go budam sabajle da vidam koga ke zaplace. Posle 4 h stana. Mu dadov pak ispi 80. Mi blucna malku i odma vo momentot dodeka go mestev da zdrigna. Valjda visok mu dojde i deka odma go razmrdav. Ke vidam i denes kako ke bide. I ke konsultiram pedijatar vo red li e na 4 h da go pie anti reflux ili na 3. Najbitno mi e da e najaden ,dobar i napreduva. Ako pie na 4 h i napreduva i da go reducirame bluckanjeto vo bas bluckanje na visik malku ili ic. Super sme