Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Бебе вчера заспа во 23 часот. Се будам сабајле со аларм во 7.30 за големиот да оди во градинка.
    Бебе уште спие.
    Се здрвив едно 10 секунди.:bandit:

Што не сте кажале дека има вакви бебиња?!
    :rofl:
    Јас стварно треба да почнам да частам.:rofl:

На Dpokahontas, kozuf, Mari_em и 9 други им се допаѓа ова.
  2. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.789
    Допаѓања:
    9.614
    Здраво бебе што добро напредува нема потреба да се буди по мене, читав се случило дехидрирало на некоја членка моево пример беше супер. Ноќе знаеше 4 5 6ч да спие па да цица и качуваше по 65гр дневно. Прашај педијатар според твоето ќе каже

@Мариаа. И за частење е работава, мада пази да не се урочиш јас сè што се пофалив на форумов низ нос ми излезе

На Mihaela123456, Hopeeee, misli_si и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    615
    Допаѓања:
    444
    Do sega napreduva ne ko tvoeto ,okolu 250 gr nedelno. Sea go primetiv ko se grci so nozinjata za da se iskaka ili prdne ,i ako mu doaga potesko mi blucna malku . Dali deka tesko na meseto i so se stiska nz. So ovaaa formula podobro e, e sea uste saatite da gi sredime so obroci na kolku i da si napreduva. Do sega si bese dobar.

4. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.072
    Допаѓања:
    1.814
    I moeto primase, porodena carski pred 3 nedeli. Ostanavme 5 dena pa ne pustija.

5. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    615
    Допаѓања:
    444
    A mnogu da ne e na bebe od 40 dena 120 ml. Spored kilaza. Prvo bebe i sea zbuneta da ne e malku mnogu nz. Popladne ke konsultiram pedijatar ama pak vasi iskustva i mislenja.

6. Stela123

Stela123 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2023
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    210
    I nie od bolnica izlegovme so pokaceno crp (okolu 6 mislam bese) sirup davavme pet dena i toa e toa, duri i da nema nisto nekoj preventivno go davaat. Te razbiram potpolno i jas bev taka ama nema prostor za panika sigurna sum

На Plazma.10 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    1.028
    Gods favorite

На LiquidLuna, Konstrakta и Мариаа. им се допаѓа ова.
  8. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Со првото плачев на форумов долго време.
    Сега второво се погоди,па да се пофалам малце.
    Да не биде само кукам:rofl:

@Fenix05
    Другар, ако се заречеме овде,одма крстена вода барам:rofl::rofl:

На KikiKviki, Kikikikiri0405 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  9. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.017
    Допаѓања:
    9.496
    Zatoa sto imaat procent od sekoj prodaden produkt sto e na Zegin, kako Frizi derm, Corine de farm, Proven, Holle i ima uste mnogu drugi.

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    3.270
    Ма ни крстена не помага, хахахах.

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  11. n0Limits

n0Limits Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2017
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    671
    Pozdrav, bebe e roden 01.01 so 4230 gr, denes izmeren 6600 gr.
    Doktorkata veli deka e mnogu 2400 gr za 2 meseci i 10 dena, na adaptirano sme, toj bara 120ml minimum na 3-3 i pol saati uspeavme da se uobrocime, ponekogas i po 150-180ml gi pie...
    Ne znam dali e vozmozno nekako da namalime kolicinava ili barem na poveke saati... zatoa sto bara, vristi koga e gladen.. a si ima merka koga ne e gladen nema sansi da mu stavam sisence vo usta...
    soveti, iskustva?

На Kikikikiri0405 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    657
    Според табелата на кутијата и ние требаше да пиеме по 120 мл (135мл) од пред некоја недела,но тек сега почна по повеќе од 90 да пие…не пие секогаш исто…ретко да испие 135, најчесто 105-110 од прилика..јас ја правам дозата со 4 лажички, па колку испие толку..

13. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    615
    Допаѓања:
    444
    To se mislam i jas. Preska napraviv 120 so 4 dozerki ispi 70.

14. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    966
    Pa i moevo e 2kg porasnato rodena na 02 01. Pa ne dobiv takov komentar nikogas od pedijatar koga prasuvav dali mn i davam mi velese deka kolku saka tolku neka jade ako ima visok ke go povrate. Tvoeto ako ne povraka znaci mu e dovolno mislam spored mene e mn loso da mu namalis na jadenje i da bide gladnicko osven da probas 1 2 pati pa ako ne bara da jade kako prethodno da probas taka

На n0Limits му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.353
    Допаѓања:
    2.133
    Моето се роди 4150г, за два месеци исто имаше качено 2400гр само на доење. Никој не ми искоментира многу дека било.
    Со адаптирано немам искуство.

16. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2024
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    328
    Moevo e 3 m i mu mesam 90 ml pa 120 ml .
    Okolu 5ipol kg ima sea
    Na pocetokot imav mn strav da ne mu go rasiram zeludniceto i da stane gojazno bebe i mnogu pazam kolku davam.
    Si napreduva postepeno.
    Vo meguvreme davam caj becutan od anason ama planiram da go smenam za nekoj so pomalku sekeri.
    Taka da probaj so nekoe cajce a mlekce namali mu malku ne da vristi ama ke vidis kolku mozes da mu namalis Sepak i spired kilaza racunaat po kolku treba da pie

17. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    11.677
    Ај утешете ме...дали само мојава е таква...цицкарка, да ја оставам цееел ден ќе си цица..често бљуцка, намали од порано ама уште си трае тоа..и кај вашиве е исто? Нормална облека чиста не ми остана, облечи нова блуза, тренерки, сè со млеко :drunk: 3 ипол месеци е..

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Easter

Easter Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2023
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    2.003
    Мојата е 4+ и е иста. Само што мн ретко бљуцнува. Никогаш нема одбиено цицка и мислам дека цел ден би седела така . Еве ја моментално спие ама цицкава у уста и е. За навечер да не зборам.. подобро без горна пижама да спијам пошо ми се извадени надвор цело време:rofl:

На Cherry blossom89, DaisyDream и KikiKviki им се допаѓа ова.
  19. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    11.677
    И она намали со бљуцкањево не дека не, почетокот беше баш после секое доење, ама пак си бљуцка и сеа..и во скоковиве толку ме бара, тоа чудо, сеа се научила, карактер е, сакам да заспијам со цицка и точка, посебно ноќе на 2 часа како аларм, знае да затера и 5 6 часа ама знае и да бара до бескрај да цица и ден и ноќ :drunk: богами вака растресени и ја би спиела без пижама и онака на изволте и се цело време :rofl:

На Easter му/ѝ се допаѓа ова.
  20. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    До три месеци бебињата се хранат на барање на детето, не е важно за доење толку, за формула да не биде на помалку од два часа. За да не фрлате прави по 90 ако бара уште лесно може да направиш уште 30 веднаш. Ама веднаш не по пола час или слично. Колку-толку да има некаков ред и да не му се оптерети желудничето. Не се секогаш исто гладни со тек на време ќе им фатите ритам и ќе научите како кажуваат дека се гладни. Некогаш им се кака и се бунат а мислиме дека се гладни. Ќе направиш, оно ќе јаде, ама малку, оти не е гладно. А па кога ќе се искака после обавезно бара порано, барем мојата така прави, или и се спие не може да заспие па бара шише за да заспие... правам мислам којзнае колку е гладна а таа пие 30 и заспива... Сакам да кажам нема правило на таа возраст и не се трудете да го најдете. Има денови и кога јадат помалку од што треба и денови кога јадат повеќе... се е тоа нормално ако се во прашање исклучоци, а не сите денови да се такви. Еднаш дома готвев боранија и што и мирисаше цел ден плачеше за храна. Испи дупло тој ден, мислев повеќе ќе пие и се зголемил лимитот. После сфатив дека од мирисот што готвиме огладнува, откако следниот ден се на пола ми јадеше. Душички се и они како нас, не се швајцарски саати. :)