Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    E sega ke cues, moeto pogolemo detence od prvata diteper imase reakcija sto nikomu ne ja posakuvam. Prestana da cica 3 dena, bese na rab da dehidrira, visoka temp, otok na raka celi 3 nedeli. Sekoe dete e prikazna za sebe, toa sto tvoeto nemalo reakcija ili sto moeto imalo ne znaci nisto za bebeto na Mariz. Mariz nemoj da se lutis, ama redno bi bilo da znaes so sto go vakciniras bebeto, ne so onaa vakcina ma 2,5 mes, tuku koja e taa vakcina, bi bilo redno da znaes barem za koi bolesti e ako nisto drugo. Pedijatarot pretpostavuvam deka nisto sustinski nema da ti kaze, ama kako i da e. Jas licno bi gi razdelila vakcinite, primer denes diteper pa za nekolku dena hib itn. Ama odlukata e tvoja

На ZojaP, mariz и referentka им се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Во ред е да се чујат мислења.
    Ама еве кога одам на вакцина , може ли да речам -недакам денес двете, само едната ставете ја ?
    Навистина немам искуство...
    И во здравството се се смени

3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.607
    Допаѓања:
    76.837
    A kolku meseci treba da ima bebeto za da moze da ja primi ovaa petvalentna? :)

4. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    @mariz може да почнете од раѓање, а може и да се продолжи со нив доколку веќе имате примено некоја.
    Ви ја пишува педијатарот на розева рецепта и со неа си ја купувате соодветната вакцина. Ви нашиот случај ги ставаше Софијанова и таа не насочуваше. :)

На irenna и mariz им се допаѓа ова.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.607
    Допаѓања:
    76.837
    Epa zatoa prasuvam tuka be srce :) mlada sum neiskusna, prva so bebe vo moeto drustvo, koj drug bi prasala ako ne vas mamicki tuka? Ni onie sto bockaat ne znaat da objasnat... Kogo da prasam.. neznam eve sega se educiram, a kako sto kaza edna mamicka pogore pa ako pocnam da citam po net nema kraj, zatoa za mene e seusta onaa vakcina za 2 ipol meseci :)

6. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Kako I onie koi gi zamenuva, od 2 I pol ili 3 (nie na 4 ja primivme).
    Inace @referentka da, mozes da kazes deka sakas samo edna vajcina da primis, pa po nekoe vreme da odis za druga. Sekako ova e opcija do septemvri, koga I kaj nas ke gi vovedat petovalentnite (I sestovalentnite)

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. stefanija70

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    sekako deka moze,ides kazuvas, te gledaat popreku, ova zavisi od sestrata i ti stavaat samo 1 ili 2 kako sto ke kazes

8. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Порано не беше вака.
    Имаше некој ред мислам.
    Сега фаќам врски, пријатели за да ми кажат дали пратката на вакцини е ОК или не...
    Господ нека ги казни тие што прават експерименти врз децата наши

На heppymom, Kaetana, PUPICA и 2 други им се допаѓа ова.
  9. stefanija70

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    Eve Mariz jas ke ti kazam. Vo nodze se bocka HIB (za bakterija Hemofilus influenzae tip B), vo race DiTePet (difterija, tetanus i pertusis- golema kaslica), a se pie poliomielit (detska paraliza). Proguglaj kalendar na iminozacija mk i ke najdes detali

На heppymom, espana, zuto и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    126
    Ние прва детепер вакцина примивме на 2 месеци и сега сме на ревакцина на 10-ти, значи на 3 и пол месеци. Од првата немаше никаква реакција, ниту температура, ниту оток на рачето. Само од боцкањето што се исплаши и беше малку кинкав некое време. За втората ќе видиме ќе пишам искуство.

11. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    Мене ме имаат прашано, па ги одвоивме. Оваа пред скоро 4 години. Така да сигурно можеш да бараш, кај докторот кој ги прегледува пред вакцинација.

Сега гледам ги збутале тоа распоредот за вакцини или грешка сум?
    Ние примивме прва доза дитепер на три месеци па ревакцина на 6 месеци.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Pred da kupime sterlizator,gi miev so sjaj i vrela voda so toa specijalno za sisinja i gi vriev vo kupena voda.
    Seag isto gi mijam,malku poubavo plaknam i vo sterilizator.

Neznam zosto ne saka da gi prifati sisinjata sto odat zaedno so sterilizatorot a se na Philips.Odnosno Avent?
    Dali mu se pokruti cuclite.Resenie?
    Nie sme na aptail,imame dva ipol meseci i nesto poveke od sest kilogrami.Sozata mu e 135 voda so cetiri ipol lazicki mlekce.A vie?

Ve procitav za zatnati nosinja.Jas koga go banjame stavam sol vo vodata.Mu go mijam tri cetiri pati licenceto so taa voda i noseto.Posle pred oblekuvanje mu gi vshmuknuvam so aspiratorce.Valjda ova ne e problem oti e sekoj den.Postojano ima kako da ne gi vadime.

Последна измена: 2 јули 2015
  13. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Дали ќе спијат во галама или во тишина, и дали ќе спијат покриени илиќе се отскриваат искрено мислам дека зависи од тоа кава навика ќе им створат тодителите и тоа во првите месеци од живот. Пример, мене мајка ми секогаш ме тофтала,препокривала а летно бебе , и од ко знам сум зиморлива, на лето на плажа да се сончам и од сонцето да ми се приспие се покривам. Ќерка ми се роди во најжешкото лето што го паметам и при секое спиење јас покриј ја а мм ја отскриваше скроз така да спие, и сега 4 годишна е, лето зима ги соблака чорапите и се отскрива секогаш, ги клоца покривачите. Синко беше во зима и јас му направив навика па дури не се покрие до пола лице не спие. А исто и за тивкото, до ден денес од што така правеле моите, сум спиела во тишина, да помине кола на улица ми смета. Затоа децава во галама и во количка надвор сум ги успивала, да не се ко мене.

На Mekuska му/ѝ се допаѓа ова.
  14. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    Значи со вакцините може да се касни,ние ДТПр ја ставивме прва доза некаде на 4,5 месеци и тоа ја одвоивме со ХИБ таа ја ставивме на 3 месеци прва доза,сега ни останаа уште трета доза,може сами да си побарате да ви ги ставаат одделно,нас самата докторка во советувалиште ни предложи да ги одвоиме,јас пред секоја вакцина правам обавезно крвна слика ради сигурност.
    Инаку баш прашав за тоа дали летно време вакцинират,ми рекоа да,само ако ептен температурите се покачени накај 40 степени не.

На Kaetana, stefanija70, irenna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. bile1986

bile1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2009
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    186
    Ние ги стававме сите заедно на 2,3 и пол и 5 медеци па фала богу ниту еднаш немаше реакција дури беба се понашаше вообичаено како воопшто да не примила вакцина

На heppymom, mariz и referentka им се допаѓа ова.
  16. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Мајки, во која продавничка во Сити мол можам да најдам килибарно герданче, зошто натаму ќе се движам?

17. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    126
    И јас сакам да набавам килибарно ланче, веќе наполнивме три месеци па може да ставиме. Од каде ги набавивте, какви искуства имате со нив?

18. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Немам искуство, ама ќе пробам, можеби ја мачат запчињата, ама да ти кажам дека има огромна разлика во цените. Во Зегин и локалните аптеки цената им е 2000 денари, додека во Бебе супермаркет и во Baby & Home во Ѓорче цената е 1190, разлика(facepalm)

На galapce, espana и heppymom им се допаѓа ова.
  19. stefanija70

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    Majki, kolku vreme najmnogu ne kakale vasite bebusi sto se na doenje i kako se spravuvate?

20. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Mila sto e kilibarno lance?Zosto sluzi?:bandit: