Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. eleonora7852

eleonora7852 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2013
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    66
    Тие што веќе имате поголеми бебенца од кога почнавте да ги ставате во подлогите за играње (што си лежат и горе играчки). Не знам дали е рано бебето е 50 дена па сакам некоја занимација да му воведам зошто кога е будно сака само во раце

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.963
    Допаѓања:
    14.722
    Што порано. Моево е 3ипол недели, веќе му закачив тропки над релаксаторот нешто да има да гледа. Првото дете порасна на земја во игрална. Битно е само дали ќе сака да седи и да гледа, па понатака и да игра, ама можеш да го ставаш слободно.

На MartinaMM му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Dennings

Dennings Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    4.583
    Нормално дека станува полесно. За некој ден правиме 2 месеци мислам дека првите три недели дома беа најтешки. На сите ни е нова ситуацијата,бебе најмалку спиеше навечер на секој саат се будеше, цицањето пречесто, залепено за тебе, ти се опоравуваш после пораѓај, хормони во плафон. Кај нас точно после 40 дена почна да фаќа некаков ред. Самото тоа што навечер врзува и по 6 саати без да цица значи многу и ти си одморена и како нова. Тоа што е цело време залепено за тебе не го сфаќај трагично. Некогаш и до нашата перцепција е, мора малку понежно и спрема бебе и спрема себе. Секако е старо една недела што знае тоа? Само твојот мирис му е познат, користи ја ситуацијата и гали го. Нема вечно да трае, се може да чека и машини и садови, ручеци нека носат тенџериња,нарачувај не си ставај непотребно обврски на глава.Само бебе е најбитно сега. Ако имаш млеко не би те советувала да го ставаш на адаптирано за да си послободна затоа што и цицањето ќе фати ред,само трпение еве сега и по 3-4 саати тераме измеѓу подој а одлично напредува. На крајот на краиштата измолзено ти е секогаш подобра опција.
    Само позитивно мајка, галете се нема секогаш да се волку мали и да сме им волку потребни.

На Mihaela123456, Secret-Angel7, Bellaa1234 и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Ти кажала и спиди можеш. Штом падне папоче можеш на меше да го ставаш по малце. После тоа повеќе ќе седи нормално ако сака. Првото дете беше бикче рано почна да држи стабилно глава, да седи самостојно на 5 месеци и на 9 сам прооден беше веќе. Сега второво на 3 и пол месеци цела си се тркалаше и пробува да седне ама ќе си почека :)

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.
  5. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.925
    Допаѓања:
    4.964
    Zenski, mojov posle vakcinava na 2 mes. prestana da mi guga, a drdorese 300 na saat pred toa...pa fufki malce. Eve veke 8mi den posle vakcina, se smee ama ne mi guga ic. Nesto slicno ste imale?

6. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.355
    Допаѓања:
    2.137
    Менуваат мајка, не се плаши.
    Гугањето го смета за усовршена вештина и ќе премине да вежба нешто друго. После некој период пак ќе почне да дрдори само поинаку ќе звучи првичното гугање:)

На Thor, Fenix05, DaisyDream и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Maja1986.

Maja1986. Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2023
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    308
    Со што да го мачкам ? Само едниот образ му е вака црвен , не се гледа на сликата ама јако црвен му е ..
    Бап изгуглав како атопичен дерматит што би можела да земам ?

Прикачени фајлови:

8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Со уријаж xèmose анти иритант јас ја мачкам веќе и досадна сум ама одма делува :)

На Maja1986. му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Не си размислила дека можеби е љут :) ако е 2 месеци како знаат да се наљутат карактери се :)
    Едит: може и кога ќе ти биде во скок да ќути особено тие каде се по 1 месец и ќе се извадиш од памет и после кога ќе пројде пак ќе гуга дури и повеќе :)

На Thor, lackygirl, Fenix05 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    9.639
    Ете кога му реков на мм дека не сака да ме гледа во очи и ме игнорира кога се местам пред него зошто го оставив долго да си плаче сам во кревет ми се смееше да не сум тропала глупости не ни знаело бебето што сум направила

На KikiKviki и Kikikikiri0405 им се допаѓа ова.
  11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    3 пати едно исто да направиш бебе се навикнува на тоа. И мојата плаче во креветче ако е ставена порано 5 минути максимум после заспива. Сега најново и научив а почне да се доближува време за спиење ја држам малце во раце 5 до 10 мин почнува да зева и ја ставам во креветче и заспива без плачки.
    Мажите се ненормални не се децата виновни. Треба само да направат дете и да ги снема од планетава. Ван тема е ова ама богомолките не се улави што после однос си го убиваат партнерот :D

На kozuf, misli_si, annamommy98 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Stela123

Stela123 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2023
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    210
    Здраво мајки, месец и кусур сме
    Почнаа да и излегуваат акни (брунчиња) на лицето дали некоја од вас се соочила кај бебето со акни и што сте ставале да помогнало?

13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    24.653
    Да скоро сите имаат, бебешки акни, тогаш се појавуваат, не треба ништо сами ќе поминат.

На Stela123 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    9.639
    Моево беше лом ништо си го бањав нормално му миев само лиценце со чиста вода за да не му стои долго млеко, бљуцкање си се сушеа повлекуваа мене ми предложи педијатарот да му мачкам медицинска козметика јас 2 3 пати само ставив некако и тоа помагаше ама прво ги сушеше па се повлекуваа и престанав

На Stela123 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ouravanture

Ouravanture Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    675
    Дали тие од 5 месеци спијат цела вечер без да јадат?

16. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    3.181
    Ве молам за помош..
    Започнаа грчевите веќе е месец дена старо бебчето. Му давам комбинирано доење со ад аптамил. Му ставам колиеф капки во млекото ( не цица туку го молзам млекото и му го давам). Му давам рекол бимбо пробиотик. Давате ли нешто дополнително за грчеви што би можело да пие? Капки .. прочитав за чаеви но не знам дали е мал или не.. кога им дававте чај? Кои капки ги користевте? Нешто што би му ја ублажила болката барем

17. #£¥₩

#£¥₩ Активен член

Се зачлени на:
    7 јули 2023
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    26
    Здраво мајки
    Кога се породив бебушот имаше црвенило на очниот капак,кога ги прашав докторите ми рекоа ќе се повлечи само но еве 2 месеци сме и никако да се повлечи посебно кога плачи и се зцрвенува уште повеќе
    Дали некој знае да ми кажи дали ќе помини така и за колку време дали сте имале ваков случај.
    Поздрав

18. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    9.639
    Моево го има 1месец веќе и како да не му се отвара скроз. Исто се вцрвува од плачење и кога многу му се спие. Ми рекоа не е ништо страшно можеш да чистиш со физиолошки да капнуваш малце, јас не се осудив.

На #£¥₩ му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Dennings

Dennings Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    4.583
    Чај не сум пробала, давав Еспумисан Л капки ама не ни помогнаа воопшто,нас сирупчето Нурсе Харви ни помогна многу, буквално за 15минути и делуваше.

На TammiB5 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.075
    Допаѓања:
    1.815
    Nas bio gaya kapkite ni pomagaat i vezbite so nozete pravi mu gi. Ne zemav termofor imav zaboraveno ama stavam topol peskir go smiruva malku.

На TammiB5 му/ѝ се допаѓа ова.