Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.007
    Допаѓања:
    1.030
    Pa nekad cica na 2h nekad 3h zavisi nekad i da go nudam nejkje posle si saka zavisi i kako e iskakan sum primetila ako kaka posle podoj si saka koga ke go ponudam a ako ne e kakan posle nekoe doenje nejkje dali mu e polno meseto ili tesko mu e nz. Za tecnosti mn retko pijam so sila duri. Pijam caj gledam 2casi da se napijam vo tekot na denot a voda mn tesko najveke posle jadenje ili nasabajle pijam epten problem imam so toa. Mojov vo posledno vreme i tesko zvrzuva povrke od saat vreme eventualno eve kako denes od 2 do 6 dremna 30min na rati i sega od 6uste go cekam da stane da go banjam katastrofa e so spienje ni red ni butur i zatoa nemam vreme i nekogas "so denovi" pumpam ili ako planiram nesto za vo nedela jas pumpam od petok za da imam za vo nedela. A koga nema da iscica navecer ja molzam ednata i ako ne treba zamrznuvam najveke mi e da zamrznuvam sakam za eve idat vikendi da prosetame da imam da ne se zamaram pumpaj sprenaj vaka od sega ke spremam za nesto ako iskrsne. Mene mi e da ne mu e malku a ne znam kako da go izmeram dali napreduva ubavo. Minatiot pat go merev 5.700 a na pedijatar 5.70 ni izmerija

На Kikikikiri0405 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.007
    Допаѓања:
    1.030
    jas imam plus zamrznato nekolku kesicki za nekogas ako ne stignam da se izmolzam za nadvor. Sto citav na sobna 4h vo frizider 4dena a vo zamrznuvac od frizider 6m a od golemite zamrznuvaci 12m
    I do sega sve gledam da si izmolzam da ne zimam od frizider za da nemora da go cekam da se odmrznuva

На Nataliii и Kikikikiri0405 им се допаѓа ова.
  3. Xxxx2

Xxxx2 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2015
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    198
    Колку пати во денот треба да моча и кака дете старо 7 дена? Денес последен пат сменета пелена на пладне, отспа поголем дел од денот, но се' уште е сува пелената... или, дали има шанса да лаже индикаторот на пелената бидејќи јас само така ја проверувам, не отворам да видам дали навистина е суво. Кака еднаш дневно.

4. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.007
    Допаѓања:
    1.030
    Nie do 1 mesec samo na doenje,kakase dur cicase sto znaci posle sekoj podoj on bese kakan i mockase nekogas duri i ke mu propustese pelenkata. Sepak neka posovetuva poiskusna majka jas bi se zagrizila

5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.970
    Допаѓања:
    14.732
    6-7 мокри пелени во 24ч. За какање не се секирај, на доење може и да не какаат со денови. Ама за мокри пелени, ако има помалку од 6 во еден ден може да е гладно. Да не има жолтица?

6. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.822
    Допаѓања:
    9.657
    Моево не ги симнало нозете ххахаха од стомак решеташе и надвор само прета а крева од грчеви моето ама бар не плаче срцко така си прди полесно :D:D
    На бебе ново му е сега пушта некои смешни звуци како да те вика :D:D

На Kikikikiri0405 и BoNaNa123 им се допаѓа ова.
  7. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    966
    Probaj stavi si na masa nekoe sise ili bokal ke te nervira deka e polno i ke pies :D najnakraj nemora ni vda
    neka bide nekoj sok od jabolko ili caj ama tecnost samo nemoj gazirano pravelo grcevi:Dk e imas poveke mleko za nekoj den
    Za napreduvanje do 3mes bi trebalo da kacuva po 800gr na mesec taka bar tuka procitav neka me popravat ako gresam moze deka cica se najaduva dzabe go mislis vikaat deka nekoi brgu cicaat nezz jas doma nemam vaga za bebe ama ja soblekuvav gola ke se meram jas posle ke ja zemam v race i odzemam kg i taka znaev kolku e vo momentot, a ako mu e malku jadenje ke vriska :D

Jas pred izleguvanje se molzam i skoro sekogas imam okolu 30ml plus da ne dojde kuso:D denes beme na ortoped i na kafe se izmolziv 11 negde pred 3 ja naraniv da ne mi e gladna i kaj 4 si dojdovme deka i nadrov bese 23 24 ko doma na ista temperatura bese ama od ko ke se stopli planirav od onie torbickite sto drzat temp da si zemam dr ne mi teknuva, a za od zamrznuvac ili od frizider mleko ne zagreano kolku vazi nezz neka kaze nekoja ako znae inaku i mojta ne cica od mene ama sekogas mozes da si ja nosis pumpata i vo kola da pumpas ili ako si na gosti kaj nekoi bliski :D e sega dokolku si vo park primer bez kola nemam uste izmisleno kako bi napravila

На Nataliii и KikiKviki им се допаѓа ова.
  8. Larea

Larea Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2020
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    651
    А зошто мораш? Извини вака што се убацувамм ама ич не разбирам зошто се дупнуваат ушиња на бебиња…нормално дека ги боли , зошто да не си одлучат они кога сакаат да стават? И сега ќе заборават и кога ќе пораснат сами кога ќе одлучат ќе заборават. Ова само за мерак на мајката.. Не ти зборам на тебе него стварно не ми е јасно, ти нормално како сакаш прави :)

На Maja1986. и TheSecret им се допаѓа ова.
  9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.445
    Допаѓања:
    18.695
    Ќе дигнеш маичка и ќе си ручка бебето :)

10. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Нормално е, по две лигарчиња и ставав едно одоздола едно одозгора и пак лом беше, па ја пресоблекував. За инат во ракавот ќе ги пушти. :) плус рефлукс имаше... ќе учиш да ги голта, со тапкање по уста, со лигарче, а не бришење лево -десно. Ги нервира тапкањето и така се учат да голтаат

11. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Кога спијат цврсто нит мочаат нит какаат. Гледај дневно, не на саат. Нормално е да не кака или неколку пати да кака, не е нормално да не мочка, ама цел ден или малку да мочка цел ден, зависи и колку јаде. Бебе на таа возраст не испило кој знае колку па да мочка кој знае колку, важно да се следи ситуација и да се следи да не е гладно. Почесто доење или ако е на ад, следи упатство. Не мора точно количински или толку пати да јаде може и повеќе пати, но не на помалку од 2 саати... Пелената знае да лаже, зависи како е наместена -изместена.

12. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.590
    Допаѓања:
    5.938
    почеток 5ти месец

бебево не сака во други да оди
    плаче,се дере,солзи,црвенее го земам јас или татко му не не приметува дека ние го носиме в раце. Се исклучува и вреска.
    Кога ќе забележи дека не е во мене така чудно гледа ко да бара спас.

Чааре?

13. Nataliii

Nataliii Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    538
    Пумпата секако си ја носам, како милениче ми е :D имам од тие торбичките што држат температура, ама еве некој поискусен ако знае да кажи колку време може така да стои млекото :)

На Kikikikiri0405 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. annamommy98

annamommy98 Активен член

Се зачлени на:
    8 март 2023
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    38
    Ми личи на 5 скок… исто сме завршува скокот за 3-4 дена моментално сме кај громчето и неможам да си го препознаам детето, не сака во никој кај мм седе само ако не сум јас во соба кај баби дедовци тетки па ич, плачење со солзи, кога и менувам пелена само што ќе се завртам да земам нешто абе се корне од плачење исто така за спиење и за цицање сме со молби со плачки значи хаос :drunk:

На SunnyGirl2 и Kikikikiri0405 им се допаѓа ова.
  15. n0Limits

n0Limits Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2017
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    672
    Мајки, дали има некој скок тука околу третиот месец? За 2 дена полни малиот три месеци, изминативе 2 дена многу тешко се заспиваме, плаче почесто отколку иначе, одбива да јаде (едвај 60 мл. по оброк, што е пола од она што вообичаено пие)...
    И сношти многу почесто ми се будеше, со плачење..
    исто и раката му е нонстоп в уста, балави многу...
    Маж ми вика можно е и заб, но јас мислам дека е прерано за тоа..

На BoNaNa123 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. BoNaNa123

BoNaNa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    313
    Ние сме исти, оброците на пола со молење, плачење цело време, раката во уста, многу немирно спие цело време прета мислам дека го мачат гасови, според апп сме во третиот скок...

На n0Limits му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    966
    Ima skok negde kraj na 11 nedella pocinja do pocetok na 13ta isto bevme i nie go pominavme

18. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    2.465
    4тиот скок завршува, не поминавме толку лошо. Ноќе си спиеше супер со 2-3 цицања, преку ден некогаш кога му се спиеше знаеше да поплаче, но затоа рачињата ги изедовме, лигушки, балончиња колку сакаш. И вчера реков да го намачкам со гелче од фрези дерм за запчиња и некако како да ме грепка запче :?:. Со око не се гледа, но грепка само кај десното запче се чувствува. И каките му се зеленкасти и потечни, некогаш и како лигави. Не знам дали е до забите, пробав да му дадам ад демек да не е гладен ама не сака за жива глава.

На firequeenn, Kikikikiri0405 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  19. Miss666

Miss666 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    4.821
    Како направивте рутина на бебе помало од месец дена? Кога ги заспивавте, будевте? Како да следам кога се скоковите?

20. Bannana

Bannana Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2024
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    163
    Никако Мислам дека дури после 2ри месец воспоставивме рутина.

На Miss666 му/ѝ се допаѓа ова.