Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. MI052021

MI052021 Активен член

Се зачлени на:
    14 септември 2022
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    22
    Добар ден
    Сакам да се посоветувам со вас имам бебе за 9 дена прави 6 месеци. На адаптирано млеко Хип комбиптик. Пробав да и давам кашички исто на хип од праска, слива, банана итн. Но, нема интерес за храна и одбива можеби само по 2 3 лажички и затвара уста, исто и сокче. Имам и постаро дете 2,5 години со него немав проблеми од самиот почеток си јадеше по 10тина лажички и беше заинтересиран за храна. Пробувам да и давам наутро, напладне, кога е гладна но не покажува интерес туку одбивност дали се уште е рано? Дали е нормално? Инаку хиперактивна е супер за нејзин развој се прави како што треба освен храната.

2. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Мораш да бидеш упорна. Нуди ја секој ден, на моето му требаше можеби цел месец за да почне да сака и да отвара уста, но не престанав да му давам иако многу пати фрлав.

На MI052021 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MI052021

MI052021 Активен член

Се зачлени на:
    14 септември 2022
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    22
    Благодарам многу

4. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Кога сме веќе кашичките, како ги подготвувате, тоа упатството посилно не можеше да биде и дали е подобро прво солени па благи?! Јас само малку затоплувам и и давам. Инаку за подобро да ми прифати, маж ми го седнувам да јаде а она да гледа и да имитира. Пробај така.

5. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Поситно*

6. MI052021

MI052021 Активен член

Се зачлени на:
    14 септември 2022
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    22
    Јас на големиот прво со благи почнав на хип кашички, а после му готвев дома пример банана свежа со печено јаболко, печена тиква, компот од слива со една лажица шеќер си ставив во тегли и праски, па си ги блендирав а подоцна почнав и зеленчук и супер си го прифати. Е сега некои викаат подобро е со солени па со благи. Јас пробав со благи, искуството добро ми беше и еве го и ден денес си јаде се и манџи, зеленчук, и просо со овошје а две ипол години е. А со малава еве ја уште малку 6 месеци почнавме со благи не ги прифаќа, па сега ќе почнам и со зеленчук нешто.. А кашичките на хип на почеток отварам и пример јаде 5 лажички и после ставам во фрижидер и кога ќе сака пак во топла вода ставав за да не бидат ладни а другово се тазе подготвував и гледав по еднаш да давам да не ставам во фрижидер. Е на пример манџи со телешко сум практикувала да давам два дена во фрижидер, значи по еднаш да ги топлам. Пак ќе кажам зависи што.. спанаќ не сум ставала во фрижидер па да топлам.

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.445
    Допаѓања:
    18.695
    Зиртек мислам дека е ист со летизен

На Anika55 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Nini30

Nini30 Активен член

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    9
    Zdravo majki, kakva flashirana voda koristite za prigotvuvanje na AD i dali ja prevrivate? Vi blagodaram

9. MI052021

MI052021 Активен член

Се зачлени на:
    14 септември 2022
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    22
    Screenshot_2024-04-04-23-21-38-510_com.android.chrome.jpg
    NERA KRITIS Theriso Вода за бебиња, 1.5 л од Зегин ја купувам, исто и за првото дете и за второто ја користам. Не ја превривам само ја стоплувам и во термос.

На Nini30 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Nini30

Nini30 Активен член

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    9
    Blagodaram

11. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Фала ти. Јас сега за почеток купив кашички за проба, велам да не утнам нешто со готвењето па да не ми јаде, а после планирам да и правам. Ја забележав кога јадеме дека и она шлапка, не имитира, па така сега кога пробуваме сите, мм и јас, шлапкаме и се преправаме дека јадеме за и таа да јаде. И она глуми демек јаде ама и влегува колку толку. За понатаму не знам како ќе биде, само беше идеја ова како можеш да пробаш. Немам искуство, прво дете ми е, денес ни е 7 ден како пробуваме... се надевам поискусните мајки ќе имаат подобри решенија и одговори

Последна измена: 5 април 2024
  12. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Роса вода и ја превривам. После 7мес почнав изворска не ја вријам

На Nini30 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    966
    Veke nezz kako i so da pravam mi treba son ne se bunam i na 3 saati ama da se svrzani a ne da stavam na saat beba e 3 meseci do pred nekoe vreme spiese od 7 8 do 12 pa kaj 3 pa kaj 5 6 se budese za jadenje ama sega nekako preteruva mi se budi na saat i pol saat i naka mn preta ne sne vo skok da e radi toa denski nekako spie ko porano po pola saat nezz dali i e zesko kako gi oblekuvate za spanje nie sne na kratko bodi spikozni tanki i kajj 3 ja pokrivam deka izladuva kaj nas doma e 23 24 stepeni so maz mi po dolen ves spiime ama pak strav mi e da ne i e ladno probav denski u temno se razbudi za 20min se pravam isto ama pomalku spie od prethodno a jas nemam nervi da ja gledam ko ne su naspana i uspat koga pocnavte nekoj red za jadenje da stavite i kolku vi pijat preku nok za onie koi se izmolzuvaat kako mene

14. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.822
    Допаѓања:
    9.657
    Да се помириш дека не е вечно ова "мачење" и ќе помине. Исто моето заспиваше во 7.30 и спиеше 6 7ч а сега се буди макс за 3ч. Вчера во 11 слушам во црна темница гугање не знаев дали да се смеам или плачам, станува како темпиран на 2ч да цица и тоа макс се трудам денски да не се преморува. Ни ближи 4ти скок така да може да биде уште полошо :D ама јас некако си викам ќе помине ќе смени ќе порасне и тоа е тоа не дека со сила можеш да го натераш да заспие :D

На BoNaNa123 и Kikikikiri0405 им се допаѓа ова.
  15. BoNaNa123

BoNaNa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    313
    Ние сме на измолзено, од третиот скок ни се измеша редот скроз, навечер едвај пие 100 мл и тоа на неколку пати го будам за да пие оти ќе испие 30 и толку не сака повеќе. Денски иста приказна се молиме ќе испие малку и ќе престане, потоа ќе побара му давам исто помалку ќе испие, може да се случи на секој час да јаде по малку, а порано си беше 90, 120 мл на секои 3 часа. За спиење исто ни е се изместено заспива накај 1 часот порано никако и ќе спие до 12 напладне, во текот на ноќта само ќе се распрета менувам пелена, спиејќи ќе јаде малку и толку. И јас се плашам што ме чека вп 4ти скок ако сега е вака...

На Kikikikiri0405 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.925
    Допаѓања:
    4.964
    Nie ne molzeme, ama mojov samo uspan cica.
    Vcera denta 5h ne bese cican, se napnav izmolzev, i samo 60-70 ml ispi. Znaci si pie po malce celo vreme. Ke smenat. Ke izdrzime :)

На Kikikikiri0405 и BoNaNa123 им се допаѓа ова.
  17. Nataliii

Nataliii Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    538
    Навечер врзува 5-6 саати сон и на првото будење пие 100мл, 2рото будење ќе испие или 100 мл или помалку, а преку ден е борба за млеко, едвај пие 60 мл. Во 24 саати едвај ги пие 600мл,а пред тоа што убаво си пиеше по скоро 800 мл и повеќе во 24 саати. Дневните дремки се катастрофа, заспива 20 мин спие 15 мин. Ако вака е 3ти скок, во 4ти којзнае што не чека.

На DaisyDream, Kikikikiri0405 и BoNaNa123 им се допаѓа ова.
  18. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    497
    Моето бебе дента многу тешко спие. Најчесто го фаќаат грчеви и се преморува и пробувам нишкајќи у количка да го успијам, во раце ама тешко оди. Има некој совет? Му давам пробиотик гаја и сируп харви. Понекогаш чај на бекутан потклекнувам.
    Вечерта си поспива станува на 3/4 саати два до три пати. Ама дента е мака мачење. Дали му е прегласно или пресветло не знам.. до скоро спиеше во галама.
    Бебето е 3 недели и знам ред не можам да му ставам сега.
    Од пред некој ден го вадам во двор во количкатљ врзува малечок сон. Покриен малце има ветерче ама 20 степени е надвор, се надевам нема да измрзне?

19. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.822
    Допаѓања:
    9.657
    Дали по дома ги оставате бебки боси? Јас пуст страв дека му се ладни секогаш е со чорапи или шпихозни а веќе 3м нели треба и ноџињата да си ги осознае,фаќа. Денес му ги соблеков 5 пати се штрецна почна да плаче кога се допре на гарнитурата бос.

На Dimssi и misli_si им се допаѓа ова.
  20. Nataliii

Nataliii Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    538
    Јас уште ја немам оставена боса, се е по шпикозни или чорапи, ми е страв да не и е ладно :D

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.