Што мислите за разлиќите во препораќите конкретно околу широќиот повој а и во многу друѓи работи кај приватните ортопеди и условно кажано кај државните? Според некои мои согледувања приватните имаат по ,, либерални" сфаќања околу тоа и многу рано ѓи уќинуваат пелените за широк повој додека државните бараат тие да се користат 6 месеци па и повеќ. Мене тоа некако ми делува збунувачки, исто како што ми е збунувачки различното толкување на тоа кога треба да почне да му се дава на детето вода, исто и околу тоа кога треба да се почне со внесување на кашички..... Исто така ме интересира што мислире околу препораката на одредени педијатри да наместо стандардната превриена водичка на бебињата да им се дава флаширана вода? Дали тоа според вас е ок ако се знае дека пластиката е штетна и за возрасните а камо ли за децата.
Za drugive raboti nemam komentar bidejki stvarno mnogu razlicno kazuvaat site za se, jas ednostavno se vodam kako sto jas mislam. Za kasicki mislam sekoe bebe individualno, bebus moj e sega vekje 7kg na 3 meseci i ne mu e dosta cicanjeto, cica na 2h i nekogas place i si gi jade racinjata i na 1h, ubavo napreduva sepak kje gledam sto povekje da go dojam, za kasi ima vreme a za vodata, zar ovaa od cesma e dobra?? Jas flasirana koristam duri i za steriliziranje, zatoa sto prevriv ednas voda od cesma i povekje bigor od voda imase... Talog dole sto da ti kazam ja prevrivam cat pat i flasiranata za caj, no nekogas znam i samo da ja stoplam.. od cesma za pienje niednas ne sum mu dala i nie po doma retko pieme od cesma.. a i caj ne mu davam mnogu i ne cesto...
Skopskata voda ima tolku mnogu bigor sto posebno prevriena mene mi e gadno da stavam vo usta, koga cel bigor e na povrsina (inace doma od cesma pieme). Uste nemame pocnato so voda, ama planiram flasirana (pedijatarot od Sistina mi rece cak I taa da ja prevrivam za pocetok). Maticnata mi rece da pocnam samo so kasi I eventualno malku voda ako mora uste od 4 I pol meseci, toj od Sistina da pocnam tek od 6, I toa so sok I kasi. Ke pocnam togas, mislam deka mu e sosema dovolno mlekoto zasega, na 4 meseci I 3 nedeli ima 8250g. Sto se odnesuva do sirokiot povoj, mi go preporacaa ortopedi od Remedika (do 2 meseci celo vreme, pa do 4 nokje), Sistina (barem do 2 meseci) I Filip vtori, vo drzavno ne sum ni bila A fakt e kolku doktori prasas, tolku mislenja ke cues... Ko majstori za niz doma
Vo vrska so sirok povoj.za prvata kerka stavav do koi tri meseci ama onie fani gakicki ama ne gi stavav sekoj den.za vtorovo nitu eden den ne staviv.od drzavna koga me otpustija vo otpusnoto pismo nemase navedeno sirok povoj.resiv da ne stavam pa ortopedot da vidam sto ke kaze.bevme vo Neurimedika, ja pregleda, jadrata vekje i se oformuvaat i rece po tri pati na den vezbicki da i pravam i nema potreba od sirok povoj.sleden pregled ko ke ima 6 meseci. Vo vrska so vodickata.jas od cesma i prevrivam i i davam po 20 ml.bas me cudi ovie dva dena i se spie mnogu place koga ke i dadam da cica ne saka, i davam vodicka ja pie i odma se smiruva pa poxnuva da cica..valjda ima potreba i od voda.
Ima specijalna vodicka vo apteka za bebinja. Nema sansi od cesma. Taa sto e za niv dva tri dena odkako ke se otvori nemora da se privriva a potoa ja privrivam.Taman mu stavam vo sisence okolu 60 ml i za dvatri dena mu e taman.Mu davam uste koga napolni dva meseci ama togas po 10 do 20 gr dnevno. Na gorestinive mi se cini ne e mozno bez vodicka,pogotovo za bebinja na vestacka hrana. Znaci ne mu davam kolku sto toj saka tuku cat pat po malku,oti mi se cini ke pie se dur ne mu go trgnam siseto. @joy1 razbiram deka ne ucat od isti knigi ama mislenjata im se premnogu razlicni okolu edna dijagnoza.Znaci ne se raboti za kulinarki vestini tuku zacovecki zivoti.Daj boze da ne sum vo pravo,svesna sum deka ne e mozno ni bez niv,no ova skoluvanjevo so potplakanje na profesori si go pravi svoeto.
Широк повој не ставам, вода ретко давам, речиси ич, со каши од 6 месеци па натаму. Вода од чешма одма не би дала, ама па не превривам флаширана. Се имам помирено дека многу работи не се здрави. Тука е и дилемата свежо овошје за кашички vs. готови од аптека. Решив и двете. Не можеме децата да ги чуваме во стаклено ѕвоно. Тоа е тоа.
Ma kompletna lidnica e, ne daj Boze co bilo koja oblast od medicinata da prasas 2 razlicni doktori za ista rabota... Ova so sieok povoj e duri i naivno vo sporedba so promaseni seriozni dijagnozi. Jas eden period vo mojot zivot za zal imav ogromni zdravstveni problemi i sreka sto pobarav vtoro mislenje oti pogresnata terapija i eden kup nepotrebni analizi koi ne vodea vo pogresna nasoka mozea mnogu da go cinat moeto zdravje. Isto e i vo temite za bremenost, kompletna neusoglasenost za edno obicno vodenje na uredna bremenost a kamo li jesro drugo. Strasno, ne dzabe starite vikaat samo da ne se razbolis. A moram uste ova da kazam za sirokiot povoj, vo Sistina doktorkata Maja koja sega e na porodilno preporacuvase sirok povoj, a sega e dr doktor n3jzina zamena Hadzi Antonovski koj nikakonje preporacuva sirk povoj, i samiot ima 3 mali deca na koi gi primenuva sovetite sto gi dava. Taka da i vo Sistina preku nok se smeni stavot. Kako ke bide koga ke im se vrati koleskata od porodilno ne znam, ama ne cini vaka...
Јас и ставав широк повој до кај 4 месеци после се стопли времето а малата е склеџивка и и го извадив. Инаку имам брачеда во канада таму е забрането широк повој заради искривување на ноџињата. Таа има израснато 2 деца без повој па се во ред си се со колкчињата.
Ве читам за водата...знам дека секоја прави како што мисли, но јас да кажам мој став и искуство. Скопската вода освен што е тврда е една од најчистите во европа и микробиолошки проверена. Единствено што не е добро се цевките низ кои поминува таа вода, па затоа има минимални остатоци од песок и р'ѓа. Тоа се докажа преку филтрите што ги користиме (бокал со филтер) а процедувам овична чешмовача, флаширана никогаш не сме купувале. Флашираната вода е во пластика која е безбедна но не треба да се користи повеќекратно, значи да не дополнуваме повторно во неа за пиење. И немате потреба да превривате флаширана вода, таа е доволно чиста и за бебиња. Ако превривате од скопскава вода, откако ќе се исталожи бигорот процедете преку газа.
Vo vrska so shirok povoj, za sreka ne se dvoumam ,bidejki i kaj sto se potodiv otkako i napravija eho na kolkcinja mi rekoa nikako shirok povoj ,potoa bev na pregled kaj Vidoevski i toj mi rece seke netreba,za sreka kako li ke stavav na ova toplovo. Vo vrska so voda i davam prevriena kupecka voda i toa sega vo toplive denovi si place za voda, pa zedna e i taa kako nas na ova pekolov vreme. Sakav da ve prasam dali gi oblekuvate decinjata po kratki od 2-3meseca? I dr.malku se nerviram, se meram na mojavaga prvo jas ,pa zaedno so bebevo, i toa ato me zagrizuva e deka minatiot pat imase 5 kg, ja meram po nekolku dena izleguva 4800gr.dali vagava ne e dobra,dali naviatina oslabnala, ai jade se kako porano duri i malku poveke...
^^ Ќе те советувам за облекувањето! На жешково, колку и да ми е мало детето, ќе го расоблечам! Пази да не ја прегрееш, деновиве што идат се претопли... А бебиња полесно поднесуваат ладно отколку топло... Јас беба ја соблекував по кратки уште пред 3 месеци.
Гледам сите се потпирате на купената вода но немате претстава колку е токсична и канцерогена пластичната амбалажа.Па уште и со месеци седи внатре водата.Мн подобра опција во случајов е стаклена амбалажа.
Jas ja soblekuvam po kratki i gore i dole a na noze obavezno ima corapcinja.navecer spie po dolgo tenko bodi
Синко мој одамна е по кратки, деновиве е само по боди и бос дедо му пред некој ден и по памперс го остави, вика вие се разголени он облечен, е неможе чорапи чат пат му облакам, надвор ако сме преку ден па никако чорапи... еднаш носеше и викам дај да му ги соблечам, што ке видам жива вода стапалата... а во рамстор кога бев една мајка ја носеше зимската прекривка на корпата на количката... разбирам може ептен мало бебе беше, ама кебе ке беше само доволно... загреота. Како ви е на вас, така им е и на бебињата, на мојов дури приметувам дека и потопло му е, само се поти... моментално е по боди со прерамки, кратки памучни пантолончиња. Но има разлика од место на живеење, куќа, стан, дали го грее сонце станот или куќата... кај нас е пекол
И моето бебе го ,,држам,, по голичко. Дома ни е топло.Клима работи, ама бебео е во друга соба , така да ладниот воздух додека пристигне до него малку природно се загрева. Денски е босо (дури и кога шетаме попладне) и по крати ракави и пантолончиња. Стапалата многу испотени...многу ми е чудно тоа...
Јас на синко му облечувам нагоре кратки ракави, надолу е по тенки долги ѕиврички. Кратко надолу му облекувам само за надвор. Кај нас дома не е толку жешко па ако го оставам по кратки ладни му се ноџињата. Гледам сте пишувале за пиење вода. Јас пробав да му давам превриена од чешма ама не ја сакаше, па потоа купив од Јана таа што е за бебиња ама ни таа не сака да ја пие. Чинеш ќе се задави кога шишето ќе му пушти некоја капка во грлото. Порано го пиеше чајчето од Бекутан, а сега ништо не сака од шише, само цице.
majki site li davate vodicka? nie sme pet ipol meseci i ne sum dala dosega deka mislev ako se doime neli nema potreba? sega se dvoumam. inaku preku den ja soblakam.samo.na.bodi ili na.kratki i dolu i gore bosa a za navecer pocnav da ja ostavam bosa no ne znam dali po kratki da ja soblecam nosi tenki gore i dolu no po dolgi.
sobleci go slobodno,barem gore neka e na kratki (ako mestoto kaj sto ziveete vi e svezo) a ako e toplo jas i dolu bi mu oblekla kratki.. kolku i da se tekni sepak se dolgi. a za vodicka,sekoja mjka individualnojas do 6 meseci ne davav ic,posle pocnav ponekogas a od 7mi mesec redovno na sekoe jadenje davam i voda
Sin mi ke pravi 5 za nekolku dena, uste mu nemam dadeno nisto osven moe mleko. Pedijatarot rece deka I nema potreba ako si cica ili ako epten ne moze poinaku. Kaj I da e treba I nekoe sisence da kupam, do sega nemam zemeno. Sega I denje I nokje mi e po bodi bez rakavi I maicka so kratki rakavi I kratki pantaloncinja (denje) ili iscelo spilhozna so kratki (nokje)